egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A biztonságos szex elsősorban a nemi úton terjedő betegségek és a nem kívánt terhesség megakadályozására irányuló törekvést jelenti.

 

A nemi úton terjedő betegségek vaginális és anális közösülés, valamint orális szex útján is fertőzhetnek, de vannak olyan nagy fertőzőképességű kórokozók is, amelyek egyetlen csókkal is megfertőzhetik az addig egészséges partnert. Az ejakulációt megelőző előváladék, az ondó, a hüvelyváladék és a nyál egyaránt tartalmazhat kórokozókat (baktériumokat, gombákat vagy vírusokat). Így a szexuális együttlét biztonságossága szempontjából az alábbi kérdések merülhetnek fel:

 

  • saját egészségi állapot, esetleges fertőző betegségek gyanúja vagy megléte;
  • a partner ismert egészségi állapota, esetleges fertőző betegségei;
  • a védekezés lehetőségei (egyes testfolyadékok átjutásának megelőzése), valamint a fogamzásgátlás módszerei.

 

A szexuális egészség megőrzése érdekében fontos a szexuális partner és a védekezés módszerének gondos megválasztása, illetve a saját testi tünetek (pl. a nemi szervek környékén jelentkező bőrelváltozások) felismerése is.

 

Szexuális úton terjedő betegségek

A fertőződés veszélye a szexuális együttléttől függetlenül fennáll, bármelyik fél és mindkét nem hordozhat szexuális úton terjedő kórokozókat.

 

A vaginális közösülés során a hüvelynyálkahártyán lévő kórokozók a pénisz húgycsőnyílásán keresztül fertőzhetik meg a partnert, vagy fordítva. Amennyiben a férfi hordozója valamely fertőző betegségnek, úgy az ejakulációt megelőző előváladék és az ondó egyaránt tartalmazhat baktériumokat, illetve vírusokat, amelyek a hüvelybe kerülve megfertőzhetik a nőt.

 

Az anális közösülés alkalmával (végbélnyílásba vezetett pénisz) ugyanezen analógia szerint fertőzhetik meg egymást az aktus résztvevői. Ezekben az esetekben a biztonságos szex leghatásosabb eszköze a gumi óvszer (lásd még: Óvszerek).

 

A gyakoribb szexuális úton terjedő betegségek:

 

 

Az orális szex legalább annyira közvetíthet nemi úton terjedő betegségeket, mint a vaginális vagy az anális változat. Az orális szex esetében is elmondható, hogy a biztonságos szex eszköze felláció során (szájba vezetett pénisz) a gumi óvszer, kunnilingváció (női nemi szerv, illetve a végbélnyílás szájjal történő izgatása) alkalmával pedig fogorvosi gát (egy nagyon vékony latexfólia) vagy celofán használata. Ezek az eszközök meggátolják, hogy a szájnyálkahártya és a partner nemi szerve közvetlen kontaktusba kerüljön, ezzel képesek lehetnek megakadályozni egyes fertőzések továbbadását.

 

Szexuális segédeszközök használata

Fertőzések a szexuális segédeszközök által is terjedhetnek, amennyiben az azokkal kapcsolatos higiéniai követelmények nem teljesülnek:

 

  • a szexuális segédeszközöket használat után minden esetben gondosan meg kell tisztítani;
  • a segédeszközök partnerek közti cserélgetése egyazon aktus során kerülendő;
  • a segédeszközök használatakor a felületi hám-, illetve nyálkahártya-sérülések elkerülése érdekében célszerű vízbázisú síkosítót alkalmazni;
  • a segédeszközöket egyazon aktus során nem szabad különböző testnyílásokba helyezni (pl. végbélből hüvelybe).

 

A biztonságos szexre való törekvés egyben komoly felelősségtudatot is feltételez. Diagnosztizáltan fertőzött személyként fontos a teljes gyógyulásáig, vagyis mindaddig tartózkodni a szexuális érintkezéstől, ameddig azt a kezelőorvos előírja – a felelős magatartás elválaszthatatlan részét képezi a partner vagy partnerek tájékoztatása is.

 

A biztonságos szexre vonatkozó szabályokat főként azoknak kell figyelembe venniük, akikre a poligámia (gyakori partnercserével járó szexuális élet) jellemző. Az egészségügyi szempontból legalacsonyabb kockázattal járó szexuális kapcsolat a monogámia, vagyis az egyetlen partnerrel létesített párkapcsolat.

 

Fontos ugyanakkor megjegyezni, hogy a monogámia sem jelent teljes védelmet a fertőző betegségek szempontjából. A szexuális úton is terjedő humán papillomavírussal (HPV) fertőzött személyek például akár évekig is tünetmentesen hordozhatják a kórokozót, így hosszú távú, monogám kapcsolatokban sem kizárt a fertőződés. Az emberek 80%-a élete során megfertőződik valamely HPV-törzzsel, és mivel az esetek túlnyomó többségében nem alakul ki védelem a HPV-vel szemben, nem zárható ki az ismétlődő fertőződés lehetősége sem.

 

A HPV a fő okozója a méhnyakráknak, valamint igazoltan közrejátszik a pénisz daganatos megbetegedéseinek, illetve egyes szájüregi, gége- és garatrákok kialakulásában. Szexuálisan aktív nők számára ajánlott a rendszeres méhnyakszűrés és nőgyógyászati vizsgálat.

 

Fiatal felnőttek esetében megfontolandó a HPV elleni válaszható védőoltás felvétele, amely – férfiak és nők számára egyaránt – akár 9 HPV-törzzsel szemben is tartós védelmet nyújt. A védőoltással kapcsolatos tájékoztatásért és tanácsadásért keresse fel háziorvosát vagy nőgyógyászát.

 

KULCSSZAVAK
szexuális egészség  |   védekezés  |   pénisz  |   ánusz  |   vagina  |   előváladék  |   sperma  |   hüvelyváladék  |   széklet  |   vér  |   orális szex  |   anális szex  |   HPV
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít