A C-vitamin (más néven aszkorbinsav) egy vízben oldódó vegyület. Talán a legismertebb vitamin, kémiai összetételének ismeretét, gyors és olcsó előállítási módját Szent-Györgyi Albertnek köszönhetjük. Az immunrendszer működésének, a vas megfelelő felszívódásának, a csontok egészségének és a vérképzésnek is nélkülözhetetlen eleme.
Mivel az emberi szervezet nem tudja előállítani és raktározni, ügyelni kell folyamatos és megfelelő mennyiségű bevitelére. Nagyobb mennyiségben főként friss gyümölcsök és zöldségek tartalmazzák. Manapság az egyik legnépszerűbb étrendkiegészítő.
A C-vitamin szerepe
A szervezetben a kollagén előállításához nélkülözhetetlen, ezáltal segít egészségesen tartani a bőrt, a csontokat és a kötőszöveteket. A C-vitamin fontos szerepet játszik a fertőzések leküzdésében és a sebgyógyulásban.
Erős antioxidáns, ami az anyagcserefolyamatok során keletkező káros anyagok semlegesítésében játszik fontos szerepet.
Jelenléte a vas megfelelő felszívódásához is elengedhetetlen.
A C-vitamin hiányának tünetei
A C-vitamin vízben jól oldódik, hosszú távon nem raktározódik a szervezetben. Egyes betegségek és állapotok mellett felszívódása gyengébb, így vitaminhiányos állapot jöhet létre. Vitaminhiányt okozhat az aktív vagy passzív dohányzás, egyes emésztőszervi, illetve daganatos betegségek.
Hiányának tünetei:
- fáradékonyság,
- vashiányos vérszegénység,
- lassabb sebgyógyulás,
- gyengébb ellenálló képesség a fertőzésekkel szemben.
Extrém hiánya skorbutot okoz.
A C-vitamin túladagolásának tünetei
Igaz, hogy a C-vitamint túladagolni nem lehet, de a manapság elterjedt megadózisok (napi több gramm) alkalmazásának lehetnek káros következményei. A leggyakoribb a vesekőképződés kockázatának növekedése, ez különösen azoknál fordul elő, akik hosszú ideig napi 2000 mg-nál többet vesznek be.
Tekintettel kell lenni arra is, hogy egyes daganatellenes kemoterápiás kezelések hatékonyságát rontja a C-vitamin nagydózisú bevitele.
Napi ajánlott bevitel
Felnőttek számára ajánlott napi C-vitamin beviteli referenciaérték: 90 milligramm (mg).
Egyes fertőzések esetén, illetve műtéti vagy egyéb sebek gyógyulásának elősegítésére gyakran javasolnak napi 500-1000 mg-os bevitelt. A napi 4000 mg-ot meghaladó mennyiség hosszú távon káros következményekkel járhat.
A C-vitamin forrásai
C-vitamin jelentősebb mennyiségben főként friss gyümölcsökben, zöldségekben található, ezek rendszeres fogyasztásával megfelelő szintje biztosítható. Mivel hőre és fényre érzékeny anyag, a legjobb, ha minél nyersebb állapotú táplálékkal viszik be. Ha mégis hőkezelésre kerül sor, az a lehető legrövidebb ideig tartson.
Természetesen étrendkiegészítőként is bevihető; ma már léteznek nyújtott, 24 órás felszívódású (retard) készítmények is. Ez utóbbiak használatával a vitamin kisebb mennyisége vész kárba (a C-vitamin étrendkiegészítők hasznosulását is nagyban rontja, hogy a bevitt mennyiség egy része kiürül, mielőtt felszívódhatna).
A legjobb természetes források:
- csipkebogyó,
- petrezselyem,
- brokkoli,
- kivi,
- citrusfélék,
- karfiol,
- savanyúkáposzta,
- bogyós gyümölcsök,
- paprika, paradicsom.
A C-vitamin kölcsönhatása gyógyszerekkel
A C-vitamin táplálékkiegészítők kölcsönhatásba léphetnek bizonyos véralvadásgátló hatóanyagokkal, koleszterincsökkentő gyógyszerekkel, de csökkenthetik az antivirális szerek, illetve egyes kemoterápiás kezelések hatékonyságát is. Az ösztrogént tartalmazó gyógyszerek és a C-vitamin közös szedése pedig megemelheti a szervezet ösztrogénszintjét.
Gyerekek és várandósok
Gyerekek és idősek esetében a kevés friss zöldséget és gyümölcsöt tartalmazó étrend a megfelelő C-vitamin-bevitelt nem biztosítja, ezért kiemelten fontos, hogy ők is kellő mennyiségben fogyasszanak ezekből a táplálékokból. A várandósok és szoptatós édesanyák C-vitamin szükséglete magasabb.