egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

Az aranyér a végbélnyílás körül és a végbélben található erek tágulata, duzzanata, amelyek leginkább az alsó végtagon megjelenő visszerességhez hasonlítanak.

 

Az aranyeresség nagyon gyakori betegség. Négyből három felnőttnek vannak időszakosan aranyeres tünetei. Az aranyér azonban nemcsak kellemetlenséggel járhat, hanem – kezeletlen esetben – akár súlyos szövődmények kialakulásához is vezethet.

 

Az aranyér főbb tünetei

A külső aranyerek a végbélnyílás körüli bőr alatt találhatók.Jellemzőezn végbélnyílás körüli viszketést vagy fájdalmat okoznak, és duzzanatként kitapinthatók. Sérülésükkel a széklet véres, nyákos lehet. 

 

A belső aranyeres csomók a végbélcsatornában találhatók. Ezek nem tapinthatók vagy láthatók kívülről, és gyakran fájdalommal sem járnak. Székeléskor azonban a széklet véres lehet miattuk, vagy a vécépapíron élénk piros színű vér jelenhet meg. Ha viszont a belső aranyeres csomó a végbélnyíláson keresztül kitüremkedik (előreesik), azt gyakran kíséri fájdalom is.

 

Az aranyeres csomók a súlyosságuk szerint stádiumokba sorolhatók:

 

I. stádium: a megnagyobbodott csomók a végbélen belül maradnak. Kis vérzés fordulhat elő székeléskor.

 

II. stádium: székeléskor a csomók kitüremkednek és véreznek, de székelés után maguktól visszahúzódnak.

 

III. stádium: székelés után az aranyér nem húzódik vissza magától, de kézzel még vissza lehet helyezni. Ebben a stádiumban gyakran jelentkezik jelentős fájdalom és/vagy vérzés.

 

IV. stádium: a csomók folyamatosan kitüremkedett állapotban vannak, és kézzel sem lehet már visszahelyezni őket a végbélbe. A vér megalvadhat a csomókban, ami vérrög kialakulásához vezet. Ebben a stádium az aranyerek igen fájdalmasak, és általában műtéti megoldást igényelnek.

 

Figyelem! Az erős fájdalom, duzzanat és a végbélnyílás körül tapintható kemény csomó arra utalhat, hogy egy külső aranyeres csomóban vérrög alakult ki!

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Ha a széklete véres, vagy aranyeres panaszai egy hét otthoni kezelés után sem szűntek meg, forduljon gasztroenterológushoz, sebészhez vagy proktológus szakorvoshoz. A véres széklet ritkább esetben vastagbéldaganatra vagy végbéldaganatra is utalhat, ezért véres széklet esetén mindig ajánlott az orvosi kivizsgálás. A megfelelő szakrendelésre történő beutalásban kérje háziorvosa segítségét.

 

Azonnal hívja a 112-t, és kérjen mentőt, ha az aranyeres csomóból sok vért veszített, és szédül, rosszul van!

 

Az aranyér kiváltó okai

Az aranyér leggyakrabban székrekedés következményeként alakul ki. A székrekedés miatti erőlködés, fokozott hasprés megnöveli a nyomást a végbél körül található erekben, amelyek így megduzzadnak, túltágulnak.

 

Az aranyerek kialakulásának esélyét továbbá növelhetik a következők:

 

 • időskor,
 • túlsúly/elhízás,
 • krónikus hasmenés,
 • terhesség,
 • végbéldaganat,
 • krónikus májbetegség,
 • kötőszöveti gyengeség,
 • ha az illető személy sok időt tölt a vécén,
 • ha az illető személy rendszeresen emel nehéz tárgyakat,
 • ha ülőmunkát végez, vagy ülő életmódot folytat,
 • ha a családjában előfordult már a betegség.

 

Az aranyér lehetséges szövődményei

Az aranyér miatt számos probléma jelentkezhet, kezeletlen esetben vashiányos vérszegénység alakulhat ki a fokozott vérvesztés miatt, illetve az érintett terület gyulladásának, felülfertőződésének, kifekélyesedésének is növekszik az esélye.

 

Súlyosabb esetben a belső aranyér kitüremkedhet a végbélnyíláson kívül, és akár ki is záródhat. Ilyenkor a csomó vérellátása megszűnik, ami extrém fájdalommal járhat, és orvosi beavatkozást igényel. Ehhez hasonlóan az aranyérben vérrög is kialakulhat, ami nagyon fájdalmas lehet, és általában orvosi beavatkozást igényel.

 

Nagyon ritkán széklettartási problémák alakulhatnak ki.

 

Súlyos, kezeletlen esetben végbélsipoly alakulhat ki, vagyis egy abnormális járat keletkezik a végbélcsatorna és a külvilág között.

 

Az aranyér diagnosztizálása

A külső aranyerek szabad szemmel is láthatók, míg a belső aranyerek vizsgálatához rektális-digitális vizsgálatra (RDV) van szükség. Ilyenkor az orvos síkosítóval bekent kesztyűs ujjával felnyúl a végbélbe, és megpróbálja kitapintani a végbél falában lévő kitüremkedéseket.

 

A belső aranyerek a proktoszkóp nevű eszközzel is láthatóvá tehetők.

 

Az aranyér kezelése

Enyhe esetben lehetőség van otthoni kezelésre a gyógyszertárakban vény nélkül kapható gyógyszerekkel (kúp, krém, kenőcs). Ezek hatóanyagai egyrészt ápolják a bélnyálkahártyát, másrészt érösszehúzó, fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezhetnek, és rendszerint pár nap alatt enyhíthetik a tüneteket. 

 

A megfelelő készítmények megválasztásához kérje bizalommal a gyógyszerész segítségét! 

 

Fentiek kiegészítéseként a gyógynövényes ülőfürdő is segíthet, de az aranyér jegelése is hatásos lehet.

 

Lásd még: Aranyér nem műtéti kezelése

 

Ha a tünetek nem szűnnek meg az otthoni kezelés hatására, az orvos szájon át szedhető gyógyszereket írhat fel. Az acetilszalicilsav-, ibuprofen-, illetve paracetamol tartalmú fájdalomcsillapítók mérséklik a fájdalmat, míg a flavonok és a kalcium-dobezilát csökkentik az erek gyulladását. A paraffinolaj lágyíthatja a székletet.

 

Ha gyógyszeres terápiával és életmód-változtatással sem szüntethető meg az aranyér, egynapos ambuláns sebészeti beavatkozásra lehet szükség, ahol több lehetséges beavatkozásra is sor kerülhet:

 

 • Az injekciós szkleroterápia során egy gyulladáskeltő és hegesedést előidéző oldatot fecskendeznek az érbe, ami elzárja az aranyér keringését.
 • Gumigyűrűzés segítségével is megszüntethető az aranyér vérellátása, ami így elhal, hegesedik.
 • Az aranyeret fagyaszthatják, kezelhetik infravörös sugárral vagy lézerrel.

 

Ha az aranyér folyamatosan vérzik, vérrög alakult ki benne, nagy fájdalommal jár vagy kizáródott, akkor aranyérműtétre van szükség. Legvégső esetben az aranyeret műtéti úton távolítják el. Ezt a beavatkozást haemorrhoidectomiának nevezik.

 

Az aranyér megelőzése

Az aranyerek kialakulásának kockázata egyes életmódbeli tényezőkkel jelentősen csökkenthető.  Az alábbiakra érdemes kiemelt figyelmet fordítani.

 

Fogyasszon magas rosttartalmú ételeket: zöldségeket, gyümölcsöket és teljes kiőrlésű gabonákat; a rost a székletet lágyabbá teszi, így székeléskor elkerülhető az erőlködés. A rostokat fokozatosan építse be az étrendjébe, így elkerülhető a gázképződés. Igyon sok folyadékot: napi 6-8 pohár víz lágyabbá teheti a székletet.

 

Ha túlsúlyos vagy elhízott, a súlyvesztés is hatásos lehet az aranyér kialakulásának megelőzésében.

 

Fontos továbbá, hogy székeléskor ne erőlködjön, mivel az megnöveli a vénákban a nyomást, és ha székelési ingere van, azonnal menjen vécére.

 

Ne üljön túl hosszú ideig egy helyben, mivel ez is növelheti a vénákban a nyomást. Rendszeresen mozogjon, hogy megakadályozza a székrekedés kialakulását, és csökkentse az ülés vagy állás közben a vénákra ható nyomást.

 

Érdeklődjön háziorvosánál vagy gyógyszerésznél a vény nélkül is kapható érvédő táplálékkiegészítőkről. Ha hajlamos a visszérbetegségre vagy az aranyeres betegségre, a diozmintartalmú készítmények például jótékony hatásúak lehetnek!

KULCSSZAVAK
aranyeresség  |   aranyeres csomó  |   végbélnyílás  |   aranyér  |   végbélfájdalom  |   kitüremkedés  |   székrekedés  |   véres széklet  |   proktológia  |   proktoszkóp  |   haemorrhoidectomia
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít