egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

Napjainkban a CBD (cannabidiol) tartalmú étrend-kiegészítők világszerte növekvő népszerűségre tesznek szert, egyre több CBD-tartalmú készítmény érhető el különféle e­gészségügyi problémára.

 

Vásárlásuk és használatuk előtt azonban a következő fogalmakkal érdemes tisztában lenni:

 

  • kannabisz: a magok kivételével a kender növény bármilyen elnevezéssel jelölt virágzó vagy termő ágvégződése, amelyekből a gyantát még nem vonták ki (tehát elsősorban a virágzat);
  • kannabinoidok: olyan vegyületek, amelyek ún. kannabinoid-receptorokon keresztül fejtik ki hatásukat. Ezek a specifikus kötőhelyek elsősorban a központi idegrendszerben találhatók, de néhány egyéb szövetben, sőt az immunrendszer elemeiben is kimutatták a jelenlétüket;
  • THC: a kender növény bizonyos fajtáiban található fő pszichoaktív hatóanyag a Δ9-tetrahydrocannabinol;
  • CBD: nem pszichoaktív kannabiszszármazék.

 

A kannabisz fő pszichoaktív hatóanyaga, a THC a hatályos magyar jogszabályok szerint a P2 csoportba, azaz a pszichotróp anyagok közé tartozik az amfetaminnal és származékaival, a ketaminnal és különböző szintetikus kannabinoidokkal együtt, és a nemzeti hatáskörben ellenőrzés alá vont anyagok közé tartozik.

 

A CBD nem szerepel a kábítószerek és pszichoaktív vegyületek listáiban, így nem tartozik ebbe a csoportba, forgalmazása, vásárlása és tárolása nem illegális.

 

A CBD-tartalmú étrend-kiegészítők jogi helyzete, forgalmazása

Az étrend-kiegészítőkben alkalmazásra nem javasolt növények listájában megtalálhatók azok a kender fajok, melyek hajtásának, levelének, virágának felhasználása THC-tartalmuk miatt nem megengedett. Étrend-kiegészítőkben kizárólag a kendermag és annak feldolgozásával nyert termékek használhatók fel, amennyiben a gyártó és a forgalmazó a termék THC-mentességét igazolja, és a készítmény az egyéb feltételeknek is megfelel.

 

A CBD mennyisége a kendermagolajokban nem lépheti túl a 25 mg/kg-ot. Ezt a mennyiséget természetesen előforduló CBD-mennyiségnek lehet tekinteni. Az e feletti értékek növelt/hozzáadott mennyiségnek tekinthetők, és jelenleg az ilyen termékek forgalmazása nem megengedett.

 

Összefoglalva a fentieket, az étrend-kiegészítőkben kizárólag a kendermag és annak feldolgozásával nyert termékek (pl. kendermagolaj) használhatók fel, amennyiben a CBD-tartalom nem haladja meg a természetesnek tekinthető 25 mg/kg határértéket!

  

A CBD, mint gyógyhatású anyag

Magyarországon jelenleg nincs forgalomban CBD-hatóanyagú gyógyszer. Amennyiben CBD-t tartalmazó, forgalomba hozatalra engedélyezett gyógyszerkészítményre van szüksége valakinek (orvosi javaslatra), az egyedi import keretében a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) és Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) jogutódja) engedélyével hozható be az országba.

 

CBD-t tartalmazó gyógyszerkészítményt orvosa az egyedi import keretében, más elérhető készítmények hatástalansága esetén az alábbi betegségekben írhat fel:

 

 

A CBD-tartalmú étrend-kiegészítők hatásmechanizmusa, alkalmazása

 

A CBD-nek tulajdonított jótékony hatások az alábbiak:

 

 

Amennyiben terhes, szoptat vagy gyermeket tervez, beszéljen kezelőorvosával, gyógyszerészével mielőtt bármely étrend-kiegészítő fogyasztását megkezdené!

 

Az egyéb gyógyszerekkel való kölcsönhatásokról konzultáljon szakemberrel!

 

A CBD-tartalmú kiegészítők adagolása

Az alkalmazásról és mellékhatásokról kérdezze kezelőorvosát, gyógyszerészét!

 

Az alábbiakat érdemes szakemberrel tisztázni CBD-tartalmú szerek alkalmazása előtt. Ezek egyes hatóanyagtól függően változhatnak, így amennyiben új hatóanyagot próbál ki, frissítse a tudnivalókat szakemberrel, illetve olvassa el a betegtájékoztatóban foglaltakat.

 

  • Hogyan kell alkalmazni?
  • Meddig kell alkalmazni?
  • Mikor kell alkalmazni?
  • Milyen dózisban kell alkalmazni?

 

Amennyiben CBD-tartalmú étrend-kiegészítőt szed és el szeretné hagyni, ennek folyamatáról is konzultáljon szakemberrel. A gyógyszer hirtelen elhagyása az állapot romlását okozhatja.

 

A CBD-tartalmú készítmények mellékhatásai

Mint minden gyógyszernek, a CBD-nek is vannak mellékhatásai. Az itt jelzett mellékhatások általánosak, a pontos mellékhatásokról és azok gyakoriságáról kérdezze kezelőorvosát, gyógyszerészét!

 

A CBD leggyakoribb mellékhatásai:

 

 

Amennyiben úgy érzi, nem várt mellékhatást tapasztal a gyógyszer szedése közben, azt lehetősége van bejelenteni, melynek folyamatáról (mellékhatás-figyelés) olvashat bővebben.

 

A CBD-tartalmú készítmények és egyéb gyógyszerek kölcsönhatásai

Amennyiben más gyógyszert is szed, a CBD-tartalmú gyógyszer vagy étrend-kiegészítő alkalmazása előtt konzultáljon kezelőorvosával, gyógyszerészével!

 

A CBD bizonyos gyógyszerekkel kölcsönhatásba léphet. Ez eredményezheti a két gyógyszer hatásának gyengülését, elmaradását, vagy a mellékhatások nagyobb kockázatát.

 

Amennyiben CBD-t szed, az alkoholfogyasztást kerülje!

 

KULCSSZAVAK
cannabidiol  |   kannabidiol  |   kannabisz  |   cannabis  |   THC  |   marihuána  |   nyugtató  |   fájdalomcsillapítás
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít