egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

Egészséges szívben a nyugalmi szívfrekvencia – a percenkénti szívösszehúzódások száma – 60-100/perc. Tachycardiának nevezzük, amikor a nyugalmi szívfrekvencia meghaladja a percenkénti 100 ütést. Ha lassú a szívverés, azaz a frekvencia nem éri el a percenként 60-t, bradycardiáról beszélünk. Fiatalok, illetve sportolók esetében a 60-nál alacsonyabb pulzusszám normális is lehet.

 

A bradycardia főbb tünetei

A bradycardiának általában nincs észlelhető jele, de az állandó lassú szívritmus gyakori fáradtságot, gyengeséget és szédülést okozhat. A szívritmus jelentősebb mértékű lelassulása esetén ájulás következhet be. A bradycardia járhat még légszomjjal, mellkasi fájdalommal vagy szabálytalan szívritmussal is.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Amennyiben a fenti tüneteket tapasztalja, keresse fel háziorvosát, aki kardiológiai szakrendelőbe fogja beutalni. Érdemes feljegyezni a rosszullétek (lassú szívverés, gyengeségérzet, stb.) időpontjait, mert ez fontos támpontot ad a kardiológus szakorvosnak a betegség kórisméjének megállapításához.

 

Bizonyos esetekben sürgős orvosi ellátás szükséges, ezért ha nyomó jellegű, öt percen belül nem múló mellkasi fájdalmat, valamint izzadást, hidegrázást, a karokba, vállakba vagy állkapocsba sugárzó fájdalmat tapasztal, vagy eszméletét vesztette, kellemetlen, erős szívdobogásérzése (palpitáció) van, szédül, verejtékezik, azonnal hívja a 112-t és kérjen mentőt!

 

A bradycardia kiváltó okai

A bradycardia a szívritmuszavarok közé tartozik, a szív ingerképző- illetve ingerületvezető rendszerének kóros működése okozza.

 

Bradycardiát okozó betegségek:

 

 

Bizonyos gyógyszerek (például egyes vérnyomáscsökkentők) tartós szedése szintén bradycardiát okozhat.

 

A bradycardia lehetséges szövődményei

A bradycardia legveszélyesebb szövődménye a hirtelen szívmegállás (aszisztólia), ami a szívben beálló elektromos zavar következtében jön létre, és amennyiben nem sikerül visszaállítani a szívritmust, néhány percen belül a halál beálltához vezet.

 

A bradycardia diagnosztizálása

A szívritmuszavarok kivizsgálása az alapos kórelőzmény-felvétellel kezdődik, majd nyugalmi EKG-vizsgálattal folyatódik. Az EKG-vizsgálat nem mindig észleli a rendellenes szívritmust, ezért úgynevezett Holter-EKG alkalmazására is sor kerülhet. A beteg 24 órán keresztül viseli az eszközt, amely ez idő alatt követi és rögzíti a szív működését. A készülék segítségével megállapítható a kóros elváltozás mértéke és összefüggése a panaszokkal. Bizonyos esetekben szükség lehet további vizsgálatokra, például terheléses EKG- (ergometria) vagy elektrofiziológiai vizsgálatra.

 

A bradycardia kezelése

A bradycardia kezelése a betegséget kiváltó októl függ. Szív eredetű bradycardia esetén általában gyógyszeres terápia vagy pacemaker alkalmazására kerülhet sor.

 

A pacemaker

A tünetekkel rendelkező, gyógyszeres kezelésre nem reagáló betegek gyógyítása szívritmus-szabályozó készülék (pacemaker) beültetésével történik. A pacemaker egy kisméretű, elemmel működő készülék, amely folyamatosan ellenőrzi a szívritmust, és túl lassú szívműködés esetén elektromos impulzusokat ad le, így biztosítva a megfelelő pulzusszámot. A beteg mellkasának bőre alá ültetik be, helyi érzéstelenítésben. A beteget a beavatkozás után néhány órával vagy legkésőbb másnap az otthonába bocsátják.

 

Mit tehet bradycardia esetén?

Amennyiben bradycardiában szenved, fontos, hogy mindig gondoskodjon elegendő folyadék beviteléről. Kerülje a fekvő helyzetből történő hirtelen felállást, és lehetőség szerint helyzetváltoztatás közben kapaszkodjon.

 

A bradycardia megelőzése

A bradycardia kialakulása nem minden esetben előzhető meg, de a szívbetegség kockázata jelentősen csökkenthető az alábbi alapelvek betartásával:

 

KULCSSZAVAK
szürkehályog  |   cataracta  |   homályos látás  |   látászavar  |   látásélesség  |   fényérzékenység
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít