egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

Az anyajegyek a bőrön látható, általában kerek vagy ovális barnás foltok, amelyek néha kiemelkednek a bőrfelszínből. Ilyen folt a legtöbb emberen található, és általában veszélytelen. A figyelemmel kísérésük azonban fontos, mivel megváltozásuk betegségre utalhat.

 

Az anyajegy (naevus) nagyon gyakori bőrjelenség. Egy ember testén általában 10-50 anyajegy van. A barna folt ott jelenik meg, ahol a bőr egy részén a normálisnál több pigmentsejt (melanocita) helyezkedik el. Az anyajegyek kis része már születéskor látható, mások később, főként gyermek- és kamaszkorban jelennek meg. 40-50 éves kor fölött ritkán jelenik meg új anyajegy.

 

A világos bőrű embereken általában több anyajegy figyelhető meg, mint sötétebb bőrű társaikon. A sok anyajeggyel rendelkező szülők gyermekein valószínűleg szintén sok anyajegy lesz. Az anyajegyek idővel halványulhatnak, el is tűnhetnek. A gyermekkorban megjelenő foltok azok, amelyek leginkább tartósak.

 

A várandósság és a serdülőkor során új anyajegyek jelenhetnek meg, a meglévő anyajegyek mérete pedig nőhet, színük sötétebbé válhat. UV-sugárzás hatására – ha valaki sokat tartózkodik a napon, vagy gyakran jár szoláriumba – szintén megjelenhetnek új anyajegyek.

 

Fontos! Az anyajegyeket nem szabad vakarni, piszkálni. Az olyan helyen lévő anyajegyeket, amelyek dörzsölésnek vannak kitéve, például ruha által, érdemes bőrgyógyásszal eltávolíttatni, ezzel kizárva, hogy az ismétlődő sérülés szövődményes gyulladást vagy rosszindulatú elváltozást okozzon.

 

Az anyajegyek megjelenése

Anyajegyek a test bármelyik részén megjelenhetnek, és megjelenésükben is többfélék lehetnek. A legtöbb kerek vagy ovális, de lehet szabálytalan alakú is. Az egézséges anyajegyek határa mindig éles. A méretük a néhány milliméteres átmérőtől a több centiméteresig is terjedhet. Utóbbi nagy testfelületeket elfoglalhat, és általában a veleszületett anyajegyekre jellemző.

 

A színük is lehet sokféle a rózsaszínestől a barna árnyalatain át a feketéig. A folt kiemelkedhet a bőrfelszínből, de bele is simulhat, és felszíne lehet sima vagy egyenetlen. Az anyajegyből nőhet ki szőrszál, ez is teljesen normális jelenség.

 

Az atípusos (fenti, általános leírástól eltérő) anyajegyek általában öröklődnek, méretük nagyobb, és alakjuk szabálytalanabb, mint egy közönséges anyajegyé. Közepük gyakran sötétebb színű, a szélük pedig világosabb, a határuk lehet egyenetlen. Fokozott kockázatot jelentenek a bőrrák szempontjából, így érdemes rendszeresen ellenőriztetni őket.

 

Az anyajegyek változásának követése

A legtöbb anyajegy veszélytelen, de változásaikat fontos követni, mivel napfény hatására rosszindulatú daganatos betegség, melanoma alakulhat ki belőlük. A melanoma az esetek több mint felében meglévő anyajegyekből alakul ki.

 

Fontos! A melanoma kialakulásának megelőzése érdekében végezzen a bőrén rendszeresen önvizsgálatot, védje anyajegyeit a napsugárzástól fényvédő készítményekkel vagy megfelelő ruházattal, hordjon napszemüveget, és kerülje a napsütést 11 és 15 óra között, valamint a szoláriumot!

 

Az otthoni önvizsgálatban segíthet az ABCDE-szabály:

 

  • A: aszimmetria – szabálytalan-e az anyajegy alakja, található-e benne göb.
  • B: határ (border) – elmosódott-e az anyajegy határa, vagy élesen elkülönül a környezetétől.
  • C: szín (colour) – különböző színárnyalatokat mutat-e, történt-e színváltozás az utóbbi időben.
  • D: átmérő (diameter) –  a nagyobb anyajegyek magasabb kockázatot jelentenek.
  • E: fejlődés (evolving) – megváltozott-e az utóbbi időben az anyajegy mérete, alakja, színe, magassága, viszket-e vagy vérzik-e.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Forduljon háziorvosához vagy bőrgyógyász szakorvoshoz, ha anyajegye

 

  • mérete nő,
  • alakja szabálytalanná válik,
  • színe megváltozik,
  • fájdalom, vérzés, viszketés, hámlás, nedvedzés vagy gyulladás tapasztalható;
  • különösen figyeljen az újonnan megjelenő és szokatlan formájú anyajegyekre.

 

Érdemes rendszeresen átnézetni az anyajegyeket bőrgyógyász szakorvossal. Ez különösen akkor igaz, ha világos bőrű, sok anyajegye van, vagy családjában előfordult már melanoma.

 

Az anyajegyek eltávolítása

A legtöbb anyajegy ártalmatlan, és nincs szükség eltávolításra. Ha olyan anyajegye van, amely melanoma kialakulásának gyanúját mutatja, orvosa azt eltávolítja.

 

Az olyan anyajegyek, amelyek folyamatos irritációnak vannak kitéve (például a fehérnemű vagy más ruhadarab dörzsölésének), szintén eltávolíthatók.

 

Esztétikai okokból olyan anyajegy eltávolítására is van lehetpség, amelynek az elhelyezkedése vagy a mérete zavarja.

 

Kapcsolódó tartalom: Napégés és fényvédelem

KULCSSZAVAK
naevus  |   pigmentsejt  |   anyajegy  |   melanoma  |   bőrrák  |   fényvédelem  |   napsugárzás  |   melanocita  |   atípusos anyajegy
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít