egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

Az Addison-kórt másnéven krónikus (idült) mellékvesekéreg-elégtelenségnek is nevezik. A betegség a mellékvesekéreg hiányával, vagy annak károsult működésével függ össze, ami a kortizol és az aldoszteron nevű szteroid hormonok tartós hiányával jár együtt. Viszonylag ritka betegség.

 

Az Addison-kór főbb tünetei

A mellékvesekéreg-elégtelenség változatos tüneteket idézhet elő, amelyek sokszor lassan és fokozatosan alakulnak ki.

 

Általános tünetek:

 

 

Mikor forduljon orvoshoz?

A fenti tünetek észlelése esetén mielőbb fel kell keresni a háziorvost, aki gondoskodik a megfelelő szakrendelésre történő beutalásról.

 

Az Addison-kór kiváltó okai

Autoimmun folyamat: az esetek egy részében, a szervezet saját immunrendszere által okozott mellékvese-károsodás jellemzi, amely során a mellékvesék funkciója beszűkül, egyre romlik.

 

Fertőzések (pl. tuberkulózis, tbc) szövődménye is lehet a mellékvesekéreg-károsodás.

 

Súlyos kórállapotokban, például vérmérgezésben (szepszis) a mellékvesében vérzés alakulhat ki, amely annak károsodásához és következményes funkcióvesztéséhez vezet.

 

Különböző daganatos betegségek is megtámadhatják a mellékvesét, károsítva annak működését.

 

Örökletes betegségek velejárója is lehet, amikor maga a mellékvese rendellenesen fejlődik ki, vagy a normál működéshez szükséges egyéb feltételek hiányoznak (enzimek, receptorok hiánya).

 

Gyógyszermellékhatás-okozta mellékvesekéreg-elégtelenség is előfordulhat.

 

Az Addison-kór lehetséges szövődményei

A betegség súlyos szövődménye lehet a hirtelen fellépő (akut) mellékvesekéreg-elégtelenség (ún. Addison-krízis). A krízis kialakulhat úgy is, hogy a már meglévő elégtelen működéssel járó tüneteket bizonyos hatások súlyosbítják, vagy hirtelen fellépő behatásra a mellékvesekéreg működése leáll. Ilyen hatás lehet sérülés, fertőzés vagy egyéb betegségek, amelyek fokozott mellékvesekéreg-hormon elválasztást igényelnek, de annak elégtelen működése ezt nem teszi lehetővé.

 

Az Addison-krízis az életet veszélyeztető állapot lehet, így annak időben történő felismerése és kezelése életmentő lehet. Amennyiben környezetében Addison-kórban szenvedő beteg van, és ennél a személynél hirtelen állapotromlás lép fel (például: ájulás, gyengeség, kiszáradás, zavartság, hasi fájdalom, súlyos hányinger, hányás, hasmenés), mielőbb hívja a 112-t, és kérjen mentőt!

 

Az Addison-kór diagnosztizálása

A mellékvesekéreg-elégtelenség diagnózisát többféle vizsgálattal lehet alátámasztani. Az orvosi kórtörténet és a családi előzmények kikérdezése mellett általában sor kerül vérvizsgálatra (különböző hormonszintek vizsgálata és vércukorszint-meghatározás), és képalkotó vizsgálatokra is (röntgen, CT- vagy MR-vizsgálat).

 

A mellékvesekéreg működése ún. stimulációs teszt elvégzésével is vizsgálható. A teszt során a mellékvesekéreg működését serkentő anyagot adnak a betegnek. Ha működése károsodott, akkor a mellékvese nem képes megfelelő mennyiségű hormont juttatni a vérbe, így a teszt elvégzése után a mért hormonszint alacsonyabb lesz a normál esetben elvárható szinttől.

 

Az Addison-kór kezelése

Az Addison-kór élethosszig tartó hormonpótló kezelést igényel. A hormon szervezetbe való bejuttatása többféleképpen történhet (tabletta, injekció stb.). Emellett szükség lehet megnövelt sóbevitelre is. A hormonpótlás szigorú orvosi utánkövetést igényel, és az immunrendszert ért fokozott terhelés (pl. fertőző betegségek) esetén szükségessé válhat az adag emelése.

 

A hormonpótló kezelés megfelelő dózisban ritkán okoz mellékhatásokat, azonban, ha a dózis hosszabb időn keresztül magas, csontritkulás, hangulatingadozás és alvászavar jelentkezhet.

 

Az Addison-krízis megelőzése

Az Addison-kór nem megelőzhető, de a megfelelő gyógyszeres terápia mellett az Addison-krízis kialakulásának kockázata csökkenthető.

 

Diagnosztizált Addison-kór esetén a beteg mindig hordja magánál a kezelőorvosa által felírt hormontartalmú szert! Ha az érintett személyt megszokott életviteléhez képest nagyobb fizikai terhelés éri (pl. munkahelyi teljesítmény fokozása vagy heveny fertőző betegség), fel kell vennie a kapcsolatot kezelőorvosával, hogy az szükség esetén módosítani tudjon a hormonpótló kezelésen.

KULCSSZAVAK
Addison-kór  |   krónikus mellékvesekéreg-elégtelenség  |   mellékvese  |   Addison-krízis  |   kortizol  |   aldoszteron
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít