egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A Crohn-betegség a belek gyulladásos betegsége, melynek során - az immunrendszer túlzott aktivitása következtében - a bélfal begyullad, ami hasi fájdalmat, hasmenést okozhat. Leggyakrabban a vékonybél végső szakasza betegszik meg, de érintettek lehetnek a vékonybél további részei, a vastagbél és a gyomor is.

 

A Crohn-betegség főbb tünetei

A Crohn-betegség elég változatos tüneteket okozhat. Amennyiben a gyulladásos reakció enyhül, a tünetek is könnyebbé válnak, ha pedig erősödik, akkor a tünetek is fellángolnak. Vagyis a betegség során a tünetek enyhülése és fellángolása felváltva követik egymást.

 

Gyakori tünetek:

 

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Amennyiben a fenti tünetek bármelyike több napon keresztül tapasztalható, mielőbb orvoshoz kell fordulni.

 

A Crohn-betegség kiváltó okai

A Crohn-betegség esetében az immunrendszer túlzott reakciójáról van szó, ez okozza a belek falának gyulladását. Bármely életkorban megjelenhet, de jellemzően 15 és 30 éves kor között jelentkeznek az első tünetek. A betegség kialakulásának nincs egyértelmű oka, azt számos környezeti és genetikai faktor előidézheti:

 

  • A kialakulás esélye feltételezhetően nagyobb azok esetben, akiknek a családjában gyakran fordul elő ez a betegség.
  • A betegség – földrajzi megoszlását tekintve – gyakrabban fordul elő Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban, ennek alapján feltételezhető, hogy az úgynevezett nyugati életmódnak, étrendnek szerepe lehet a kialakulásában.
  • Egyes feltételezések szerint bizonyos emésztőrendszeri fertőzések is szerepet játszhatnak a betegség kialakulásában. Ezen fertőzések során az immunrendszer aktív marad azután is, hogy elpusztította a kórokozókat.

 

A Crohn-betegség lehetséges szövődményei

Egyes betegeknél előfordulhat, hogy nem csak a belek falán, hanem a test egyéb részein is fokozott immunreakció alakul ki: például az ízületekben, a májban vagy a bőrön. A Crohn-betegség kezelésekor alkalmazott, hosszan tartó szteroid-terápia miatt nagyobb eséllyel alakul ki csontritkulás.

 

Súlyosabb esetben a bélfal olyannyira begyulladhat és megvastagodhat, hogy akadályozza a bélrendszer működését és elzárja a béltartalom szabad útját. Ez életet veszélyeztető állapot is lehet. Amennyiben ezzel egyidejűleg erős hasi fájdalom, hasi görcs, hányás mutatkozik, mentőt kell hívni. A gyulladás miatt kialakulhatnak rendellenes összeköttetések a belek és egyéb szervek vagy a bőrfelület között (sipolyok), amelyek fájdalmat és további súlyos tüneteket, fertőzéseket okozhatnak. 

 

A Crohn-betegség diagnosztizálása

A Crohn-betegség tünetei hasonlóak lehetnek más emésztőrendszeri betegségekéhez, így a pontos diagnózis felállítása akár hosszabb időt is igénybe vehet. A betegség megállapításához vagy kizárásához a tünetek - köztük felszívódási zavarok - azonosítása mellett több beavatkozásra is szükség lehet:

 

  • Vérvizsgálat segítségével meghatározható néhány olyan laboratóriumi paraméter, amely a gyulladás jelenlétére utal, esetleg észlelhetők olyan antitestek (ellenanyagok), amelyek a betegségre mutatnak.
  • Székletvizsgálattal kizárhatják az esetleges fertőzéseket.
  • Kolonoszkópia során egy vékony, hajlékony csövet juttatnak a bélrendszerbe, és ezen keresztül vizsgálják a bél felületét. Jellemző nyálkahártyaelváltozások észlelése, az elváltozásból vett minta szövettani vizsgálata segíthet a diagnózis felállításában.
  • Kapszula-endoszkópia során a páciens egy apró kamerát nyel le, amely végighalad a teljes bélrendszeren és felvételt készít az emésztőrendszer belső faláról.

 

A Crohn-betegség kezelése

A Crohn-betegség nem gyógyítható, azonban számos olyan gyógyszeres és műtéti beavatkozás létezik, amely segítségével a tünetek enyhíthetők. Fontos a megfelelő és kiegyensúlyozott diéta tartása is. A terápia során az a cél, hogy a gyulladásos tünetek fellángolását kezeljék, majd minél inkább segítsék a belek falának gyógyulását.

 

A gyógyszeres kezelés során általában szteroidokat, antibiotikumokat és az immunrendszer aktivitását csökkentő gyógyszereket használnak. Amennyiben az életmódváltás és a gyógyszeres kezelés nem hatékony, sor kerülhet sebészeti beavatkozásra is. Ebben az esetben az érintett béldarabot eltávolítják. Ha ez a bélterület nagy, felmerülhet a bél hasfalra történő kivezetésének lehetősége, ilyenkor egy ún. sztómazsákba ürül a béltartalom.

 

A Crohn-betegség megelőzése

A Crohn-betegség megelőzésére nincs lehetőség. Amennyiben valakinél már kialakult a betegség, fontos, hogy figyeljen az étkezésére. Érdemes étkezési naplót vezetni, hiszen lehetnek olyan élelmiszerek, amelyek a betegség tüneteit fokozhatják. Fontos a dohányzásról való leszokás: azok a Crohn-betegek, akik dohányoznak, súlyosabb tüneteket tapasztalnak. A rendszeres mozgás és az egészséges étrend segítheti a bélfalak regenerálódását, mérsékelheti a tüneteket.

 

Gyermekek, terhesek, idősek

A Crohn-betegség megjelenhet már gyermekkorban is, ezért kiemelten fontos a korai diagnózis. Amennyiben a betegséget nem ismerik fel időben, akár súlyos komplikációkkal is számolni kell (pl. elmaradás a növekedésben). Ha azonban a kezelés idejében megkezdődik, azt követően pedig a betegséget kontroll alatt tartják, úgy közel gondtalan élet élhető.

 

Milyen ételeket fogyaszthatnak a Crohn-betegek?

Fontos a kímélő étrend – főképp a betegség tüneteket produkáló szakaszában –, ilyenkor érdemes kerülni a zsíros, olajos, fűszeres ételeket. Javasolt felhagyni a szénsavas üdítőitalok, a kávé és az alkohol fogyasztásával. Érdemes könnyen emészthető ételeket kis adagokban fogyasztani (főzelékek, puhára főtt ételek). Kiemelten fontos a vitaminok és az ásványi anyagok rendszeres pótlása.

 

Crohn és colitis ulcerosa

Bár a Crohn-betegség és a colitis ulcerosa okozhat hasonló tüneteket, illetve kialakulásuk tekintetében is vannak hasonlóságok, a két betegség között mégis számos különbség tapasztalható. A Crohn-betegség esetében a tápcsatorna bármely szakaszán megjelenhet az esetenként a teljes bélfalat érintő gyulladás. A colitis ulcerosában azonban általában csak a vastagbél vagy a végbél érintett, a gyulladás pedig többnyire csak a bélfal felületén található.

 

KULCSSZAVAK
Crohn-betegség  |   colitis ulcerosa  |   gyulladásos bélbetegség  |   hasi fájdalom  |   véres széklet  |   hasmenés  |   hasi görcs
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít