egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

Az aspergillosis egy penészgomba spórája által okozott betegség, amelyet sokan tünetek nélkül vészelnek át, de legyengült immunrendszer esetén (pl. daganatos betegség társbetegségeként) súlyos állapothoz vezethet.

 

A betegség általában a tüdőt érinti, de előfordul, hogy más szervekre is átterjed. Van, akinél allergiás reakciót vált ki a spórák belélegzése. A tünetek a megjelenés helyétől is függnek.

 

Az aspergillosis főbb tünetei

A fertőződés leginkább azoknál okoz tüneteket, akiknek nem működik megfelelően az immunrendszere, vagy valamilyen tüdőbetegségben, asztmában szenvednek.

 

A betegség leggyakrabban a tüdőt érinti (bronchopulmonáris aspergillosis), amelynek főbb tünetei a légszomj, a köhögés, illetve a láz lehetnek, allergiás formában is. A penészgomba esetenként más szervekre is átterjedhet, ilyenkor a tünetek a megjelenés helyétől is függnek.

 

Ismert olyan forma is, amelyben a penészgomba csomókat, gócokat alkot a tüdőben (aspergilloma), mely jellemzően köhögéssel, vér felköhögésével és légszomjjal jár.

 

Van, akinél allergiás reakciót vált ki a spórák belélegzése.

 

Az allergiás Aspergillus nátha tünetei:

 

  • orrdugulás,
  • orrfolyás,
  • fejfájás,
  • részleges szaglásvesztés.

 

Amennyiben az aspergillosis krónikussá válik, a fentieken túl újabb tünetek is jelentkezhetnek.

 

A krónikus pulmonáris aspergillosis tünetei:

 

  • fogyás,
  • vér felköhögése,
  • kimerültség.

 

A betegség más szervekre általában akkor képes átterjedni, ha az egyén már eleve valamilyen alapbetegségben szenved, ezért a szervezete gyengébb. Ilyenkor az érintett szerv működési zavarára jellemző tünetek is jelentkeznek. Érintett szervek lehetnek: szem, bőr, agy, emésztőrendszer, a légzőrendszer egyéb részei.

 

Mikor forduljak orvoshoz?

Amennyiben a fenti tüneteket észleli, és ki van téve penészspóráknak, keresse fel háziorvosát!

 

A háziorvos a tünetek értékelése alapján mérlegeli a teendőket, szükség esetén vizsgálatokat kérhet vagy szakrendelésre utalhatja.

 

Az aspergillosis kiváltó okai

A betegséget az Aspergillus penészgomba spóráinak belégzése okozza. Ez a penészfajta nagyon gyakori, kül- és beltéren egyaránt megtalálható.

 

A legtöbb embernél semmilyen tünetet nem okoz a belégzése. Azok a veszélyeztetettek, akiknek nem működik megfelelően az immunrendszere, vagy valamilyen tüdőbetegségben szenvednek.

 

A betegség emberről emberre nem terjed.

 

Az aspergillosis lehetséges szövődményei

Ha a betegség a tüdőt érinti és súlyossá válik, tüdővérzést okozhat. Ha más szervre is átterjed, akkor az egész szervezetet érintő gyulladás jöhet létre, amely akár halálos is lehet.

 

Az aspergillosis diagnosztizálása

A diagnózis felállítása a tünetek alapján történik, amit esetenként képalkotó- és laboratóriumi vizsgálatok egészíthetnek ki.

 

Az aspergillosis kezelése

Rendszerint nem indokolt a kezelés, elegendő a beteg megfigyelése. Súlyosabb esetekben viszont szükség lehet szteroidok és gombaellenes szerek alkalmazására, illetve nagyon ritkán műtétre is.

 

Az aspergillosis megelőzése

Az Aspergillus penészgombát szinte lehetetlen elkerülni, de ha tüdőbeteg, vagy olyan betegségben szenved, amely miatt az immunrendszere gyengébb, igyekezzen kerülni a penésszel fertőzött környezetet, vagy védekezzen maszkkal.

 

Fontos! Előzze meg a penészesedést rendszeres és alapos szellőztetéssel, megfelelő fűtéssel és a fertőzött felületek szakszerű kezelésével.

 

Kapcsolódó tartalom:

Idén több penész lesz a lakásunkban?

 

KULCSSZAVAK
gomba  |   mikrogomba  |   penész  |   fertőzés  |   tüdő  |   belégzés
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít