egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

Az aortabillentyű szűkülete (aorta stenosis) alatt a szív balkamrai kifolyó traktusának szűkülete értendő.

 

A szív üreges, izmos szerv, amelynek elsődleges feladata az oxigénben szegény vér összegyűjtése és továbbítása a tüdőbe, majd a tüdőben oxigénnel telítődött vérnek a szervezet szövetei felé továbbítása (lásd még: Szív és érrendszer). Amikor a szív bal pitvara megtelik a tüdőből érkező, oxigénben gazdag vérrel, a bal kamrába üríti a vért, amely az aortabillentyűn keresztül a szervezet legnagyobb ütőerébe, a főverőérbe (aorta) pumpálja azt. Ha az aortabillentyű beszűkül, akkor a kisebb nyíláson keresztül a vér nehezebben tud a szívből a test felé áramolni. Emiatt a bal kamra csak jóval nagyobb erőkifejtés révén képes ellátni feladatát, aminek következtében megvastagszik a szívizomzat. A betegség súlyossága a szűkület mértékétől függ.

 

Az aortabillentyű-szűkület főbb tünetei

Sok esetben az aortabillentyű szűkülete ellenére a betegnek nincsenek tünetei, vagy csak enyhe panaszai vannak.

 

A súlyos aortabillentyű-szűkületben szenvedő újszülöttek csak nagyon lassan, több szünettel képesek elfogyasztani az étkezési adagjaikat, és a nehézkes táplálhatóság következtében nem fejlődnek kellőképpen. Légzésük szapora és erőlködő. Az idősebb gyermekek mellkasi fájdalomra, nehézlégzésre, fáradtságra, szédülésre panaszkodnak.

 

A mozgásra, terhelésre fokozódó, anginához hasonlító mellkasi fájdalom, rövid ideig tartó eszméletvesztés (syncope), beszűkült terhelhetőség és a fulladás többnyire csak súlyosabb esetekben jelentkeznek.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Ha a fentebb leírt tüneteket tapasztalja, forduljon háziorvosához, aki indokolt esetben kardiológiai kivizsgálást kezdeményez.

 

Keresse fel az aortabillentyű-műtétet korábban elvégző szakorvost, amennyiben a szívsebészeti beavatkozást követően több napon vagy héten át a fizikai terhelhetőség csökkenését tapasztalja, fáradékonynak érzi magát. Ha aortabillentyű-műtéten átesett hozzátartozója fullad, elveszti az eszméletét, vagy mellkasi fájdalomra panaszkodik, azonnal hívja a 112-t és kérjen mentőt!

 

Az aortabillentyű-szűkület kiváltó okai

Az aorta billentyűjének veleszületett fejlődési rendellenessége magzati korban, ismeretlen okból alakul ki. A betegség e formája már a megszületést követően észlelhető.

 

Idősebb korban az aortabillentyű-szűkület leggyakoribb oka az elmeszesedő aortabillentyű.

 

Az idősebb felnőtteknél kialakuló aortabillentyű-szűkület oka lehet a billentyű veleszületetten kóros formája, vagy az enyhe visszaáramlást okozó ún. bikuszpidális aortabillentyű (a normálisan előforduló három billentyűvitorla helyett csak kettőnek a megléte), amely az évek során elmeszesedik. Aortabillentyű-szűkületet okozhat a szívbillentyű gyulladása és a reumás láz is.

 

Az aortabillentyű-szűkület lehetséges szövődményei

Az aortabillentyű-szűkület legfontosabb szövődményei közé tartozik:

 

 • aortaregurgitáció: a bal kamra elernyedésekor a vér az aortabillentyűn keresztül visszaáramlik a bal kamrába,
 • szívbelhártya-gyulladás (endocarditis),
 • aorta tágulata,
 • aorta repedése (aortadisszekció).

 

Az aortabillentyű-szűkület diagnosztizálása

A súlyos aortabillentyű-szűkület ultrahangvizsgálattal már magzati korban felismerhető, aminek köszönhetően a betegség ellátása rögtön a születés után megkezdődhet. A kórisme felállítása fizikális vizsgálat, elektrokardiogram (EKG), szívultrahang-vizsgálat (transoesophagealis echokardiográfia, TEE), mágneses rezonanciavizsgálat (MRI), kontrasztanyagos röntgenvizsgálat (koronarográfia) alapján történik.  A betegség diagnosztizálása során meghatározzák a véráramlás akadályoztatásának mértékét, a szűkület pontos anatómiai viszonyait, valamint a szívműködés esetlegesen meglévő, egyéb rendellenességeit.

 

Az aortabillentyű-szűkület kezelése

Az aortabillentyű enyhe szűkülete nem igényel kezelést. Szívultrahang-vizsgálattal igazolt, tüneteket nem okozó, kifejezett billentyűszűkület esetén idejében történő beavatkozással megelőzhető az állapotromlás. Panaszokkal járó aortabillentyű-szűkület esetében, de olykor tünetmentes esetben is műtéti beavatkozás szükséges. A beavatkozás során aortabillentyű-plasztika vagy aortabillentyű-beültetés történik (ld. Aortabillentyű-műtét).  Bizonyos esetekben az aortabillentyű szívkatéteres eljárással, ballonnal tágítható. A beavatkozás során valamely ütőeret megszúrva, vékony műanyagcsövet vezetnek az érpályába, és azon keresztül, röntgennel történő ellenőrzés mellett, felfújható ballont juttatnak a szívbe. A ballont az aortabillentyű szintjében felfújják, aminek következtében a billentyű nyílása kitágul.

 

Az aortabillentyű-szűkületben szenvedő betegek általában teljes értékű életet élhetnek, de rendszeresen kardiológiai kontrollvizsgálatra kell járniuk. Az ellenőrzések során a szív ultrahangvizsgálata, EKG-vizsgálat és egyéb tesztek végzése történik.

 

A betegség súlyosságától függően a kezelőorvos elrendelheti bizonyos fizikai aktivitások korlátozását, illetve javasolhat orvosi ellenőrzés mellett végzendő, speciális mozgásprogramot.

 

Műbillentyű-beültetést követően a betegnek rehabilitációs programban szükséges részt vennie, amelynek során elsajátíthatja a műbillentyűvel való együttéléshez nélkülözhetetlen szabályokat. A mozgásprogram (kezdetben lassúbb, majd tempós séta, légzőgyakorlatok stb.) során alkalmazott fokozatos terhelésnöveléssel a beteg néhány hónap elteltével visszatérhet a szokásos napi tevékenységeihez.

 

Az aortabillentyű-szűkület megelőzése

A veleszületett szívfejlődési rendellenességek csökkentése érdekében a várandós anyáknak az alábbi szabályok követése ajánlott:

 

 • rózsahimlő és influenza elleni védőoltás korábbi beadásának ellenőrzése (lásd még: Oltások várandósság alatt),
 • alkohol- és drogfogyasztás kerülése,
 • folsav szedése a terhesség első harmadában (csökkenti a veleszületett szívfejlődési rendellenességek és egyéb fejlődési rendellenességek kialakulásának kockázatát),
 • bármilyen gyógyszer szedése vagy gyógynövény használatának megkezdése előtt a háziorvos véleményének kikérése,
 • fertőző betegekkel való találkozás kerülése,
 • jól kezelt cukorbetegség,
 • szerves oldószerekkel való érintkezés mellőzése.

 

Aortabillentyű-szűkület gyermek- és időskorban, illetve várandósság idején

Amennyiben a vizsgáló gyermekorvos a panaszok alapján szívbetegséget valószínűsít, gyermekkardiológiai kivizsgálásra irányítja a gyermeket. A szívsebészeti beavatkozást igénylő újszülöttek kivizsgálása és ellátása szívsebészeti centrumban történik. A közepes és súlyos mértékű aortabillentyű-szűkülettel élő gyermekeknél a fizikai aktivitás életkortól függően, a sportolás életkortól függetlenül korlátozott, továbbá nem javasolt a versenysport sem. Rendszeres gyermekkardiológiai kontrollvizsgálat szükséges.

 

Idős betegek esetén a nyílt szívműtét emelkedett kockázattal jár, ezért esetükben a katéteres aortabillentyű-műtét jelentheti a kezelés módját. Várandósság idején a veleszületett aortabillentyű-szűkület megelőzése érdekében a fentebb részletezett óvintézkedések megtétele szükséges.

KULCSSZAVAK
aorta stenosis  |   aortabillentyű-műtét  |   szívkatéteres eljárás  |   bikuszpidális aortabillentyű  |   aortaregurgitáció  |   aortadisszekció  |   aortabillentyű-plasztika
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít