egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A magyar kormány célja, hogy hatékonyan támogassa a gyermeket vállaló és nevelő családokat. E megfontolásból 2019 júliusában elindította a Családvédelmi Akciótervet.

 

A program keretében számos támogatási formában részesülhetnek a gyermeket vállaló vagy nevelő családok. Alábbiakban ezek rövid ismertetésére kerül sor. A Családvédelmi Akciótervről és a kedvezményekről további részletek a csalad.hu honlapon olvashatók. Telefonon az ingyenesen hívható 1818-as kormányzati ügyfélvonalon kérhető tájékoztatás.

 

Babaváró támogatás

A babaváró támogatást (2019. július 1-től 2022. december 31-ig) fiatal házaspárok igényelhetik a bankfiókokban. A támogatás maximum 10 millió forint kamatmentes, szabad felhasználású kölcsönt jelent, amelynek törlesztőrészlete legfeljebb havi 50 ezer forint lehet.

 

Amennyiben 5 éven belül legalább egy gyermek születik, 3 évig felfüggesztik a törlesztőrészlet fizetését. Ha a második gyermek is megszületik, újabb 3 évig szünetel a törlesztés, és elengedik a tartozás 30 százalékát. A harmadik gyermek megszületése esetén a teljes fennmaradó tartozást elengedik. Ha az egyik házastársnak (az előző házasságából) már van gyermeke, akkor az igénylés feltétele, hogy a másik házastársnak ez az első házassága legyen.

 

A jelzáloghitel csökkentése

A három- vagy többgyermekes családok lakáscélú jelzáloghitel-tartozásainak csökkentéséről szóló kormányrendelet módosítása értelmében a 2019. július 1-jén vagy azt követően született második gyermek után 1 millió, a harmadik gyermek után 4 millió, a további gyermekek után újabb 1-1 millió forint összegű jóváírás történik a lakáscélú jelzáloghitel összegéből.

 

Autóvásárlási támogatás

A nagycsaládosok 2,5 millió forint összegű, de legfeljebb a gépjármű bruttó vételárának felét kitevő támogatást igényelhetnek 7 személyes új autó vásárlásához vagy lízingeléséhez.

 

Adókedvezmények

A magyar kormány többféle adózási kedvezményt biztosít a gyermeket nevelő családok számára. Ezek az alábbiak.

 

Családi adó- és járulékkedvezmény

A családi adókedvezmény a gyermekek számától függően csökkenti a családok jövedelmének adóalapját. A családi adókedvezmény – hasonlóan a családi pótlékhoz (bővebben lásd: Családtámogatási ellátások) – a tankötelezett kor végéig jár. Amennyiben a gyermek ezt követően közoktatási intézményben tanul tovább, akkor a gyermek 20 éves koráig jár a kedvezmény. Három vagy több gyermek esetén emelt összegű – gyermekenként havonta 33 ezer forint – családi adó- és járulékkedvezmény jár.

 

Családi adó-visszatérítés

A magyar gazdaság erősödésének köszönhetően 2022-ben életbe lépett a családi adó-visszatérítés. Ez azt jelenti, hogy a gyermeket nevelő családok visszakapják a 2021-ben befizetett jövedelemadójukat a bruttó átlagkereset adószintjéig.

 

Négy- vagy többgyermekes anyák szja-mentessége

A négy- vagy többgyermekes anyák személyijövedelemadó-kedvezményével a magyar állam az édesanyák kettős helytállását ismeri el. 2020. január 1-től minden anya, aki legalább négy gyermeket nevel, vagy élete során négy vagy több gyermeket szült és felnevelt, élete végéig teljesen mentesül a jelenleg 15 százalékos szja megfizetése alól.

 

Négy vagy több gyermeket nevelő anyának az a nő minősül, aki vér szerinti vagy örökbe fogadó szülőként az általa nevelt gyermek után családi pótlékra jogosult, vagy családi pótlékra már nem jogosult, de jogosultsága legalább 12 éven keresztül fennállt, és gyermekeinek száma eléri a négy főt.

 

Babakötvény

A fiatal felnőttek önálló életkezdésének anyagi megalapozása érdekében a magyar állam támogatást nyújt a 2005. december 31. napját követően született, Magyarország területén élő magyar állampolgárok számára, valamint a 2017. június 30. napját követően született, Magyarország területén kívül élő magyar állampolgárok vagy magyar igazolvánnyal rendelkező személyek javára.

 

Az életkezdési támogatás összege az életkezdési letéti számlán kerül elhelyezésre. Ezt az összeget a Kincstár évenként növeli az előző évi, hivatalosan közzétett éves átlagos fogyasztói árindex mértékével megegyező támogatással, egészen a gyermek 18. életévének betöltéséig.

 

Családi otthonteremtés és otthonfelújítás támogatása

A magyar kormány vissza nem térítendő támogatások és kamattámogatott kölcsönök formájában segíti a családok otthonteremtését és otthonainak felújítását. Minderről bővebb információ az Otthonteremtés című cikkünkben olvasható.

 

Egyéb támogatások

A fentieken kívül a kormány számos egyéb juttatást nyújt a nagycsaládosoknak: többek között magasabb utazási kedvezményt, ingyenes, illetve kedvezményes gyermekétkeztetést és ingyenes tankönyvellátást. Továbbá az állam lehetővé teszi a nagycsaládos szülők számára, hogy részmunkaidőben dolgozhassanak a legkisebb gyermek 6 éves koráig.

 


 

Jogszabályi háttér

 

 

KULCSSZAVAK
családvédelem  |   családtámogatás  |   családi adó-visszatérítés  |   családi kedvezmény  |   adókedvezmény  |   járulékkedvezmény  |   babaváró  |   babakötvény  |   autóvásárlás  |   szja
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít