egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A végbélnyílás nyálkahártyája alatti vénák csomószerű kitüremkedésével – vagyis az aranyérrel, aranyeres csomóval – statisztikailag minden második-harmadik 50 év alatti ember találkozik legalább egyszer.

 

Aranyér a végbélnyíláson kívül vagy belül egyaránt kialakulhat (külső vagy belső aranyeresség). Az elváltozást súlyossága és előrehaladottsága alapján I-II-III-IV. fokozatba sorolják.

 

Az aranyér elhelyezkedése és súlyossága alapján születik döntés a kezelés módjáról. A legenyhébb, I. fokozatú aranyeresség esetén elégséges lehet a konzervatív terápia, amely kenőcs vagy kúp használatával és székletrendezéssel segít a gyógyulásban.

 

II-III. fokú súlyosság esetén alkalmazzák a gumigyűrűs leszorítást, amely nyomán a végbélen kívülre került (kizáródott) aranyeres csomó néhány nap alatt elhal és lelökődik.

 

Egyik említett beavatkozás sem tekinthető véglegesnek, jelenleg a műtét jelenthet hosszú távú megoldást, amit azonban kizárólag súlyosabb (III-IV. fokozat) esetben végeznek el.

 

Az aranyérműtétet (haemorrhoidectomia) általában egynapos sebészeti ellátás keretén belül végzik, általános érzéstelenítésben. Rutineljárásnak számít, alacsony kockázatú; a műtét utáni felépülés azonban több hetet vesz igénybe, és fájdalommal is járhat.

 

Aranyérműtétet indokló esetek

Az enyhébb aranyeres tünetek – az esetek többségében erről van szó – konzervatív terápiával, vagyis kenőcsök, kúpok alkalmazásával megfelelő módon, néhány napos gyógyulási idővel kezelhetők, diétával és elegendő testmozgással, a székelési szokások megváltoztatásával pedig megelőzhetők.

 

Amennyiben konzervatív terápia mellett a tünetek súlyosbodnak, az komoly szövődményeket okozhat: végbélberepedést, végbélvéna-trombózist, fájdalommal járó vérzést, súlyos fertőzést, végbélnyálkahártya-előesést vagy akár széklettartási zavarokat.

 

Az aranyérműtét elsődlegesen az aranyér eltávolítására fókuszál. A beavatkozás az esetek többségében hozzávetőleg 8-10 évre megoldást jelent az aranyeresség ellen.

 

Felkészülés az aranyérműtétre

A beavatkozást megelőző néhány órában tartózkodni kell az étkezéstől és az ivástól, néhány nappal korábban pedig fel kell hagyni a véralvadásgátló gyógyszerek szedésével. Intézménytől függően a műtét előtt sor kerülhet beöntésre (a belek kiürítésére) is.

 

Az aranyérműtét

Az aranyér műtéti kezelése történhet:

 

  • leszorító gumigyűrű alkalmazásával (Barron-ligatúra): enyhe esetekben (II-III. stádium);
  • hagyományos sebészi módszerrel: súlyos esetekben (III-IV. stádium), szikével és ollóval vagy speciális aranyér-varrógépes technikával (Longo-féle körvarrógép);
  • lézerrel (CO2-lézer);
  • koblációs (plazma-) technológiával.

 

Gumigyűrűs leszorítás

Speciális eszközzel gumigyűrű kerül felhelyezésre az aranyeres csomó tövére. Ez a vérellátást elszorítva néhány nap alatt az aranyeres csomó elsorvadását eredményezni, majd a gumigyűrű spontán távozik. (A módszer kombinálható infravörös koagulációval és fagyasztással is.)

 

Hagyományos aranyérműtét

A beavatkozás során a végbél tágult vénáit és az azokkal együtt tágult nyálkahártyát – vagyis az aranyeres csomót – szikével eltávolítják, majd a nyálkahártyát összeöltik. Később szükség lehet a varrat kiszedésére.

 

Longo-műtét

A műtét során egy speciális körkörös bélvarrógép segítségével henger alakban kerül eltávolításra a nyálkahártya előreesését okozó szövettöbblet, valamint az aranyeret tápláló verőerek is kimetszésre kerülnek. A kimetszéssel egy időben az eszköz egy varratsorral egyesíti is a szöveteket.

 

Lézeres műtét

A nagy precizitással irányítható szén-dioxid-lézerrel úgy ejtenek vágást az aranyeres csomón, hogy annak környezete nem károsodik. Az eljárás egyik előnye, hogy a vágás során az erek elzáródnak, nincs vérzés, nincs szükség varrásra, így később varratszedésre sem.

 

Koblációs technológia (hidegplazma-vágás)

A sebész fókuszált plazmával, alacsony hőmérsékleten vágja és távolítja el az aranyeres csomó lágy szövetét. Varrásra itt sincs szükség. A várható gyógyulási idő rövidebb, a fájdalom pedig kevésbé intenzív, mint a többi eljárás esetén. A beteg általában még aznap elhagyhatja a kórházat.

 

Aranyérműtét után

Szinte elkerülhetetlen a lábadozás közbeni fájdalom, amely különösen székelés közben tapasztalható. Ilyenkor előfordulhat vérzés is. Fontos, hogy a beteg kerülje a WC-n az erőlködést: a széklet megfelelő állaga speciális diétával és/vagy gyógyszerekkel érhető el.

 

A teljes lábadozás általában 3-4 hetet vesz igénybe.

 

Az aranyérműtét kockázata

Az aranyérműtét biztonságosnak mondható, rutineljárásnak számít.

 

Azonban, ahogy minden sebészeti beavatkozásnak, lehetnek szövődményei, például: 

  • túlzott vérzés,
  • vizelési nehézség,
  • magas lázzal járó fertőzés,
  • a végbélzáróizom-kontroll elvesztése,
  • a végbélcsatorna beszűkülése vagy károsodása.

 

A fenti tünetek bármelyike esetén, vagy ha a végbélnyílás körüli fájdalom nem enyhül az idő előrehaladtával, hanem rosszabbodik, fel kell keresni a kezelőorvost.

KULCSSZAVAK
aranyér  |   végbélfájdalom  |   Barron-ligatúra
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít