egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

eeszt gomb

Az A-vitamin zsírban oldódó vegyület, amelyet retinolként is ismerhetünk. Bevihető élelmiszerekkel is, de az emberi szervezet is képes előállítani a megfelelő előanyagok bevitelével. Előanyagai az A-provitaminok, közülük leggyakoribb a béta-karotin. Az A-vitamin a szervezetben képes felhalmozódni, ezért túladagolható.

 

Az A-vitamin a látásban, az immunrendszer megfelelő működésében, a bőr egészségében és a növekedésben szerepet játszó zsírban oldódó vitamin. A megfelelő embrionális fejlődésben, a csontnövekedésben és a reprodukció normál menetében is szerepe van. Erőteljes antioxidáns. Hiánya nagyon ritka, túladagolása viszont komoly veszélyt jelenthet az egészségre.

 

Az A-vitamin legismertebb funkciói:

 

  • szürkületi látás elősegítése;
  • az immunrendszer támogatása (fehérvérsejtek érése és működése);
  • részvétel a sejtek növekedési és osztódási folyamataiban, a csontok és fogak növekedésében;
  • bőr egészségének fenntartása;
  • egyes daganattípusok, szív- és érrendszeri betegségek ellen is véd.

 

A-vitaminhiány tünetei

Az A-vitamin hiánya ritka. A szervezet a felesleges mennyiséget zsírban oldva a májban tárolja, akár egy-két évre elegendő mennyiségben. A beviteli szükséglet egyes betegségek – lisztérzékenység, máj- és hasnyálmirigy problémák, cisztás fibrózis, anorexia, szemproblémák, kanyaró, alkoholbetegség – esetében megnő.

 

A-vitamin hiány tünetei:

 

 

Jelentős hiánya esetén előfordulhat:

 

  • farkasvakság (éjszakai vakság),
  • a szem extrém szárazsága,
  • bőr- és hajszárazság,
  • gyermekeknél a növekedés leállása.

 

Az A-vitamin túladagolásának tünetei

Egészséges táplálkozás és kiegyensúlyozott étrend követése mellett az A-vitamin hiányánál nagyobb veszélyt jelent a túladagolása, ami komoly egészségügyi problémákhoz is vezethet. A tünetek és következmények akár egyetlen nagyobb adag A-vitamin bevétele után is jelentkezhetnek.

 

Az A-vitamin túladagolás tünetei:

 

 

Jelentős túladagolás esetén:

 

 

Előanyaga – a béta-karotin – nem vált ki káros mellékhatásokat, mivel abból a bélben csak korlátozott mennyiségű vitamin képződhet. 

 

Mikor lehet szükség A-vitamin pótlására?

Az A-vitaminhiány meglehetősen ritka. Pótlására akkor lehet szükség, ha a felszívódását akadályozó betegség áll fenn. Ezek: lisztérzékenység, Crohn-betegség, cisztás fibrózis, májcirrózis, alkoholbetegség. Szintén pótolni kell, ha alultápláltság miatt nem visz be valaki elegendő mennyiséget.

 

Mivel azonban túladagolása egészségkárosító, csak laboratóriumi vizsgálattal bizonyított alacsony szintje esetén, orvos utasítása alapján pótolandó!

 

Az A-vitamin napi ajánlott beviteli mennyisége

Felnőttek számára ajánlott napi A-vitamin beviteli referencia érték: 700-900 mikrogramm (µg). Semmiképp nem ajánlott túllépni a 3000 mikrogrammos mennyiséget!

 

Az A-vitamin szintje vérből laborvizsgálattal ellenőrizhető.

 

Az A-vitamin forrásai

A mindennapi táplálkozás alapanyagaiban sokféle A-vitamin és béta-karotin forrás megtalálható, ezért a magas dózisú táplálékkiegészítők szedése mindig megfontolást igényel.

 

A-vitamin források:

 

  • belsőségek,
  • tengeri halak,
  • tej és tejtermékek,
  • tojás.

 

Béta-karotin források:

 

  • narancssárga zöldségek, gyümölcsök (pl. sárgarépa, sütőtök, édesburgonya, sárgadinnye, sárgabarack);
  • zöld színű zöldségek (pl. spenót, sóska, kelfélék, brokkoli).

 

Az A-vitamin kölcsönhatása egyéb szerekkel

Az étrendkiegészítőkben található A-vitamin kölcsönhatásba léphet egyes gyógyszerekkel is. A májat károsító hatóanyagokkal együtt szedve nő a májkárosodás kockázata, a véralvadásgátlókkal együtt pedig a gyógyszer hatékonyságát csökkentheti.

 

A magas A-vitamin tartalmú étrendkiegészítők szedésének megkezdése előtt mindenképp tanácsos konzultálni a háziorvossal arra vonatkozólag, hogy a rendszeresen szedett gyógyszerek mellett igényel-e külön megfontolást az A-vitamin szedése.

 

Összességében érdemes a természetes A-vitamin és béta-karotin forrásokat előnyben részesíteni.

 

Gyerekek és várandósok

Az alultáplált gyerekeknél jellemző, hogy az A-vitamin hiánya késlelteti a fejlődést, növekedést. A várandósoknak kerülniük kell a túl kevés, de a túl sok A-vitamin bevitelét is, mert mindkét eset növeli a magzati károsodás kockázatát. 

KULCSSZAVAK
vitamin  |   túladagolás  |   vitaminhiány  |   táplálékkiegészítő  |   antioxidáns  |   immunrendszer
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

 

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít