A B2-vitamin vagy riboflavin egy vízben oldódó vitamin – nemcsak élelmiszerekkel vihető be a szervezetbe, kis mennyiségben az egészséges bélflóra baktériumai is előállítják. A vitamin a sejtek működésén kívül a zsírok, gyógyszerek és szteroidok lebontásában is fontos szereppel bír.
A B-vitaminok egy létfontosságú, vízben oldódó vitaminokból álló csoport, amelynek tagjai különböző szerepet játszanak a szervezetben. Összességében az idegrendszer egészségéért, a bevitt táplálékból való energianyerésért, a bőr és a látás egészségéért, valamint a vörösvértestek képződéséért felelősek.
A B-vitamin-család tagjai:
B1-vitamin (tiamin),
B2-vitamin (riboflavin),
B3-vitamin (niacin),
B5-vitamin (pantoténsav),
B6-vitamin (piridoxin),
B7-vitamin (biotin),
B9-vitamin (folsav),
B12-vitamin (kobalamin).
Pótlásuk gyakran komplex B-vitamin-készítménnyel történik.
B2-vitamin szerepe
A B2-vitamin jelenléte elengedhetetlen egy sor enzim működéséhez, amelyek a szervezet számos folyamatában részt vesznek. Szükség van B2-vitaminra a zsírok, szénhidrátok és fehérjék emésztéséhez, valamint a szervezet oxigénfelhasználásához.
Az idegek gyulladása és az oxidatív stressz – ezáltal a sejtöregedés és bizonyos degeneratív betegségek – ellen is hat, és más B-vitaminokkal együtt csökkenti egyes daganatos betegségek, szívproblémák, a magas vérnyomás, valamint a csontritkulás kockázatát. Támogatja az immunrendszer működését.
B2-vitamin hiányának, túladagolásának tünetei
Vízben oldódó vitaminként a többlet B2 a vizelettel kiürül. Esetenként – ha a felesleg étrendkiegészítőből jutott be a szervezetbe – a vizeletet citromsárgára színezi. Hiánya normál táplálkozás mellett ritka, de egyes állapotok megnövelik a szükségletet.
Ezek lehetnek:
- alkoholbetegség,
- hosszan tartó (krónikus) stressz,
- bél- és májbetegségek,
- pajzsmirigy-túlműködés,
- elhúzódó láz,
- hasmenés,
- fertőzések,
- komolyabb sérülések (pl. égési sebek).
Hiányának kockázati tényezője az állati eredetű élelmiszerek és tejtermékek kerülése, különösen várandósság alatt. Ezért a részben vagy teljes mértékben növényalapú étrend (vegetarianizmus és vegánizmus) mellett fontos a B-vitaminok pótlásáról gondoskodni.
Hiányának tünetei lehetnek:
- cserepes, kirepedezett ajkak;
- torokfájdalom;
- száj-, nyelv- és torokduzzanat;
- hajhullás;
- kiütések;
- vérszegénység;
- viszkető, vörös szemek;
- szürkehályog;
- migrén.
B2-vitamin napi ajánlott beviteli szintje
Felnőttek számára az ajánlott napi B2-vitamin-beviteli referenciaérték: 1,4 milligramm (mg).
Az alábbi állapotokban szükség lehet vitaminpótlásra:
- 50 éves kor felett;
- várandósság, szoptatás idején;
- egyes krónikus betegségeknél (emésztési problémák, felszívódási zavarok);
- túlzott alkoholfogyasztás, alkoholbetegség esetén;
- állati eredetű élelmiszereket kiegyensúlyozatlanul mellőző étrend esetén.
A várandósok és a szoptatós anyák szükséglete megnő: 1,8 és 2,1 mg-ra.
B2-vitamin főleg állati eredetű élelmiszerekben található, fontos forrásai a tejtermékek:
- tej, sajt, joghurt stb.;
- tojás;
- húsfélék, borjúmáj, hal;
- belsőségek;
- mandula, spenót, sötétzöld leveles zöldségek.
B-vitamin-komplex étrendkiegészítők
Bár normál táplálkozás mellett a B-vitamin-hiány ritka, egyes állapotok és betegségek esetén megnövekedhet a hiány kockázata. Ilyenkor étrendkiegészítőkkel pótolhatók a vitaminok. Egyszerre több B-vitamint tartalmazó, B-vitamin-komplex formában is elérhetők, ezek azonban nem mindig tartalmazzák valamennyi B-vitamint.