egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A viszketés (pruritus) olyan kellemetlen, irritáló érzés, amely ösztönösen vakaródzási kényszert vált ki. A bőrviszketés – a jelenséget kiváltó állapottól, illetve betegségtől függően – számos állapot tünete lehet.

 

Viszketést kiváltó gyakoribb okok az alábbiak:

  • Ekcéma: a bőr szárazzá, repedezetté válik, emellett nagyfokú bőrpír (vörösség) és bőrviszketés jellemzi.
  • Csalánkiütés (urticaria): kifejezetten viszkető, rövid ideig megjelenő, helyét gyakran változtató, apró, világos vagy vörös duzzanat.
  • Atopiás dermatitis: többnyire a könyök, térdhajlat és nyak területén, valamint a comb belső felszínén jelenik meg, súlyossági foka változó, általában csekély mértékű panaszokat okoz. A betegség súlyosabb tünete lehet a repedezett, fájdalmas és akár vérző bőrjelenség jelenléte. A bőr száraz, durva tapintatú.
  • Rovarcsípés: egyes rovarok (például méh, darázs, lódarázs, hangya) csípése súlyos allergiás rohamot (anafilaxiás sokk) okozhat.
  • Ótvar (impetigo): bőrfertőzés, amelyet a testen bárhol, de főként az arcon, karon és lábon megjelenő hólyagok kísérnek.
  • Rühesség: leggyakoribb tünete az erős viszketés, amely éjszakánként rosszabbodik. A rühatkák az általuk érintett bőrterületen kiütéseket okoznak.
  • Tetvesség: súlyos viszketést okoz, a bőr bármely részén előfordulhat. A hajas fejbőr fertőzése esetén a tarkótáji nyirokcsomók megduzzadhatnak. A ruhatetű okozta viszketés erősebb a vállakon, fartájékon és hason. A lapostetű a hímvesszőn, szeméremtesten és a végbélnyílás körül okoz viszketést.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Amennyiben a viszketés nem múlik, zavarja a mindennapi aktivitást és rontja az életminőséget, forduljon háziorvosához vagy bőrgyógyász szakorvoshoz. Ha testszerte észleli a viszketést, feltétlenül javasolt a kivizsgálás, mivel a bőrviszketés komolyabb betegség tünete is lehet.

 

Ha rovarcsípést követően a csípés helyén viszkető bőr mellett a szemek, az ajkak vagy a kéz- és a lábfej duzzanatát észleli, szédül vagy ájulás kerülgeti, sípoló vagy nehézkes légzést tapasztal, alhasi fájdalmat érez, hányinger és hányás jelentkezik, azonnal hívja a 112-t és kérjen mentőt!

 

Ugyanezt tegye, ha a környezetében bárkinél a felsorolt tüneteket és/vagy eszméletvesztést észlel.

 

A bőrviszketés kiváltó okai

A bőrviszketést bőrbetegség vagy a szervezet valamilyen általános, belgyógyászati betegsége is okozhatja. Erős viszketéssel járnak például a paraziták okozta fertőzések (rühesség, tetvesség), a rovarcsípések, a csalánkiütés, az ekcéma, az allergiás és bőrgyulladások (dermatitisek). A bőrgyulladások egyik gyakori fajtája a kontaktdermatitis, mely betegségben egyes irritáló anyagok, például oldószerekkel vagy kozmetikumokkal való érintkezés szintén gyakran okoz viszketést.

 

A száraz bőr főként időseknél okozhat súlyos, kiterjedt viszketést. Bőrviszketés kísérhet bizonyos májbetegségeket (lásd még: icterus), veseelégtelenséget és bizonyos vérképzőszervi betegségeket (limfóma, leukémia). Pajzsmirigybetegségben, cukorbetegségben és rosszindulatú daganatban szenvedő betegeknél is előfordulhat viszketés.

 

A bőrviszketés lehetséges szövődményei

A bőrviszketés lehetséges szövődményei a kiváltó betegségtől függően változóak. Az érintett terület vakarása a hámrétegek felsértését, a bőr kisebesedését okozhatja, ami növeli a bakteriális felülfertőződés kockázatát. Vakarás helyett ezért ajánlott az óvatos masszírozás, simogatás a bőr felsértésének elkerülése érdekében.

 

A bőrviszketés diagnosztizálása

A bőrviszketést kiváltó ok tisztázása a kórelőzményen, a klinikai tüneteken és a fizikai vizsgálaton alapszik. Bizonyos esetekben laboratóriumi vérvizsgálatra, allergiateszt elvégzésére, képalkotó vizsgálatokra is sor kerülhet a kivizsgálás során.

 

A bőrviszketés kezelése

A viszketés kezelése a kiváltó ok tisztázásával és megszüntetésével történik. Allergiás eredetű viszketésnél a tünetek enyhítésére antihisztaminok alkalmazhatók. Visszatérő, illetve tartósan fennálló bőrviszketés bőrgyógyászati szakellátást igényel.

 

Mit tehet bőrviszketés esetén?

Bőre kiszáradása ellen használjon színezék- és illatmentes hidratálókrémet. Enyhíthetik a tüneteit a mentol-, kámfor-, kamilla-, eukaliptuszalapú, nyugtató készítmények.

 

Vágja rövidre a körmét, mellőzze a gyapjú- és műszálas ruházat viselését, hordjon szellős, pamutból készült ruhaneműt. Használjon színezék- és illatmentes tisztálkodó szereket és kozmetikumokat.

 

A fűtési időszakban párásítsa lakása levegőjét, illetve ügyeljen a lakás tisztántartására is – a poratkák elszaporodásának elkerülése érdekében.

 

Bőrviszketés gyermekkorban

Az újszülötteknél akár már néhány napos korban is jelentkezhetnek kiütések, amelyek többnyire ártalmatlanok, és maguktól elmúlnak. Ezek fajtái a következők: milia (eldugult faggyúmirigy), újszülöttkori pattanás, koszmó, ekcéma, pelenkadermatitis, gombás fertőzés (tinea), melegkiütés (miliária), ótvar, csalánkiütés stb.

 

Gyermekkorban viszkető bőrkiütést okozhat a bárányhimlő, ekcéma, ótvar, a bőr gombás fertőzése, melegkiütés, erythema multiforme, keratózis pilaris, rühesség, csalánkiütés.

 

Bőrviszketés időskorban

Időskorban a fokozódó bőrszárazság viszketést okozhat, ezért különösen ajánlott ügyelni a bőr hidratálására és a megfelelő folyadékbevitelre.

 

Bőrviszketés várandósság idején

Várandósság idején gyakori és többnyire ártalmatlan jelenség a viszketés, amit a bőr fokozott vérellátása, illetve a has bőrének nyúlása, feszülése is okozhat. Amennyiben a viszketés erősebbé és zavaróvá válik, kivizsgálás szükséges a háttérben esetleg kialakult terhességi epepangás (cholestasis) kizárása, illetve ellátása érdekében.

KULCSSZAVAK
pruritus  |   urticaria  |   atopiás dermatitis  |   ekcéma  |   pediculosis  |   scabies  |   impetigo  |   rovarcsípés  |   anafilaxiás sokk  |   bőrszárazság  |   viszketés  |   vakaródzás  |   milia
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít