A B-vitaminok közé tartozó B12-t (vagy más néven kobalamint) elsősorban a vérképzésben alkotott szerepe miatt ismerik, de egyéb létfontosságú funkciói is vannak.
A B12-vitamin hiánya normál táplálkozás mellett ritka, de vegetáriánus vagy vegán étrend, illetve túlzott alkoholfogyasztás esetén is előfordulhat. Szintjének mérése a vérből történik, a vizsgálatot a háziorvos is kérheti.
A B-vitaminok egy létfontosságú, vízben oldódó vitaminokból álló csoport, tagjai különböző szerepet játszanak a szervezetben. Összességében az idegrendszer egészségéért, a bevitt táplálékból való energianyerésért, a bőr és a látás egészségéért és a vörösvértestek képződéséért felelősek.
A B-vitamin-család tagjai:
B1-vitamin (tiamin),
B2-vitamin (riboflavin),
B3-vitamin (niacin),
B5-vitamin (pantoténsav),
B6-vitamin (piridoxin),
B7-vitamin (biotin),
B9-vitamin (folsav),
B12-vitamin (kobalamin).
Pótlásuk gyakran komplex B-vitamin-készítménnyel történik.
B12-vitamin szerepe
A B12 vízben oldódó vitamin, másik neve kobalamin. A szervezetbe az elfogyasztott ételek fehérjéihez kötődve jut, és a gyomor emésztési folyamatai közben szabadul fel. Innen egy másik fehérjéhez (intrinsic faktor) csatlakozva halad tovább, majd a vékonybélből szívódik fel. Az étrendkiegészítők és az olyan élelmiszerek, amelyeket B12-vitaminnal dúsítanak, szabad formában tartalmazzák.
A B12-vitamin többféle folyamatban is fontos szerepet játszik a szervezetben:
- a vörösvértestek képzésében,
- a központi idegrendszer fejlődésében és működésében,
- a DNS-szintézisben és így a sejtosztódásban.
B12-vitamin-szint mérése
Az esetleges B12-vitamin-hiány ellenőrzéséhez vénás vérből vett mintát elemeznek. A vérvétel éhgyomorra történik. Mivel a folsav (azaz a B9-vitamin) hiánya hasonló tüneteket okozhat, gyakran ellenőrzik vele együtt annak szintjét is.
B12-hiányra utalhat a normálisnál nagyobb méretű vörösvértestek jelenléte a vérben (makrociter anémia), ami a laboreredményből látszik (emelkedett MCV érték).
Az orvos többféle állapot esetén is kérheti a B12-vitamin-szint ellenőrzését. Vegetáriánus vagy vegán étrend követése esetén időnként mindenképpen érdemes ellenőriztetni az értéket.
Ellenőrizendő a B12-vitamin értéke az alábbi esetekben is:
- vérszegénység (amikor a vérből alacsony hemoglobinszint vagy magas MCV mutatható ki);
- idegrendszeri tünetek (például végtagokban érzett zsibbadás);
- hirtelen viselkedésváltozás (például zavarodottság, depresszió stb.);
- B12-hiányt okozó betegségek (például felszívódási zavarokkal járó bélbetegségek, alkoholbetegség) vagy alultápláltság;
- várandósság tervezése előtti kivizsgálás részeként a magzat egészséges fejlődése érdekében;
- anyatejes babák B12-hiánya esetén az anyánál.
B12-vitamin hiányának, túladagolásának tünetei
Normál étrend mellett a B12-vitamin hiánya nem gyakori, azonban egyes betegségek és speciális étrendek mellett előfordulhat. Mivel vízben oldódik, felesleges mennyisége könnyen kiürül, ezért túladagolása nem jellemző.
A B12-vitamin-hiány tünetei lehetnek:
- fáradtság, gyengeség;
- sápadtság, szívdobogásérzés (a vérszegénység tünetei);
- végtagokban érzett zsibbadás, bizsergő érzés;
- memóriazavarok, zavartság;
- szédülékenység, fejfájás;
- zúzódások, vérzések;
- emésztési panaszok;
- nyelvgyulladás (glossitis);
- mással nem magyarázható hangulati és viselkedésbeli változások.
A B12-vitamin hiányát okozhatja:
- kiegyensúlyozatlan vegetáriánus vagy vegán étrend;
- felszívódáshoz szükséges intrinsic faktor hiánya (pl. gastritis esetén);
- gyomorsav hiánya (pl. egyes reflux-, illetve gyomorfekélygyógyszerek miatt);
- műtétek, amelyek a gyomrot vagy a felszívódás helyét, a vékonybél utolsó szakaszát érintik;
- idősödés;
- egyéb felszívódási zavarokat okozó betegségek (pl. Crohn-betegség, lisztérzékenység).
B12-vitamin napi ajánlott beviteli szintje
A felnőttek számára (14 éves kor felett) ajánlott napi B12-vitamin beviteli referenciaértéke: 2,5 mikrogramm; várandósság, szoptatás esetén 2,6-2,8 mikrogramm. A B12 táplálékkiegészítővel egyszerre szedett C-vitamin táplálékkiegészítő csökkenti az elérhető B12-vitamin-szintet, ezért ezek között javasolt néhány órát kihagyni.
A várandósság alatt kissé több, 2,6-2,8 mikrogramm a szükséglet, hogy a magzat egészségesen fejlődjön. Szoptatott babáknál az anyatej általában tartalmazza a szükséges vitaminmennyiséget, ekkor az édesanya igénye kissé tovább növekszik (2,8 mikrogrammra).
Időseknél a demencia okainak kutatásakor indokolt lehet a vitaminszint mérése, illetve a vitaminpótlás.
B12-vitamin állati eredetű táplálékokkal vihető be, a legjobb forrásai:
- máj,
- vörös húsok,
- szárnyasok,
- tojás,
- halak (főleg lazac), kagyló,
- tejtermékek.
B-vitamin-komplex étrendkiegészítők
Bár normál táplálkozás mellett a B-vitamin-hiány ritka, egyes állapotok és betegségek esetén megnövekedhet a hiány kockázata. Ilyenkor táplálékkiegészítőkkel pótolhatók a vitaminok. Egyszerre több B-vitamint tartalmazó, B-komplex formában is elérhetők, ezek azonban nem mindig tartalmazzák valamennyi B-vitamint.
Az alábbi állapotokban megfontolandó a vitaminpótlás:
- 50 éves kor felett;
- várandósság, szoptatás idején;
- egyes krónikus betegségek (emésztési problémák, felszívódási zavarokat okozó problémák) esetén;
- krónikus alkoholizmus esetén;