egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A chromomycosis (más néven chromoblastomycosis) lassan kialakuló gombás fertőzés, melynek során a bőrön és a bőr alatti szövetekben szemölcsös plakkok és karfiolszerű kérges elváltozások jelennek meg. Általában a végtagok azon részét érinti, amelyet nem fed ruha, mivel a gombák rendszerint valamilyen trauma (seb, vágás, horzsolás stb.) útján kerülnek a szervezetbe.

 

A betegség kevés panaszt okoz – gyakran csak enyhe viszketést –, mivel növekedése nagyon lassú. Emiatt kezelése általában nem sürgető a betegnek, legfeljebb esztétikai okokból. A chromomycosis által fertőzött területeken azonban megnő a laphámsejtes karcinóma (a bőrdaganatok egy típusa, lásd még: laphámrák) kialakulásának esélye, így a mielőbbi kezelés nagyon fontos!

 

A gombás fertőzésekről általánosságban itt olvashat.

A gombás bőrbetegségekről bővebben itt olvashat.

 

A chromomycosis főbb tünetei

A chromomycosis jellemzően egyetlen lézióként (sérülés, károsodás) jelentkezik valamelyik végtagon – ahol sikerül bejutnia a bőrbe és megtelepednie.

 

A chromomycosis tünetei az alábbiak:

 

 • kis kemény, piros vagy szürke dudorként kezdődik, amely nagyon lassan növekszik (körülbelül 2 mm-t évente);
 • a fertőzés helyén szemölcsszerű száraz csomó vagy plakk alakul ki, amely akár 3 cm átmérőjű is lehet;
 • általában lokalizált a fertőzés, de idővel újabb elváltozások jelenhetnek meg az első körül, vagy ha a fertőzést valamilyen módon átviszik más területre (pl. borotválkozás, vakarás);
 • a csomó közepén a hegesedés részlegesen kitisztulhat, vagy bizonyos esetekben fekély is képződhet;
 • általában nem okoz kellemetlenséget, legfeljebb viszketést;

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Keresse fel háziorvosát vagy forduljon bőrgyógyászhoz, amennyiben a bőrén mással nem magyarázható kinövések jelennek meg. Ez sokféle betegség tünete lehet, így mindenképpen fontos kideríteni, hogy mi okozza.

 

A chromomycosis kialakulásának kiváltó okai

A chromomycosist számos gomba okozhatja, amelyek jellemzően a talajban vagy korhadó növényi anyagokban élnek. A szervezetbe kisebb sérülések – sebek, vágások, horzsolások – útján juthat (pl. mezítláb a fűben járkálás során egy szilánk elvágja a talpat).

 

Chromomycosist okozó leggyakoribb gombafajok az alábbiak:

 

 • Phialophora verrucosa,
 • Fonsecaea pedrosi,
 • Fonsecaea compacta,
 • Cladophialophora carrionii,
 • Rhinocladiella aquaspersa (Ramichloridium cerophilum).

 

A chromomycosis lehetséges szövődményei

Bár a chromomycosis a viszketésen kívül jellemzően nem jár nagyobb kellemetlenséget okozó tünettel, a régóta fennálló fertőzés talaján megnő a laphámrák kialakulásának esélye. Ritka esetben a nyirokrendszeren keresztüli terjedése miatt az érintett végtagban nyirokpangás alakulhat ki, és a végtag megvastagodhat (lásd még: elefantiázis). A véráramon keresztüli szóródása a szervezetben nagyon ritka szövődmény, ennek következtében azonban agytályog alakulhat ki, amely ritka, súlyos és életveszélyes kórkép.

 

Emiatt a kezelés – a tünetek enyhesége vagy hiánya ellenére is – nagyon fontos!

 

A chromomycosis diagnosztizálása

A chromomycosis diagnosztizálása során az orvos először általában általános betegvizsgálatot végez, melynek során a beteget kikérdezi és a tüneteket vizsgálja. Amennyiben szükséges, laboratóriumi vizsgálatokat is elrendelhet, hogy igazolja a chromomycosis jelenlétét. Ezek közé tartozik például az érintett bőrterületről kenet- vagy mintavétel (biopszia) és kórszövettani elemzése, vagy a gomba laboratóriumi tenyésztése.

 

A chromomycosis könnyen összetéveszthető más bőrbetegségekkel, mint például:

 

 

A chromomycosis kezelése

A chromomycosis ritkán magától is megszűnik, ilyenkor általában heget hagy maga után. Amennyiben nem múlik el magától, a kezelése nehéz és hosszadalmas.

 

A chromomycosis kezelésére az alábbiak alkalmazhatók:

 

 • gombaellenes hatóanyagok és hatóanyagkombinációk (pl. itrakonazol, posakonazol, voriconazol, terbinafin, flucitozin, tiabendazol);
 • lokális hőterápia;
 • krioterápia;
 • sebészi beavatkozás az érintett szövet teljes eltávolítására.

 

KULCSSZAVAK
gomba  |   fertőzés  |   chromoblastomycosis  |   mikózis
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít