egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A bevont, lepedékes nyelv többnyire nem betegségre utaló jel, hanem magától rendeződő, átmeneti állapot. Ritkább esetben viszont a szájnyálkahártyát ért bizonyos fertőzések vagy egyéb betegségek tünete is lehet. 

 

A nyelv felszíni hámját állandó pusztulás és regeneráció jellemzi, ahol a nagyszámú mikroorganizmus és az ízlelőbimbók különböző nagysága adja meg a nyelvfelszín jellegét. Ha csökken vagy leáll a rágás, csökken a nyál mennyisége, akkor a nyelv felszínén felszaporodik a levált hám- és mikróbamennyiség, és szintén kialakulhat a bevont nyelv.

 

A bevont nyelv főbb tünetei

Ha a nyelvet valamilyen kórokozó (általában baktérium vagy gomba) okozta fertőzés éri, sárgásnak vagy lepedékesnek tűnik (pl. a skarlátfertőzés első napjaiban fehér lepedék alakul ki a nyelv közepén, míg a nyelvszélek élénk vörösek).

 

A fehér, fájdalmatlan foltok a szájüregben és a nyelvben a leukoplákia tünetei lehetnek. A szájüregi lichen planus tünete a fehéres, csipkehálószerű mintázat, valamint a fehér foltok a szájüregben és a nyelven. Enyhe esetekben nem okoz fájdalmat vagy diszkomfortérzést, de előfordulhat égő érzés, valamint a fogíny és a nyelv nyálkahártyájának fájdalmassága.

 

A szájpenész a nyelv égő érzését okozhatja, valamint fájdalmas fehér vagy sárgás, krémszerű, letörölhető lerakódások (plakkok), ritkábban piros foltok alakulhatnak ki. Nagyságuk eltérő, esetenként foltszerűen összefolynak. A foltok letörlését követően a nyálkahártya felszíne erodált, vérző.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Forduljon háziorvosához vagy fogorvosához, ha nyelve kinézete vagy alakja megváltozik, vagy fájdalmassá válik, továbbá akkor, ha a nyelvén látható lepedék több mint két hete jelen van.

 

Amennyiben gyermekénél szájpenészt észlel, tájékoztassa arról a házi gyermekorvost, aki szükség esetén gombaellenes ecsetelő kezelést ír elő.

 

A bevont nyelv kiváltó okai

A nyelvet bevonó fehéres lepedék kialakulásának hátterében többféle ok állhat.

 

  • Gyomor-bél rendszeri zavarokban, refluxbetegségben a gyomorsav-felböfögés miatt a lúgos pH-jú nyál kicsapódik a nyelv felszínén.
  • Előfordulhat, hogy a nyelv felszínén lévő ízlelőbimbók megnagyobbodnak, elszarusodnak, lepedék képét mutatják (extrém fokban ún. fekete szőrös nyelv alakul ki).

 

A nyelv akut és krónikus gyulladásai általában sérülés, égés, fertőzések következtében. Ezek közül a leggyakoribb a leukoplákia, a szájüregi lichen planus, a szájüregi candidiasis (szájpenész) és a szifilisz.

 

Leukoplákia

A fehér foltok kialakulásának oka, hogy a szájnyálkahártya túl sok sejtet termel, így ezzel együtt több keratin nevű fehérje választódik ki. A leukoplákia kialakulhat a nyelv irritációja esetén (rossz, elhanyagolt fogak), illetve összefügghet nagy mennyiségű alkohol fogyasztásával, valamint a dohányzással is.

 

Szájüregi lichen planus

A szájban keletkező viaszos lerakódás hátterében az immunrendszer megbetegedése állhat. A betegség nem öröklődik, és nem fertőző.

 

Szájpenész

A Candida gomba az egészséges bélflóra része, nem kórokozó, az emberek 60 százalékának szájában, illetve bélrendszerében jelen van, és nem okoz tüneteket. Ha azonban megbomlik a mikrobiológiai egyensúly, túlszaporodva a Candida betegséget okozhat. Szájpenész (szájüregi candidiasis) alakulhat ki a közelmúltban történt antibiotikum- vagy szteroidkezelést követően, az asztma kezelésére használt inhalátorok alkalmazása mellett, cukorbetegség esetén, gyengült immunműködés mellett vagy műfogsor viselésekor.

 

Szifilisz

A szifilisz szexuális úton terjedő, a Treponema pallidum baktérium okozta fertőzés. A szifilisz következtében orális aktust követően kis, fájdalmatlan foltok vagy fekélyek jelenhetnek meg a nyelven. A lepedékes nyelv a fertőzést követő tizedik nap után, általában három hónapon belül alakul ki.

 

A bevont nyelv lehetséges szövődményei

A leukoplákia általában nem veszélyes állapot, de gyakran rosszindulatú daganatos elváltozássá alakulhat át évekkel, akár évtizedekkel annak megjelenése után. Ezért fontos a szájüreg rendszeres fogorvosi vagy háziorvosi ellenőrzése annak érdekében, hogy követni lehessen a leukoplákia kiterjedését, illetve növekedését.

 

A kezeletlen szifilisz az évek során továbbterjed a szervezetben, és súlyos szervi károsodásokat okozhat.

 

A bevont nyelv diagnosztizálása

A bevont nyelv diagnosztizálása a klinikai tünetek és a mikroszkópos vizsgálat, valamint – szükség esetén, például szifilisz gyanújakor – a laboratóriumi vizsgálat eredménye alapján történik.

 

A bevont nyelv kezelése

A leukoplákia komplex kezelése gyógyszeres terápiát, az irritációs tényezők megszüntetését (például az amalgámtömések eltávolítását) és a leukoplákia eltávolítását foglalja magában. A leukoplákia eltávolítása többféle eljárással (cryoterápia, radioterápia, lézer, elektrokauter, sebészi beavatkozás) történhet.

 

A szájüregi lichen planus enyhe esetben nem igényel kezelést. Súlyosabb esetben a kezelés antiszeptikus szájvízzel, illetve szteroidot tartalmazó permettel vagy vízben oldott tablettával való átöblítéssel történik.

 

A szájpenész kezelése gombaellenes ecseteléssel, a szifilisz kezelése antibiotikum adásával történik.

 

Mit tehet bevont nyelv esetén?

Lepedékes nyelv esetén – kezelőorvosa utasításainak betartása mellett – különösen fontos néhány, az életvitelre vonatkozó szabály követése is:

 

 

A nyelv lepedékének kialakulása nem minden esetben előzhető meg, de a szájhigiéné szabályainak betartásával és a dohányzás mellőzésével csökkenthető a kialakulás esélye.

 

Bevont nyelv gyermekkorban és időskorban

Újszülötteknél gyakori jelenség a szájpenész, amely az esetek többségében nem igényel kezelést. A csecsemő nyelvén és/vagy szájpadlásán látható fehér foltok könnyen összetéveszthetők az anyatejjel, illetve a tápszerrel. Amennyiben a csecsemő annak ellenére visszautasítja az anyatejet vagy a tápszert, hogy éhes, vagy evés közben nyűgös, az apró fehér foltok valószínűleg a szájpenész tünetei.

 

Szájpenészes csecsemő szoptatásakor körültekintően kell eljárni, mert a kórokozó az anyára is átterjedhet. Ennek jele lehet, ha az anya szoptatás alatt fájdalmat érez a mellben vagy a mellbimbó környékén, vagy két szoptatás között mély, nyilalló érzés jelentkezik a mellben, a mellbimbók kivörösödnek vagy érzékenyek lesznek, illetve ha a mellbimbókat körülvevő bőr kisebesedik.

 

Idősek esetében különös gondot kell fordítani a műfogsor tisztán tartására, mert az azon megtelepedő kórokozók szájpenészt okozhatnak. Ügyelni kell továbbá az elégséges mennyiségű folyadék bevitelére, mivel a szájszárazság hajlamosíthat a lepedékes nyelv kialakulására.

 

Bevont nyelv várandósság idején

A hormonális változások miatt a várandós anya fogékonyabbá válhat a szájüregi fertőzésekre is, ezért a gyermekvállalás előtt és a terhesség ideje alatt célszerű rendszeres fogászati ellenőrzésen részt venni.

 

A szifilisszel fertőzött várandós nő megfertőzheti a magzatot a méhben és a szülés során is (konnatális szifilisz). A fertőzés következményeként a magzat elhalhat a méhben, és megnő a koraszülés kockázata is. A betegség tünetei nem jelentkeznek a születést követően azonnal, ami azzal a veszéllyel jár, hogy ha a fertőzésre nem derül fény, a gyermek kezeletlen szifilisze súlyos egészségkárosodáshoz vezethet.

 

Kapcsolódó tartalom: Fogorvosi ellátás

KULCSSZAVAK
lepedék  |   leukoplákia  |   lichen planus  |   szájpenész  |   Candida  |   szifilisz  |   konnatális szifilisz
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít