egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

Az allergiás megbetegedések elnevezés egy gyűjtőfogalom, mely magában foglalja többek között az ételallergiákat, az atópiás dermatitist (hétköznapi nyelven ekcéma), az asthma bronchialét (hétköznapi nyelven: asztma) és az allergiás rhinitist (hétköznapi nyelven: pollenallergia). Ezek az életkor előrehaladtával többnyire egymást követve alakulnak ki az arra hajlamos személyekben (atópiás alkat) – ezt a folyamatot allergiás menetelésnek nevezik.

 

Csecsemőkorban az ételallergiák és az atópiás dermatitis a leggyakoribb, kisgyermekkorban az asthma bronchiale, míg serdülő- és felnőttkorban az allergiás rhinitis kialakulásának esélye a legnagyobb. Bármely allergiás megbetegedés jelenléte további allergia kialakulásának rizikóját növeli, így nem ritka több allergiás megbetegedés egyidejű megléte.

 

Az allergiás menetelés főbb tünetei

Az allergiás megbetegedések jellegzetes tünetekkel jelentkeznek a betegség formájától függően:

 

Atópiás dermatitis

Csecsemőkorban az anyatejes táplálás során az anyatejjel a csecsemő szervezetébe idegen fehérjék juthatnak, melyekkel szemben fokozott IgE-ellenanyag-termelés indulhat meg. Ilyenkor kis mennyiség elfogyasztása is elegendő lehet az atópiás dermatitis megjelenéséhez.

 

A bőrtünetek a következők:

 

 • erős viszketés,
 • bőrpír,
 • bőrszárazság,
 • fokozott hámlás,
 • berepedezett bőr.

 

Az egész testen bárhol előfordulhatnak ezek az elváltozások, azonban leggyakrabban a kéz bőre érintett, valamint a könyökhajlat, a térdhajlat, az arc, és csecsemőknél a hajas fejbőr. A tünetek megjelenése, fellángolása jellegzetesen hullámzó lefolyást mutat.

 

Ételallergia

A csecsemő hozzátáplálása során jelenhet meg az ételallergia, mely az allergén fogyasztása után sokféle tünettel jáhat.

 

Jellemző tünetek az alábbiak:

 

 

Asthma bronchiale

Az asthma bronchiale főbb tünetei a következők:

 

 • belégzéskor sípoló hang,
 • nehézlégzés,
 • szorító mellkasi érzés,
 • köhögés.

 

A tünetek állandóan jelen lehetnek, vagy csak sportolás és egyéb terhelések során jelentkeznek. Ezek a tünetek asztmás roham esetén felerősödhetnek, aminek eredményeképpen akár életet veszélyeztető állapot is kialakulhat.

 

Allergiás rhinitis

Az allergiás rhinitis legtöbbször megfázásszerű tünetekkel együtt jelentkezik.

 

Gyakori tünetei lehetnek:

 

 • tüsszögés, köhögés;
 • viszkető orr, szem;
 • orrdugulás vagy orrfolyás;
 • könnyezés;
 • vörös szemek;
 • fáradtságérzés, letargia;
 • karikák a szemek alatt.

 

Ezek a tünetek nem sokkal az allergénnel való expozíciót követően alakulnak ki.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

A felsorolt tünetek bármelyikének megjelenése esetén – felnőtt vagy gyermek esetében is – érdemes felkeresni a háziorvost vagy a házi gyermekorvost. A háziorvos szükség esetén gondoskodik a kivizsgálásról, például asztma esetén beutalja a beteget tüdőgyógyászati szakrendelésre.

 

Kifejezett, nem múló, panaszokat okozó bőrtünetek esetén közvetlenül felkereshető a területileg illetékes bőrgyógyászati szakrendelő is. Krónikus allergiás rhinitis okozta panaszokkal közvetlenül felkereshető a területileg illetékes fül-orr-gégészeti szakrendelő is.

 

Az allergiás menetelés kiváltó okai

Az atópiás alkat és az allergiás menetelés kialakulása hátterében meghatározó a genetikai hajlam, ez magyarázza ezen betegségek családi halmozódását is. Előfordulhat, hogy ugyanaz az allergia jelenik meg a családtagokban, de akár eltérő allergiás betegségek esetén is fennáll a családi halmozódás.

 

Az allergiás megbetegedések kialakulásában szerepet játszanak a környezeti tényezők is, például a dohányzás vagy az allergénnel történő expozíció.

 

Az allergiás menetelésben szereplő betegségek hasonló mechanizmussal alakulnak ki, és alakítják ki a rájuk jellegzetes tüneteket. A közös jellemző, hogy a környezeti allergénre a beteg szervezetében a normálistól eltérően fokozottabb immunválasz (IgE-termelés) megy végbe.

 

(Az allergiás betegségek hátterében álló túlérzékenységi reakciókról külön cikk foglalkozik.)

 

Az allergiás menetelés diagnosztizálása

Az allergiás menetelés betegségeinek diagnózisa a tünetek, a kórelőzmény, valamint a fizikális vizsgálat alapján általában felállítható. Szükség esetén a diagnózis műszeres vagy képalkotó vizsgálatokkal erősíthető meg, illetve krónikus betegség esetén ilyen kiegészítő vizsgálatokkal ellenőrizhető az érintett szövetek és szervek állapota is.

 

Atópiás dermatitis

Az atópiás dermatitis diagnosztizálásához legtöbbször elég a bőr gondos megtekintése, tapintása és fizikális vizsgálata. A diagnózis kimondásához a bőrviszketésnek legalább 12 hónapja kell fennállnia, valamint a továbbiakból legalább 3 tünetnek kell jelen lennie:

 

 • irritált, gyulladt bőr a hajlatokban a vizsgálat idején;
 • visszatérő irritáció ugyanazon a bőrterületen;
 • az elmúlt egy évben állandóan fennálló száraz bőr;
 • kórtörténetben szereplő asztma vagy szénanátha (4 éves kor alatt a családi anamnézis számít);
 • a tünetek 2 éves kor előtt kezdődtek (4 év alatti gyermeknél ezt nem nézik).

 

Asthma bronchiale

Az asztma diagnózisának felállítása során a kezelőorvos felméri a beteg családi kórtörténetét, az esetleges környezeti allergének jelenlétét, és különböző, légzéssel kapcsolatos vizsgálatokat végez.

 

Leggyakrabban az alábbi vizsgálatokra kerül sor a fizikális vizsgálaton túl:

 

 

Allergiás rhinitis

A diagnózisalkotáshoz először a tünetek hátterében esetlegesen megbúvó egyéb betegségek kizárása szükséges. Fizikális vizsgálat során az orrpolipok jelenlétét is megvizsgálják, ugyanis ezek is okozhatnak hasonló tüneteket. Ezt követően allergiateszt elvégzésére kerül sor, ami kétféleképpen valósulhat meg, bőrteszt és vérteszt által.

 

Mindkét teszt mást vizsgál, így a két teszt eredménye kiegészíti és alátámasztja egymást. Szövődményes esetekben szükség lehet endoszkópos (fiberoszkópos) vizsgálatra, kilégzési tesztre, valamint CT-vizsgálatra is.

 

Az allergiás menetelés kezelése

Az allergiás menetelés sok esetben életre szóló betegséget jelent, mely néha enyhébb, néha súlyosabb tünetekkel jelentkezik, ezért fontos a hosszú távú gondozás és a betegségek kezelése. A személyre szabott kezeléssel tünetmentes időszakok is elérhetők és fenntarthatók.

 

Atópiás dermatitis

Az atópiás dermatitis krónikus betegség, azonban megfelelő terápiával a tünetek javulhatnak, megszűnhetnek. Előfordulhat az is, hogy az életkor előrehaladtával a tünetek maguktól mérséklődnek. A súlyos tünetek a páciens pszichés és mentális állapotára is kihatással lehetnek, ezen felül a betegség megnöveli a bőrfertőzések kialakulásának kockázatát, ezért kiemelten fontos a kezelése.

 

Az alábbi tanácsok betartása mellett javulás idézhető elő:

 

 • kerülni kell a vakarózást és a bőrirritáló anyagok használatát (pl. egyes szappanok, fertőtlenítőszerek);
 • stresszkezelési technikák elsajátítása is hasznos lehet;
 • bőrtápláló, bőrpuhító krémek alkalmazása;
 • orvos által felírt kortikoszteroid alkalmazása, mely csökkenti a gyulladást, a duzzanatot és a viszketést a fellángolások alkalmával.

 

Asthma bronchiale

Az asthma bronchiale kezelésére számos gyógyszertípus alkalmazható a betegség stádiumának megfelelően. A legtöbb esetben inhalátor alkalmazása ajánlott. Fontos, hogy a csecsemők nem képesek az asztmapumpákat megfelelően alkalmazni, így esetükben a szülőknek gyógyszerbelégzést könnyítő eszközöket kell alkalmazni (babyhaler, NES-spacer).

 

Az inhalátor használata történhet megelőzés céljából vagy a rohamok kezelésére egyaránt. Súlyosabb esetben kortikoszteroid-tartalmú tabletták szedése enyhíti csak a panaszokat.

 

Allergiás rhinitis

Allergiás rhinitis esetén a legcélravezetőbb az allergénnek való kitettség (expozíció) elkerülése, azonban ez nem minden esetben megoldható. Enyhébb esetben antihisztaminok alkalmazása és tengervizes orrspray használata elegendő lehet a tünetek mérséklésére. Súlyosabb esetben kortikoszteroid-tartalmú orrspray alkalmazása javasolt.

KULCSSZAVAK
atópia  |   allergia  |   túlérzékenység  |   ekcéma  |   atópiás dermatitis  |   asthma bronchiale  |   allergiás rhinitis  |   ételallergia  |   babyhaler  |   NES-spacer
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít