egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A szív üreges, izmos szerv, elsődleges feladata a vér áramoltatása a szervezetben. Az egyirányú áramlást a szív üregei között elhelyezkedő billentyűk teszik lehetővé, melyek egyike a bal kamra és a főverőér (aorta) között elhelyezkedő aortabillentyű. Amennyiben az aortabillentyű nem zár, vagy nem nyílik megfelelően, romlik a szív munkája, és szükségessé válhat a billentyű műtéti kezelése.

 

Az aortabillentyű-műtét indokai

A szív megfelelő működéséhez fontos a billentyűk tökéletes nyílása és zárása. Ha ezek a funkciók károsodnak, romlik a szív teljesítménye. Enyhe esetben nem feltétlenül jár tünetekkel, de később, a folyamat előrehaladtával szívelégtelenség alakulhat ki – ilyenkor csökkent terhelhetőség, légzési nehézség és egyéb szív eredetű panaszok jelentkeznek. A billentyűk funkciójának helyreállítása gyógyszerrel nem lehetséges, javulás csak invazív beavatkozásokkal érhető el.

 

Az aortabillentyű-műtét az alábbi esetekben lehet indokolt:

  • Aortabillentyű-szűkület (aortastenosis): a szív bal kamrájából kiáramló vér útja akadályozott; leggyakrabban időskori meszesedés miatt alakul ki, korábban jellemző ok volt a reumás szívbetegség.
  • Aortabillentyű-elégtelenség (aortainsuffitientia): a szívbillentyű nem zár megfelelően, és a kamra összehúzódása után a vér visszafelé áramolhat; kialakulásának szintén az időskori meszesedés a leggyakoribb oka.
  • Veleszületett szívfejlődési rendellenességek miatt is kialakulhat a szívbillentyűk, így akár az aortabillentyű elégtelen működése.

 

Az aortabillentyű-műtétet megelőző vizsgálatok

Az aortabillentyű-műtétet megelőző kardiológiai kivizsgálás során az alábbi vizsgálatokra kerülhet sor:

 

  • szívultrahang a szív belső szerkezetének megítélésére;
  • elektorkardiogram (EKG) a szív elektromos jelenségeinek vizsgálatára;
  • mellkasröntgen;
  • vérvétel.

 

A műtét előtt sor kerül továbbá aneszteziológiai vizsgálatra is, melynek során megállapítják, hogy a beteg egészségi állapota lehetővé teszi-e a beavatkozást. A kezelőorvos tájékoztatást nyújt arról is, hogy szükséges-e változtatni a szokásos gyógyszereken – pl. véralvadásgátló szedését valószínűleg fel kell függeszteni a fokozott vérzésveszély megelőzése érdekében.

 

Általában a műtétet megelőző napon kell befeküdni a beavatkozást végző egészségügyi intézménybe.

 

Az aortabillentyű-műtét menete

Az aortabillentyű-műtétet általános érzéstelenítésben végzik, ami azt jelenti, hogy a beteg a műtét alatt nem éber. A beavatkozás során felnyitják a mellkast, és megállítják a beteg szívét – a keringést ilyenkor egy külső szerkezet biztosítja.

 

Az aortabillentyűn végzett beavatkozás módja függ a tüneteket kiváltó betegségtől, valamint a beteg életkorától és általános állapotától. Alapvetően kétféle nyitott műtéti beavatkozást különböztetünk meg.

Aortabillentyű-beültetés

A műtét során eltávolítják a beteg billentyűt, majd a helyére mechanikus vagy biológiai műbillentyűt ültetnek be. A mechanikus műbillentyű előnye, hogy tartósabb, mint a biológiai, azonban a mechanikus műbillentyűvel élők élethosszig tartó gyógyszeres véralvadásgátló kezelésre szorulnak.

Aortabillentyű-plasztika

A műtét során nem távolítják el a beteg saját billentyűjét, hanem különböző módszerekkel helyreállítják a megfelelő működését. Az eljárás előnye, hogy a saját billentyű hosszú távon nem igényel állandó véralvadásgátló kezelést, kiváló áramlási tulajdonsággal bír, kisebb a szívbelhártya-gyulladás (endocarditis) kialakulásának kockázata, mint bármelyik műbillentyű alkalmazása esetén. Amennyiben a billentyű nem alkalmas a plasztikai beavatkozásra, eltávolítják, és a helyére mechanikus vagy biológiai műbillentyűt ültetnek be.

 

Felépülés az aortabillentyű-műtét után

A műtétet követően négy-öt napig kell a kórházban tartózkodni a szorosabb megfigyelés, illetve a szükséges gyógyszeres kezelés beállítása érdekében. A teljes felépülés azonban több hétig, hónapig tart. Néhány hétig kerülni kell a nehéz súlyok emelését és az autóvezetést. A kezelőorvos ad tájékoztatást arról, hogy mikor lehet visszatérni a szokásos napi aktivitáshoz.

 

A műtét után a kapott utasítások szerint kell szedni a véralvadásgátló gyógyszert: mechanikus műbillentyű esetén élethosszig, biológiai billentyű vagy billentyűplasztika esetén 3 hónapig.

 

Az aortabillentyű-műtét lehetséges szövődményei

Mint minden beavatkozásnál, az aortabillentyű-műtéten átesett betegeknél is előfordulhatnak szövődmények, azonban ezek igen kis hányaduknál alakulnak ki.

 

Az aortabillentyű-műtét szövődményei az alábbiak lehetnek:

 

Az aortabillentyű-műtét alternatívája

A betegek számára nagy megterhelést jelentő hagyományos szívműtétek mellett napjainkban már katéteres beavatkozással is elvégezhető az aortabillentyű-műtét, ami az idős, egyéb társbetegségekkel rendelkező betegek számára nyújthat megoldást. Az eljárás során a beteg egyik artériáján (többnyire a combverőéren) keresztül vezetik fel a műbillentyűt tartalmazó katétert.

KULCSSZAVAK
aortabillentyű-elégtelenség  |   aortabillentyű-szűkület  |   stenosis  |   regurgitáció  |   szívfejlődési rendellenesség  |   szívműtét  |   billentyűplasztika  |   aortabillentyű-beültetés
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít