egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

Az antidepresszánsok olyan gyógyszerek, amelyeket a depresszió, kényszerbetegség, pánikbetegség, fóbiák és szorongásos zavarok, anorexia, bulimia, poszttraumás stressz szindróma (PTSD) kezelésére alkalmaznak önállóan, vagy más gyógyszerekkel kombinálva.

 

A gyógyszerek kiegészítik a pszichoterápiát, a kognitív kezelést és az életmódváltást, valamint az egyéb pszichológiai kezeléseket (pl. autogén tréning, mindfulness).

 

A kezeletlen depresszió jelentősen megemeli az öngyilkosságok számát, ezért különösen fontos a lakossági felvilágosítás, és a korai felismerés. Az átmeneti, 2 hetet meg nem meghaladó szomorúság, rosszkedv még nem depresszió.

  

A depresszió kialakulása

A depresszió súlyos, kb. a lakosság 5%-át érintő betegség, ami kihat a testi-lelki egészségre. Sokan életük során többször is átélnek depressziós időszakot.

 

A depressziót okozhatják:

 

 

A depresszió kezelésének leggyakoribb módjai:

 

 • pszichiátriai és pszichológiai kezelések;
 • gyógyszeres kezelés;
 • életmódbeli változások:

 

A közepes és súlyos tünetek kezelésének leggyakoribb módja a gyógyszeres terápia. A terápiás tervet a pszichiáter szakorvos a depresszió hátterének pontos ismeretében alakítja ki.

  

Az antidepresszánsok hatása

Az antidepresszánsok önmagukban is alkalmazhatók, de gyógyszerkombinációkra is szükség lehet. A gyógyszeres terápia hatékonyabb, ha egyéb kezelési módokkal, különböző pszichoterápiákkal (pl. kognitív viselkedésterápia, családterápia) együtt alkalmazzák:

 

 • csökkentik a szorongást;
 • javítják a hangulatot;
 • mérsékelik az alvászavarokat;
 • eredményesek egyéb pszichiátriai betegségek kezelésében is;
 • segíthetnek a szorongással összefüggő egyéb patológiás állapotokban is.

  

A megfelelő antidepresszáns kiválasztása

A kezelendő pszichés betegségek vagy tünetek kiváltó okai különfélék lehetnek, így a kezelésükhöz szükséges gyógyszernek is egyénre szabottnak kell lennie. Mindenki másképp reagál a különböző antidepresszánsokra, ezért előfordul, hogy több gyógyszert is ki kell próbálni, mire megtalálják a beteg számára legmegfelelőbbet, illetve előfordulhat, hogy a depressziót kísérő tünetek (pl. szorongás vagy alvászavar) enyhítésére többféle gyógyszer kombinálása szükséges.

 

Antidepresszáns szedését csak orvosi konzultációt követően lehet elkezdeni, és szedés közben – különösen az első hetekben – fontos a rendszeres kontrollvizsgálat, mert ezek a gyógyszerek számos jelátvivő anyagot befolyásolnak az agyban, amelyek hatással vannak a gondolkodásra és az érzelmekre.

  

Az antidepresszánsok használatának módja

Az antidepresszánsokat napi rendszerességgel kell szedni, általában napi egy alkalommal. A gyógyszer pozitív hatása már 2-4 hét elteltével érezhető, de a teljes hatékonyság elérése 8 hétig is eltarthat. Általános javaslat, hogy az antidepresszánsokat legalább 6 hónapig kell szedni a tartós eredmény eléréséhez.

 

Előfordulhat, hogy folyamatos ún. fenntartó antidepresszáns-kezelésre van szükség a betegség hosszú távú kontrollja érdekében, még akkor is, ha a beteg már tünetmentessé vált. Így például ismétlődő depresszió esetén is javasolt a tartós gyógyszerszedés.

 

Fontos! Az antidepresszánsok dózisának csökkentése, szedésük abbahagyása, vagy a típusának megváltoztatása csak orvosi felügyelet mellett történhet. Szedésük hirtelen, önkényes felfüggesztése elvonási tünetekhez hasonló panaszokat okozhat.

 

Az antidepresszánsok szedésénél az alábbiak betartására kell odafigyelni:

 

 • Tájékoztassa kezelőorvosát, ha más gyógyszereket is szed! A különböző hatóanyagok kölcsönhatásba léphetnek egymással, nem kívánt hatást kiváltva.
 • Csak orvosi javaslatra szedjen antidepresszánst!
 • Önkényesen ne változtassa meg az antidepresszáns adagját vagy típusát!
 • Folytassa a gyógyszer szedését akkor is, ha jobban érzi magát! A gyógyszeres terápiát csak orvosi kontroll mellett lehet abbahagyni!
 • Ne igyon alkoholt! Az alkohol csökkentheti az antidepresszánsok hatását, veszélyes is lehet.

 

Az antidepresszánsok esetleges mellékhatásai

Az antidepresszánsok szedésekor felléphetnek mellékhatások. A legtöbb esetben azonban a mellékhatások mértéke nem indokolja a gyógyszer szedésének abbahagyását – a gyógyszer elutasítása nagyobb kárt okozna. Az antidepresszánsok mellékhatásai egyénenként változóak lehetnek, az is előfordulhat, hogy egyáltalán nem jelentkeznek tünetek.

 

Az antidepresszánsok leggyakoribb mellékhatásai:

 

 

Az alkalmazás első két hetében öngyilkosság elkövetésének kockázata is megnőhet (ennek oka, hogy hamarabb érvényesül a gyógyszer szorongáscsökkentő hatása, mint az antidepresszív hatása). 

 

A tünetek többsége átmeneti, 1-3 hét után elmúlik. Tartósan fennálló mellékhatások esetén érdemes lehet más hatóanyagú gyógyszerre váltani. A tünetek enyhítésében a kezelőorvos tud segítséget nyújtani. A depresszióban szenvedőknél fokozott az öngyilkossági veszély, amelyre a kezelőorvosnak és a családnak a fentiek alapján fokozottan figyelni kell.

 

A depresszió gyakran az ún. bipoláris zavar része, ilyenkor a depressziót egy mániás szakasz váltja fel. Az antidepresszív kezelésre gyógyuló depressziót ezért kritikátlan, felhangolt állapot követheti, így a szoros szakorvosi kontroll elengedhetetlen a kezelés során. Ilyenkor hangulatstabilizáló gyógyszerek beállítására, az antidepresszáns terápia csökkentésére, esetleg elhagyására, egyéb gyógyszerek, antipszichotikumok adására is szükség lehet.

KULCSSZAVAK
szorongás  |   depresszió  |   antidepresszáns  |   alvászavar  |   ingerlékenység  |   szelektív szerotonin visszavétel gátló szer (SSRI)  |   szerotonin-noradrenalin visszavétel gátló szer (SNRI)
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít