egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A térdízület alkotórészeinek működéséhez elengedhetetlen az ízületi rést kitöltő speciális folyadék (ízületi folyadék), amely a kenőanyag szerepét tölti be. Az ízület mindennemű károsodása – legyen az kopás, fizikai sérülés, ízületi gyulladás vagy meszesedés – az ízületi folyadék túltermelődését okozhatja. Ha a túltermelt folyadék a térdízületen túl, a térdhajlat irányában összegyűlik, kialakul a Baker-ciszta.

 

A Baker-ciszta tünetei

A Baker-ciszta mindaddig valószínűleg nem okoz tüneteket, amíg kicsi (borsónyi esetleg mogyorónyi). Azonban ha nagyobb, akkor térhajlításkor fájdalmat okozhat. Előfordulhat, hogy az ízületi folyadékkal telt ciszta megreped. Ekkor a tünetekhez feszülő, a lábikrába kisugárzó fájdalom érzékelhető. Az ízület mozgása ennek következtében lehet nehéz, fájdalmas.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Amennyiben a térdhajlatban duzzanat érzékelhető és ez akadályozza a térd hajlításkori terhelhetőségét – és ez a művelet immár fájdalmas –, forduljon orvoshoz.

 

A Baker-ciszta diagnosztizálása

A Baker-ciszta diagnosztizálásához a kezelőorvos a beteggel átbeszéli a tüneteket, panaszokat, kórelőzményt, megvizsgálja a beteg térdét. A diagnózis megerősítésében, pontosításában ultrahang- illetve MR-vizsgálat segíthet. A ciszta diagnosztizálása során fontos a mélyvénás trombózis kizárása, mely tünetei nagyon hasonlóak lehetnek a Baker-ciszta okozta tünetekhez.

 

A Baker-ciszta kezelése

A Baker-ciszta kezelése, a kiváltó ok – térdízületi problémák – kezelését jelenti. A fájdalom enyhíthető fájdalomcsillapítással, hideg vizes borogatással. A kifakadt Baker-ciszta sem igényel ezen túlmenő kezelést. Jelentős fájdalom esetén a ciszta leszívása, gyulladáscsökkentő gyógyszeres injekció lehet a választott terápia. Amennyiben a kiváltó okok nem szűnnek meg, a ciszta kiújulása nagy valószínűséggel bekövetkezik. Ennél fogva önmagában a ciszta eltüntetésére irányuló kezelés csak átmenetileg oldja meg a problémát, fontos a térdízület komplex kezelése.

 

A Baker-ciszta okozta tüneteket csökkentheti a rendszeres mozgás, túlsúly esetén a testsúly csökkentése.

 

A Baker-ciszta okozta szövődmények

A Baker-ciszta elfertőződhet, kirepedhet.

KULCSSZAVAK
Baker-ciszta  |   térdízület  |   ízületi folyadék  |   porckopás
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít