egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

 

Az agyvérzés a stroke ritkább fajtája, melynek során az agyban egy ér sérülése miatt vérzés lép fel. Mint minden stroke, az agyvérzés is életveszélyes, azonnali kórházi, sürgősségi kezelést igénylő állapot!

 

A stroke

A stroke az egyik leggyakoribb agyi keringési betegség, mely maradandó károsodásokat, rokkantságot, akár halált is okozhat. A stroke gyűjtőnév: kétféle zavart jelenthet, melyekben közös, hogy mindkettő az agy vérellátását érinti.

 

A köznyelv és a régebbi nyelvhasználat többféle kifejezést használ a stroke megnevezésére. Az agyvérzés, gutaütés, szélütés mind ezt a betegséget jelzi, függetlenül attól, hogy melyik típusáról van szó, hiszen azt biztosan csak a diagnosztikai vizsgálatok dönthetik el.

 

Stroke kétféle módon alakulhat ki. Amikor az agy egyes területeinek véráramlása hirtelen megszűnik (pl. érelzáródás egy vérrög által), agyi infarktusról beszélünk. Agyvérzésnek azt nevezzük, amikor egy ér sérülése okoz vérzést az agyban.

 

Agyvérzés

A stroke esetek 15-20%-a agyvérzés. Az agyban kialakuló vérzés miatt nő a koponyaűri nyomás, ami gyorsan tudatzavarhoz és súlyos bénuláshoz vezet. Az erek sérülésének többféle oka is lehet, okozhatja hosszabb ideig tartó megelőző kóros folyamat vagy sérülés is.

 

Az agyvérzés tünetei

Az agyvérzés tünetei alapvetően megegyeznek az agyi infarktus tüneteivel.

 

Az agyvérzés jellemző tünetei:

 

  • arcaszimmetria hirtelen kialakulása: a száj akaratlanul elferdül, lefittyed az egyik oldalon;
  • a beteg a vízszintesen kinyújtott keze valamelyikét nem tudja megtartani (egyik oldalon süllyeszti, vagy a felfelé fordított tenyér akarata ellenére lefelé fordul);
  • beszédzavar kialakulása a szótalálás nehézsége miatt.

 

Az agyvérzés hirtelen fejfájással kezdődik, melyet fokozódó izomgyengeség, mozgásképtelenség, zsibbadás, a beszéd- és látásképesség elvesztése követ. Néhány percen belül előfordulhat hányinger, hányás, görcsroham és eszméletvesztés. Az agyvérzést okozó aneurizmák intő jele lehet a fejfájás, az arcfájdalom, a kettős látás vagy egyéb látási zavarok. Az érfal megrepedése hirtelen jelentkező súlyos fejfájást és/vagy eszméletvesztést okoz.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

A stroke három alaptünetéről úgy győződhetünk meg a legkönnyebben, ha a következő kérések teljesítését kérjük a betegtől:

 

  • mosolyogjon,
  • emelje fel mindkét karját,
  • mondjon egy egyszerű mondatot!

 

Ha e három kérés bármelyikének teljesítése nehézséget okoz, azonnal hívja a 112-t, és kérjen mentőt!

 

A tünetek megjelenésének időpontját jegyezze fel!

 

A betegség tünetei egyes esetekben maguktól, néhány perc alatt elmúlnak. Ilyenkor nem stroke-ról, hanem átmeneti ischaemiás zavarról (TIA) van szó. Ez a stroke előjele is lehet, ezért ilyen esetben is azonnal orvoshoz kell fordulni.

 

Az agyvérzés kiváltó okai

Agyban kialakuló vérzést több tényező okozhat, melyek egy része krónikus betegség/állapot vagy anatómiai elváltozás.

 

Az agyvérzés leggyakoribb okai:

 

 

Az agyvérzés szövődményei

A betegség szövődményeinek súlyossága az érintett területek kiterjedtségétől és a megfelelő kezelésig eltelt időtartamtól függ.

 

Az agyvérzés diagnosztizálása

A stroke tüneteit mutató betegnek azonnali ellátásra van szüksége. A tünetek megismerése mellett CT-vizsgálattal dönthető el, hogy agyvérzésről van szó.

 

Az agyvérzés kezelése

Az agyvérzés kezelésének célja a vérzés műtéti úton való elállítása és a nyomás csökkentése az agyban.

 

A stroke-ról részletesen itt olvashat.

KULCSSZAVAK
stroke  |   aneurizma  |   fejsérülés  |   vérzés
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít