egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

 

A kábítószer birtoklását, fogyasztását és kereskedelmét Magyarországon a törvény szigorúan tiltja és bünteti. Emellett a kábítószer-használat súlyos egészségügyi kockázatokkal jár. 
Ha drogproblémái vannak, forduljon szakemberhez, kérjen segítséget.

 

A kábítószer-használatról bővebben itt olvashat.

 

 

Az amfetamin (alfa-metil-fenetilamin) a pszichostimulánsok közé tartozó kábítószer, ami az agy serkentő folyamatait (noradrenalin-, dopaminhatások) utánozza, ezáltal erős eufóriát, élénkséget okoz és fokozza a motivációt. Az amfetaminokat és különböző származékait (metamfetaminMDMA) gyakran, mint partidrogot alkalmazzák. 

 

A stimulánsok családjának két közeli rokon tagját, az amfetamint és a metamfetamint Európában egyaránt fogyasztják, bár az amfetamin használata sokkal gyakoribb.

 

Az amfetamin a hazai jogszabályok alapján a pszichotróp szerek 2. jegyzékébe tartozik a metamfetaminnal, ketaminnal, THC-val és különböző szintetikus kannabinoidokkal együtt.

 

Az amfetamin megjelenési formája

Az amfetamin leggyakrabban fehér por formájában fordul elő, de felbukkan tablettaként, kapszulaként vagy kristályos formában is. Az amfetamin szaga erős és nagyon kellemetlen.

 

Utcai formájában az Európai kábítószer-jelentés (2021) alapján az egyik legkevésbé tisztán megszerezhető kábítószer, átlagos tisztasága mindössze 35%!

 

Az amfetamin színe a fehértől a barnáig terjed, de akár szürke vagy rózsaszínes is lehet. Ez függ a hatóanyag tisztaságától, a szennyező anyagoktól és a „felütő” anyagoktól (leggyakrabban koffein vagy porcukor), amelyek térfogatnövelő szerepet töltenek be.

 

Az amfetamin hatása

Az amfetamin a szervezet általános éberségét, teljesítőképességét fokozza, így hatásai is ezzel függnek össze.

 

Az amfetamin hatásai az alábbiak:

 

 • fizikai és mentális teljesítőképesség fokozódása;
 • alvásigény csökkenése;
 • élénkség, „feldobottságérzés”, eufória;
 • vérnyomásemelés;
 • érszűkítés;
 • hörgőtágítás;
 • étvágy csökkenése;
 • szexuális vágy fokozódása;
 • társas kapcsolatok könnyítése, nyitottság, empátia kiváltása.

 

A munkabírás fokozása miatt gyakran alkalmazzák olyan foglalkozású személyek, ahol a tartós figyelemösszpontosítás fontos: katonák, pilóták, kamionsofőrök, illetve egyetemisták körében is gyakori a vizsgaidőszak nehézségeinek leküzdésére.

 

Az amfetamintúladagolás, -mérgezés tünetei

Az amfetamin túladagolásakor a szervezet általános túlstimulálásának tüneteit mutatja. A használat módjától függően beszélhetünk akut túladagolásról (egyszeri, túl nagy mennyiségű amfetaminhasználat) vagy pedig a krónikus alkalmazás során megfigyelhető negatív hatásokról.

 

A kábítószer-túladagolásról bővebben itt olvashat.

 

Az amfetamin egyszeri túladagoláskor jelentkező tünetek az alábbiak:

 

 

A szív- és érrendszeri események kockázata megnő olyan esetekben (pl. táncolás szórakozóhelyen), melyek során a szerhasználó levegőtlen, fülledt helyiségben fokozott fizikai aktivitás és izzadás mellett kevés folyadékot iszik. Ha a túlmelegedést a szerhasználó mértéktelen folyadékfogyasztással próbálja kivédeni, akkor pedig vízmérgezés alakulhat ki.

 

Az amfetamin krónikus alkalmazása esetén megfigyelhető tünetek:

 

 • tartós személyiségváltozás;
 • ellenséges magatartás, gyanakvó viselkedés, befelé fordulás;
 • kényszerképzetek, paranoid vagy toxikus pszichózis: annak a téveszméje, hogy a bőr alatt bogarak mászkálnak – ilyen téveszmés droghasználón gyakran megfigyelhetők a sérülések, hámhiányok;
 • pattanások (akne);
 • sápadtság.

 

Krónikus alkalmazáskor az ún. „amfetamin-pszichózis” állapota léphet fel: ez hasonlít a skizofréniás rohamra, hallucinációkkal, paranoid és agresszív viselkedéssel társulva. Kezelése antipszichotikus gyógyszeres terápiát igényel.

 

Előfordulhat az agyi „túlérzékenység” kialakulása is krónikus alkalmazás esetén. Ennek során akár korábban ártalmatlan ingerek (koffeinalkohol) is pszichotikus epizódot okoznak az amfetamin által érzékenyített agyban. Ennek kialakulása hasonló az LSD vagy cannabis használata során megfigyelt „flashback”-hez.

 

Amfetaminabúzús esetén kialakuló tolerancia, függőség

Az amfetaminok esetében jelentős pszichés függőség alakul ki, a fizikai függőség azonban az ópiátokkal ellentétben gyenge. Amfetamin alkalmazás esetén gyakori az eufória fenntartása érdekében történő önadagolás, egészen addig, amíg a készlet el nem fogy, vagy a használó teljesen ki nem merül. Ez igazolja az erős pszichés függőséget.

 

Az amfetaminok alkalmazásánál a tolerancia nagyon hamar kifejlődik. Ugyanolyan mértékű hatáshoz egyre nagyobb dózisokat kell alkalmazni. Krónikus alkalmazás esetén a droghasználat kényszere olyan erős lehet, hogy a használó mindenképpen szaksegítséget igényel.

 

Az amfetaminfüggőség kezelése

Az amfetamin elvonásakor a hatásokkal ellentétes tünetek jelennek meg: fáradtság, motiválatlanság, depresszió, aluszékonyság. Kezelésében a pszichoterápiának van nagy hangsúlya, gyógyszeres kezelés általában nem szükséges a fizikai függőség hiánya miatt.

 

Amfetamintúladagolás esetén súlyos állapotban kórházi ellátásra is szükség lehet. Amennyiben kórházi vagy intenzív ellátásra kerül sor, minden esetben fontos a kezelőorvost tájékoztatni az alkalmazott legális és illegális szerekről, mivel a mérgezéses tünetek kezelése csak ezek ismeretében lehet megfelelő!

 

Az orvos megfelelő tájékoztatása életet menthet, az orvosi titok értelmében büntetőjogi következményektől tartani ilyen esetben nem kell. 

 

A drogfüggőségről és a függőségkezelésről bővebben itt olvashat.

 

KULCSSZAVAK
partidrog  |   drog  |   függőség  |   abúzus  |   eufória  |   speed
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít