egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

Hogyan segíthetünk?


A kullancsok számos betegség kórokozóit terjeszthetik, ugyanakkor kellő tájékozódás és a kullancsok elleni hatékony védekezés révén biztonságossá tehető a természetjárás és a zöld környezetben való tartózkodás.

 

A kullancsok a fertőzést hordozó, vadon élő állatokból történő vérszívás során veszik fel a kórokozókat, majd azt köztesgazdaként (vektorként) – újabb vérszívás közben – az emberbe juttatják. Az állatról emberre is terjedő fertőzéseket zoonózisnak nevezzük.

 

Lásd még: Kullancs által okozott betegségek

 

A kullancsokról

Világszerte közel 700 kullancsfaj ismert. Az embert érő csípésekért hazánkban jellemzően a közönséges kullancs (Ixodes ricinus) felelős. A kifejlett nőstény vérrel teleszívott állapotban a ricinus magjához hasonló méretűre duzzad, erről kapta latin elnevezését (Ixodes ricinus).

 

A kullancsok elsősorban a lombhullató erdők aljnövényzetében élnek, de előfordulhatnak a bokrokon is. Megbújhatnak továbbá vizes területeken, nádasokban és a szántóföldi növények között, de városi parkokban, kertvárosokban, családi házak kertjeiben is. Március végétől késő őszig aktívak. A szemmel rendelkező, látó kullancsok a fűszálak végének árnyékos oldaláról lesik az arra járó áldozatukat, és alulról másznak fel rá. A szemmel nem rendelkező, vak kullancsok a bokrok leveleinek árnyékos oldaláról, felülről támadnak. 

 

A kullancsok előfordulása nyomon követhető az évente frissülő kullancstérképen. A kullancsok főként az erdei élőhelyeken találhatók meg, így eloszlásuk területi jellegzetességet mutat. Magyarországon a fővárosban, valamint Pest, Nógrád, Vas, Zala és Somogy megyében fordulnak elő a legnagyobb arányban. Mindig tájékozódjunk arról, hogy mit ábrázol a térkép: a kullancs elterjedtséget, a kórokozóval való fertőzöttségét vagy a dokumentált megbetegedéseket. Ahol több a kullancs, ott több megbetegedés fordulhat elő.

 

Mit tehet kullancscsípés esetén?

A kullancs eltávolítása során nem szabad zsírral vagy olajjal lekenni az állatot, mert ennek hatására az fuldokolni kezdhet, és fertőző nyálat üríthet az áldozatába. A kullancsot fontos minél hamarabb eltávolítani, mivel a kórokozók átvitelének esélye ez eltelt idővel nő. A szakszerű eltávolítás eszköze a gyógyszertárban kapható kullancseltávolító kanál, amely gyötrés- és fertőzésveszély-mentesen távolítja el a vérszívót. Ha nem áll rendelkezésünkre kanál, csipesszel, de szükség esetén cérnával vagy akár körömmel is eltávolítható a kullancs. Bármilyen módszert is használjunk, a kullancsot a bőrhöz legközelebb eső részén fogjuk meg, az utótestét ne nyomjuk össze. Az eltávolítás után keletkező sebet szappanos vízzel ajánlott leöblíteni. A bőrben maradó, apró, visszahajló horgocskákkal rögzült szájszerv nem jelent fertőzésveszélyt, idővel magától kilökődik a bőrből. Célszerű feljegyezni a befúródott kullancs helyét és eltávolításának idejét, és betegségtünetek esetleges megjelenésekor tájékoztatni arról a háziorvost.

 

Gyógyszertárban kapható teszttel ellenőrizhető, hogy a testből eltávolított kullancs hordoz-e kórokozót. A kullancsteszt megbízható információt nyújt arról, hogy a bőrből eltávolított kullancsban volt-e Lyme-kórt okozó baktérium. A pozitív teszteredmény nem jelenti feltétlenül azt, hogy a csípést elszenvedett személy megfertőződött. A teszt az egyéb adatokkal, tünetekkel, panaszokkal és laboratóriumi eredményekkel együtt értékelve kiegészítő információt nyújthat a kezelőorvosnak a kórisme felállításához és az esetleges kezelés szükségességének eldöntéséhez. Fontos tudni, hogy a Lyme-kór gyanúja esetén túl korán elvégzett laboratóriumi vizsgálat álnegatív eredményt adhat. Ez azt jelenti, hogy bár a teszt eredménye nem igazol  fertőzést, ugyanakkor az mégis jelen van a szervezetben. A kullancscsípést követően ugyanis legalább két hónapnak el kell telnie ahhoz, hogy a szervezet immunrendszere áthangolódjon, és jelezze a vérvizsgálati tesztekben a pozitivitást.

 

A kullancs által okozott betegségek megelőzése

A vírusos agyvelőgyulladás és agyhártyagyulladás megelőzése a kullancsok elleni védekezéssel és tavaszi hónapokban beadott védőoltással történhet (ld. még Ajánlott felnőttkori védőoltások). Az immunizálást 3 évenként ismételni kell.

 

Minden természetbe történő indulást megelőzően ajánlott gyógyszertárban kapható, bőrre felvihető, dietil-toluamid (DEET), pikaridin vagy etil-butil-acetil-aminopropionát hatóanyagú kullancsriasztó készítményt használni. Kirándulások alkalmával vagy kerti munka végzése közben javasolt a nadrág szárának zokniba vagy bakancsba húzása és a felsőruházat nadrágba tűrése, zárt ruházat viselése. Lehetőleg ne a reggeli és az esti órákban történjen a természetjárás, mivel a kullancsok ezekben a napszakokban a legaktívabbak. Kerülendők a dús aljnövényzettel borított erdős, bokros területek. A természetben történő kirándulás során és azt követően is 1-1,5 óránként tanácsos tetőtől talpig terjedő kullancsvizitet tartani és a levetett ruhát is átvizsgálni. Nem ajánlott a táborozás kullancsok által fertőzött területeken, például vadetetők, vaditatók és vadpihenők környékén. Vadállatok nyúzása, szőrme- és húsfeldolgozás során védőkesztyű használata javasolt. Frissen fejt tejet ne fogyasszunk, előbb mindig forraljuk fel.

 

Lakóházak kertjeiben és városi parkokban ajánlott a rendszeres fűnyírás, az aljnövényzet és a bokrok metszése, valamint az avar gyakori összegyűjtése. Az így kialakított, kevésbé nedves mikroklíma nem kedvez a kiszáradásra érzékeny kullancsok számára, amelyek kisebb eséllyel lelnek táplálékra a ritkított aljnövényzetben. Mivel a kutyák nagy mennyiségben hurcolhatnak be kullancsokat a lakott területekre, fontos az ebek kullancscsípéssel szembeni védelme is (impregnált nyakörv, aeroszol, spot-on készítményekkel stb.).

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Ha a csípés helyén legalább 5 cm átmérőjű vöröses vagy kékeslilás bőrpír jelentkezik, azonnal forduljon háziorvosához, aki az összes információ gondos mérlegelése alapján állítja fel a kórismét. Ha bőrpír nem jelentkezett, de a kullancscsípés utáni néhány hétben egyéb tüneteket (pl. láz, fejfájás, izom- és ízületi fájdalom stb.) észlel, szintén forduljon orvosához. A szakember szükség esetén laboratóriumi vérvizsgálatot kezdeményez és előírja a megfelelő kezelést.

 

Ha szívdobogásérzés, bénulás, nehézlégzés vagy súlyos fejfájás jelentkezik, mielőbb keresse fel a területileg illetékes sürgősségi ügyeletet vagy hívja a 112-t, és kérjen mentőt!

KULCSSZAVAK
Ixodes ricinus  |   kullancskiszedő kanál  |   kullancsteszt  |   Lyme-kór  |   vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladás  |   védőoltás

Üdvözöljük az Egészségvonal oldalán!

A COVID-19 világjárvány miatt létrehozott koronavírus zöld szám működése és leterheltsége rámutatott, hogy a lakosságnak nagy szüksége van egy megbízható, komplex egészségügyi alapellátási és népegészségügyi témájú, hiteles tartalommal ellátott, a nap 24 órájában elérhető információs központra, ahol egészségügyi kérdésekben tájékozódhat telefonon, e-mailen és a weboldalon keresztül egyaránt.

 

Az Egészségvonal célja

Az Egészségvonal az Egészségvonal contact centerből és az egeszsegvonal.gov.hu weboldalból áll, amelyeknek célja, hogy:

 • hitelesen, megbízhatóan tájékoztassa az állampolgárokat és segítse eligazodásukat az egészségügyi ellátórendszerben,
 • az egészségügyi ellátórendszer ismeretének javításával optimálisabbá tegye a betegutakat, ezáltal az ellátórendszer működtetését,
 • csökkentse a rendkívül leterhelt sürgősségi ellátást nyújtó szolgáltatók, a háziorvosi ügyeletek, mentőszolgálat és sürgősségi osztályok betegforgalmát,
 • csökkentse a felesleges orvos-beteg találkozások számát, ezáltal a járványok terjedését a fertőzésveszély mérséklésével,
 • elősegítse a népegészségügyi szolgáltatásokhoz, ismeretekhez való hozzáférést, ezáltal támogassa a megelőzést és egészségfejlesztést,
 • növelje a lakosság egészségtudatosságát és egészségügyi tájékozottságát,
 • növelje a lakosság egészségügyi ellátásba vetett bizalmát és elégedettségét.

 

Az egeszsegvonal.gov.hu weboldalon keresztül megtalálhatja az alábbiakat:

 • valamennyi egészségügyi szolgáltatásra, ellátásra vonatkozó leírás, és az azok igénybevételéhez kapcsolódó információk,
 • az egészséges életmódra, az egészségmegőrzésre vonatkozó célzott leírások,
 • közérthető nyelven megfogalmazott betegségleírások,
 • gyógyszerek részletes leírása, betegtájékoztatója.

Továbbá az egeszsegvonal.gov.hu szolgáltatáskeresőjén keresztül könnyedén megtalálhatja az Önhöz legközelebbi alap- vagy speciális ellátást nyújtó egészségügyi szolgáltatót vagy gyógyszertárt.

 

A koronavírus és az Egészségvonal

A koronavírus világjárvány alatt az Egészségvonal fontos feladatot vállal a COVID-19 elleni küzdelem támogatásában azért, hogy az állampolgárok tájékoztatása a járványügyi kérdésekben folyamatosan biztosítható legyen. Az Egészségvonal contact centere 2021-ben fokozatosan átvette a koronavírus zöld számok és a koronavirus@1818.hu e-mail cím kezelését, hogy támogassa a lakosság megnövekedett érdeklődését a járványügyi intézkedésekkel kapcsolatban.

 

Az Egészségvonal közvetlenül nem vesz részt a sürgősségi betegellátással kapcsolatos feladatokban ezért hangsúlyozzuk, hogy sürgősségi esetekben továbbra is a 112 egységes segélyhívó számot hívják. Amennyiben életet veszélyeztető esetben mégis az Egészségvonalat tárcsázza, munkatársunk azonnal és közvetlenül átkapcsolja a 112-es segélyhívó számra.

1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít