egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

eeszt gomb

A ciklust nem tartó, rendellenes vérzés menstruációs zavar. Szabálytalan időszakokban jelentkező, változó erősségű, élénkpiros színű, sok esetben alvadékos vérzés jellemzi.

 

A metrorrhagia főbb tünetei

A menstruációs ciklustól függetlenül jelentkező, rendellenes, gyakran tartós és visszatérő vérzés leggyakoribb tünetei:

 

  • a menstruációtól független pecsételő vérzés;
  • a menstruációtól független, gyakran tartós, visszatérő vérzés;
  • véres folyás a hüvelyből;
  • alhasi vagy hasi kellemetlen érzés, fájdalom;
  • hasfeszülés;
  • kismedencei teltségérzés;
  • alhasi görcsös fájdalom.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Amennyiben a menstruációs ciklustól függetlenül jelentkező vérzés tapasztalható, javasolt mielőbb felkeresni nőgyógyász szakorvost.

 

A metrorrhagia lehetséges okai

Fiatal nőknél a rendellenes vérzés háttérben hormonális eltérés, fertőzés vagy terhesség állhat; azonban a kor előrehaladtával nem zárható ki a szervi elváltozás (pl. méh-, méhnyaki, hüvelyi daganat) sem.

 

A ciklust nem tartó rendellenes vérzés nem önálló betegség, hanem számos egyéb betegség tünete:

 

 

A metrorrhagia lehetséges szövődményei

Mivel a ciklust nem tartó rendellenes vérzés adott kórkép tüneteként jelentkezik, fontos a hátterében álló elváltozás mielőbbi felderítése és kezelése; elkerülve ezzel a vissza nem fordítható, előrehaladott betegségek kialakulását.

 

A metrorrhagia diagnosztizálása

A kezelőorvos (nőgyógyász) gondosan kikérdezi a pácienst a panaszokkal kapcsolatban. A diagnosztizálás magában foglalja a hasi és a hüvelyi vizsgálatot, illetve a hüvelyen keresztül végzett ultrahangvizsgálatot is. Ezen túlmenően a választandó diagnosztikus módszert a beteg életkora és a kórelőzmény határozza meg. A méhkaparásnak fontos szerepe van a diagnózis felállításában és a tünet kezelésben is.

 

Fontos kizárni a fertőzés és a terhesség lehetőségét, ennek érdekében kenetvétel és terhességi próba is történik. A kezelőorvos – megítélése szerint – különböző laboratóriumi vizsgálatokat és képalkotó eljárásokat (ultrahang, CT, MR) is kérhet a diagnózis felállításához.

 

A metrorrhagia kezelése

40 éves kor alatt lehetőség szerint gyógyszeres kezelés ajánlott. Ha azonban a gyógyszeres kezelés nem eredményes, a méhkaparás lehet a gyógyító eljárás. 40 éves kor felett a méhkaparást kötelező elvégezni, elsősorban az ebben a korban gyakrabban előforduló jó- és rosszindulatú méh-, méhnyaki daganatok tisztázása céljából. A méhkaparás során eltávolítják a méhen belüli fogamzásgátló eszközt (IUD), valamint az esetleges polipokat.

 

Amennyiben a rendellenes méhvérzést gyulladás okozza, antibiotikumos kezelés javasolt. Ha a méhkaparék szövettani vizsgálata hormonelváltozásra utal, a ciklus gyógyszeres visszaállítása javasolt. Ha a méhkaparék vizsgálata során rosszindulatú daganat igazolódik, a megoldás a méh részleges vagy teljes eltávolítása sebészi úton, kiegészítve a nőgyógyászati protokoll szerinti egyéb kezelésekkel (pl. sugárkezelés).

KULCSSZAVAK
rendellenes vérzés  |   ciklust nem tartó vérzés  |   tartós vérzés  |   menstruáció  |   metrorrhagia
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

 

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít