egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A B-vitaminok közé tartozó B12-t (vagy más néven kobalamint) elsősorban a vérképzésben alkotott szerepe miatt ismerik, de egyéb létfontosságú funkciói is vannak.

 

A B12-vitamin hiánya normál táplálkozás mellett ritka, de vegetáriánus vagy vegán étrend, illetve túlzott alkoholfogyasztás esetén is előfordulhat. Szintjének mérése a vérből történik, a vizsgálatot a háziorvos is kérheti.

 

A B-vitaminok egy létfontosságú, vízben oldódó vitaminokból álló csoport, tagjai különböző szerepet játszanak a szervezetben. Összességében az idegrendszer egészségéért, a bevitt táplálékból való energianyerésért, a bőr és a látás egészségéért és a vörösvértestek képződéséért felelősek.

 

A B-vitamin-család tagjai:

 

B1-vitamin (tiamin),

B2-vitamin (riboflavin),

B3-vitamin (niacin),

B5-vitamin (pantoténsav),

B6-vitamin (piridoxin),

B7-vitamin (biotin),

B9-vitamin (folsav),

B12-vitamin (kobalamin).

 

Pótlásuk gyakran komplex B-vitamin-készítménnyel történik.

 

B12-vitamin szerepe

A B12 vízben oldódó vitamin, másik neve kobalamin. A szervezetbe az elfogyasztott ételek fehérjéihez kötődve jut, és a gyomor emésztési folyamatai közben szabadul fel. Innen egy másik fehérjéhez (intrinsic faktor) csatlakozva halad tovább, majd a vékonybélből szívódik fel. Az étrendkiegészítők és az olyan élelmiszerek, amelyeket B12-vitaminnal dúsítanak, szabad formában tartalmazzák.

 

A B12-vitamin többféle folyamatban is fontos szerepet játszik a szervezetben:

 

  • a vörösvértestek képzésében,
  • a DNS-szintézisben és így a sejtosztódásban.

 

B12-vitamin-szint mérése

Az esetleges B12-vitamin-hiány ellenőrzéséhez vénás vérből vett mintát elemeznek. A vérvétel éhgyomorra történik. Mivel a folsav (azaz a B9-vitamin) hiánya hasonló tüneteket okozhat, gyakran ellenőrzik vele együtt annak szintjét is.

 

B12-hiányra utalhat a normálisnál nagyobb méretű vörösvértestek jelenléte a vérben (makrociter anémia), ami a laboreredményből látszik (emelkedett MCV érték).

 

Az orvos többféle állapot esetén is kérheti a B12-vitamin-szint ellenőrzését. Vegetáriánus vagy vegán étrend követése esetén időnként mindenképpen érdemes ellenőriztetni az értéket.

 

Ellenőrizendő a B12-vitamin értéke az alábbi esetekben is:

 

  • vérszegénység (amikor a vérből alacsony hemoglobinszint vagy magas MCV mutatható ki);
  • idegrendszeri tünetek (például végtagokban érzett zsibbadás);
  • várandósság tervezése előtti kivizsgálás részeként a magzat egészséges fejlődése érdekében;
  • anyatejes babák B12-hiánya esetén az anyánál.

 

B12-vitamin hiányának, túladagolásának tünetei

Normál étrend mellett a B12-vitamin hiánya nem gyakori, azonban egyes betegségek és speciális étrendek mellett előfordulhat. Mivel vízben oldódik, felesleges mennyisége könnyen kiürül, ezért túladagolása nem jellemző.

 

A B12-vitamin-hiány tünetei lehetnek:

 

  • fáradtság, gyengeség;
  • sápadtság, szívdobogásérzés (a vérszegénység tünetei);
  • végtagokban érzett zsibbadás, bizsergő érzés;
  • memóriazavarok, zavartság;
  • szédülékenység, fejfájás;
  • zúzódások, vérzések;
  • emésztési panaszok;
  • nyelvgyulladás (glossitis);
  • mással nem magyarázható hangulati és viselkedésbeli változások.

 

A B12-vitamin hiányát okozhatja:

 

  • felszívódáshoz szükséges intrinsic faktor hiánya (pl. gastritis esetén);
  • gyomorsav hiánya (pl. egyes reflux-, illetve gyomorfekélygyógyszerek miatt);
  • műtétek, amelyek a gyomrot vagy a felszívódás helyét, a vékonybél utolsó szakaszát érintik;
  • idősödés;

 

B12-vitamin napi ajánlott beviteli szintje

A felnőttek számára (14 éves kor felett) ajánlott napi B12-vitamin beviteli referenciaértéke: 2,5 mikrogramm; várandósság, szoptatás esetén 2,6-2,8 mikrogramm. A B12 táplálékkiegészítővel egyszerre szedett C-vitamin táplálékkiegészítő csökkenti az elérhető B12-vitamin-szintet, ezért ezek között javasolt néhány órát kihagyni.

 

A várandósság alatt kissé több, 2,6-2,8 mikrogramm a szükséglet, hogy a magzat egészségesen fejlődjön. Szoptatott babáknál az anyatej általában tartalmazza a szükséges vitaminmennyiséget, ekkor az édesanya igénye kissé tovább növekszik (2,8 mikrogrammra).

 

Időseknél a demencia okainak kutatásakor indokolt lehet a vitaminszint mérése, illetve a vitaminpótlás.

 

B12-vitamin állati eredetű táplálékokkal vihető be, a legjobb forrásai:

 

  • máj,
  • vörös húsok,
  • szárnyasok,
  • tojás,
  • halak (főleg lazac), kagyló,
  • tejtermékek.

 

B-vitamin-komplex étrendkiegészítők

Bár normál táplálkozás mellett a B-vitamin-hiány ritka, egyes állapotok és betegségek esetén megnövekedhet a hiány kockázata. Ilyenkor táplálékkiegészítőkkel pótolhatók a vitaminok. Egyszerre több B-vitamint tartalmazó, B-komplex formában is elérhetők, ezek azonban nem mindig tartalmazzák valamennyi B-vitamint.

 

Az alábbi állapotokban megfontolandó a vitaminpótlás:

  • 50 éves kor felett;
  • várandósság, szoptatás idején;
KULCSSZAVAK
vitamin  |   vitaminhiány  |   B12-vitamin  |   B12-vitamin-hiány  |   táplálékkiegészítő  |   vitaminszint mérése  |   vérképzés  |   vérszegénység  |   idegrendszer  |   vegetarianizmus  |   vegánizmus  |   kobalamin  |   B-vitamin-koplex
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít