egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

Az akromegália egy ritka hormonbetegség. Lényege az emelkedett növekedésihormon-szint a vérben a testnövekedés lezárulta után, amely fokozza a különböző szervek, szövetek, csontok, izmok, de leginkább az akrák (ujjak, fülek, orr, lábak) növekedését.

 

Megnagyobbodhat az orr, a fül, a nyelv, megnőhet a szív, vese, máj, nőhetnek a kezek, a lábak, az ujjak, a gége, az áll, az arcüreg, és nőhet a bőrredő vastagsága is. Fokozódik a verejtékezés és a szőr növekedése is, jellegzetes arc alakul ki.

 

A betegség általában 40-50 éves kor körül jelentkezik.

 

Az akromegália tünetei

Tünet nem mindig alakul ki, de előfordulhat fejfájás, látótérkiesés, látászavar.

 

  • A végtagok növekedése miatt a beteg úgy érezheti, hogy nem fér bele a lába a cipőbe, keze a kesztyűbe, ujjára nem jön fel a gyűrű, arca megduzzad, ajkai megvastagodnak, homloka előemelkedik, fogai eltávolodnak, nő a fej mérete, nem megy rá a sapka, kalap.
  • Az ujjak megnagyobbodását kísérheti ízületi fájdalom, kézzsibbadás.
  • Hordó alakú mellkas alakulhat ki.
  • A hormonzavar miatt csökkenhet a szexuális aktivitás és vágy, nők esetében menstruációs zavar alakulhat ki, az emlőből tej csordogálhat.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

A felsorolt első tünetek észlelésekor érdemes orvoshoz fordulni, különösen akkor, ha ezekhez erekciós zavarok, fent említett szexuális problémák, rendszertelenné váló menstruációs ciklus, emlő váladékozása, ízületi fájdalmak, a kéz és az ujjak zsibbadása, netán fájdalma vagy a hang mélyülése társul. Ezek már egyértelműen a hormonzavar tünetei, a betegség előrehaladott állapotát jelezhetik, amely feltétlenül orvosi kezelést igényel.

 

Az akromegália oka

A rendellenesség lényege az agyalapi mirigy emelkedett növekedésihormon-termelése – miután a test növekedése már lezárult –, ennek oka lehet pl. jóindulatú daganat az agyalapi mirigyben (adenoma). Egyéb oka lehet pl. tüdődaganat, hasnyálmirigy-daganat is, amely hormonszerű anyagok termelése révén az agyalapi mirigyet hormontermelésre készteti.

 

Az akromegália lehetséges szövődményei

Az emelkedett növekedésihormon-szint megemeli a vérnyomást, fokozza a cukorbetegség és szív-érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. Jellegzetesen alvászavarokat, ízületi fájdalmat, valamint látásromlást okozhat. Nők esetében mióma alakulhat ki, mindkét nem esetében vastagbélpolipok jelenhetnek meg.

 

Az akromegália diagnosztizálása

A betegség diagnózisát megalapozza a növekedési hormon emelkedett szintje a vérmintában, valamint az IGF-1, azaz az inzulinszerű növekedési faktor szintje is emelkedett. Koponya-MRI-n látható lehet az agyalapi mirigy jóindulatú daganata is.

 

Magas vérnyomás és a vérben emelkedett vércukorszint is tapasztalható. Cukorterheléses vércukorvizsgálatot is végeznek, hogy megtudják, hogyan változik a növekedési hormon szintje a vércukorszint emelkedésekor.

 

Az akromegália kezelése

Ennek a betegségnek hosszú a lefolyása, folyamatos kezelést és orvosi felügyeletet igényel. Mivel a növekedési hormon túltermelődik, ezért azt blokkolni kell gyógyszeresen, műtéttel vagy besugárzással. Gyógyszeresen az ún. szomatosztatin-analóg szerek csökkentik a növekedési hormon vérszintjét. Ilyen gyógyszer pl. az octreotid injekció, amelyet bőr alá fecskendeznek. A bromokriptin szintén képes csökkenteni a növekedési hormon szintjét.

 

Műtét esetén az orvos orron át jut be a koponyaűrbe, és a daganatot részben vagy egészben eltávolítja.

 

A műtéti kezelés kiegészíthető sugárkezeléssel vagy gyógyszerrel. A terápia befejezte után még hosszú távú gondozásra és rendszeres felülvizsgálatra van szükség az életminőség javítása érdekében.

 

Mit tehet akromegália esetén?

A betegség lefolyása hosszú, a növekedési hormon túltermelődése miatt mindenképpen a fent említett kezelési módszerek jönnek szóba, azaz a daganat eltávolítása és/vagy besugárzása és/vagy gyógyszeres kezelés. A már megnövekedett láb, kéz újra már nem lesz kisebb, ezzel együtt kell élnie a betegnek, ez lelkileg is megterhelő, ezért fontos az orvosi ellenőrzés, ha szükséges, az újabb gyógyszerelés, mert a betegség kiújulhat, és ez tartósan ronthatja az életminőséget.

 

Az akromegália megelőzése

Az akromegália endokrinológiai hormonbetegség, megelőzése nem ismert.

 

KULCSSZAVAK
növekedési hormon  |   hormonzavar  |   IGF-1  |   agyalapi mirigy  |   adenoma  |   akrák  |   megnagyobbodott testrészek  |   végtagzsibbadás  |   hordómellkas  |   emlőváladékozás  |   szexuális zavar  |   szomatosztatin
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít