egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

Az Asherman-szindróma különböző kórfolyamatok által okozott nőgyógyászati betegség, melynek során a méhben összenövések keletkeznek. A ritka betegség következménye a menstruáció zavara, vetélés és női terméketlenség is lehet.

 

Az Asherman-szindróma főbb tünetei

Az Asherman-szindróma különböző súlyosságú lehet, ennek megfelelően a tünetek is különbözhetnek, sőt tünetmentes is lehet a probléma. A betegség során a méhfal belső felén keletkező hegszövet összenövéseket okoz a méhfal és a méhnyak területén, ami miatt a méh térfogata csökken, a méhüreg formája deformálódik.

 

Jellemző tünetek:

 

  • nagyon kevés vérzéssel járó menstruáció;
  • alhasi görcsök és fájdalom;
  • a beteg nem esik teherbe vagy nem tudja kihordani a terhességet (vetélés);
  • súlyos esetben a méhüreg, illetve a méhszájon keresztüli kivezető út teljesen elzáródik, és ez retrográd menstruációt okozhat, vagyis a menstruációs vér nem a hüvelyen át kifelé ürül, hanem a petevezetőkön keresztül a hasüregbe.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Amennyiben a fenti tünetek valamelyikét tapasztalja, illetve ha szokatlan változást észlel menstruációjában, keresse fel nőgyógyászát vagy a területileg illetékes nőgyógyászati szakrendelést.

 

Az Asherman-szindróma kiváltó okai

Az Asherman-szindróma szerzett, nem veleszületett rendellenesség. Leggyakrabban különböző okokból végzett (pl.: vetélés eszközös befejezése, szövettani mintavétel, terhességmegszakítás) nőgyógyászati küret okozta sérülés következtében alakul ki. Más, méhen belüli nőgyógyászati beavatkozások, például polip eltávolítása, császármetszés következtében is képződhet hegszövet, ami aztán összenövéseket okozhat.

 

A méhet érintő, gyulladást okozó egyéb betegségek (endometriózis, fertőzések, paraziták) szintén növelik az Asherman-szindróma kockázatát, ahogy a sugárkezelés is.

 

Az Asherman-szindróma lehetséges szövődményei

A súlyos, kezeletlen Asherman-szindróma megakadályozza a teherbe esést, meddőséget vagy (akár ismétlődő) vetéléseket okozhat.

 

Az Asherman-szindróma diagnosztizálása

Az Asherman-szindróma kivizsgálása nőgyógyászati szakrendelés keretében történik. A betegség diagnosztizálásához nem mindig elegendő egy hagyományos nőgyógyászati vizsgálat vagy hüvelyi ultrahang. Gyanú esetén biztos képet a méhtükrözés (hysteroscopia), illetve a kontrasztanyaggal végzett röntgen- (HSG - hysterosalpingographia) vagy ultrahangvizsgálat (HyCoSy - hysterosalpingo-contrast sonography) ad. A kivizsgálás részeként sor kerülhet vérvételre is az egyéb betegségek kizárása céljából.

 

Az Asherman-szindróma kezelése

A terápia célja, hogy visszaállítsa a méh normál nagyságát és formáját. Ehhez sebészeti beavatkozással eltávolítják a hegszövetet, a beavatkozás általában hüvelyen át, altatásban történik. Súlyosabb esetekben a műtét után sor kerülhet katéter vagy ballon méhbe helyezésére, hogy ne alakuljon ki újabb hegszövet és összenövés. A beavatkozás után személyre szabott hormonkezelés segítheti a méhnyálkahártya újbóli felépülését. Az Asherman-szindróma sikeres kezelése után a spontán teherbe esés lehetősége jelentősen növekszik, illetve a vetélés gyakorisága csökken.

 

Az Asherman-szindróma megelőzése

Az Asherman-szindróma általában nem jelezhető előre és nem megelőzhető.

KULCSSZAVAK
méh  |   nőgyógyászati küret  |   vetélés  |   meddőség  |   elmaradó menstruáció
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít