egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A cukorbetegség kezelésére többféle gyógyszer áll rendelkezésre: az 1-es típusú cukorbetegség esetén az inzulin az elsőként alkalmazandó szer, a 2-es típusú cukorbetegség esetén az inzulinkezelés előtt számos terápiás lehetőség áll rendelkezésre. A különböző gyógyszereket lehet önmagukban és kombinációban is alkalmazni. A gyógyszerek mellett fontos az étrendi megkötések szigorú betartása, a fizikai aktivitás és az egészséges testsúly kialakítása.

  

A nem-inzulin természetű gyógyszerek

 A nem-inzulin természetű vércukorszint-csökkentő gyógyszerek az alábbi mechanizmusok révén fejtik ki hatásukat:

 

  • hatásukat a májban, az izmokban és a zsírszövetben fejtik ki, vagy növelik a vese vércukor-kiválasztását;
  • befolyásolják a cukor felszívódását a gyomor-bél traktusban;
  • inkretin-hatáson alapulók: GLP-1-receptor agonisták – DPP-4-gátlók (az inkretinek a gyomor-bél rendszerben a szénhidrátok elfogyasztása után felszabaduló hormonok, melyek serkentik az inzulin elválasztását).

  

Metformin

A metformin a 2-es típusú cukorbetegség kezelésének általában elsőként választandó szere. Csökkenti a vércukorszintet és növeli a szervezet inzulin iránti érzékenységét, ami elősegíti az inzulin hatékonyabb felhasználását. A legtöbb beteg esetében biztonságosan alkalmazható, leggyakoribb mellékhatások: hányinger, hasi fájdalom, puffadás, hasmenés.

 

Szulfanilurea

Szulfanilureák (gliclazid, glimepirid, gliquidon, glipizid, glibenclamid) segítik és fokozzák a hasnyálmirigy inzulinelválasztását. Általában akkor írják fel ezeket a készítményeket, ha a metformin nem választható a beteg számára, vagy már nem biztosít megfelelő vércukorszint-kontrollt. A legtöbb beteg esetében biztonságosan alkalmazhatók, leggyakoribb mellékhatások: alacsony vércukorszint és hízás.

 

A metformin és a különböző szulfanilurea készítmények hosszú időn keresztül biztosíthatják a megfelelő kezelést a 2-es típusú cukorbetegek részére, ha a gyógyszeres terápia mellett az életmódbeli változásokat is követik a betegek, és odafigyelnek a megfelelő táplálkozásra.

 

Egyéb gyógyszerek

További készítmények és hatóanyagok is léteznek a cukorbetegség kezelésére, melyeket akkor alkalmaznak, ha metforminnal vagy szulfnailureákkal nem, vagy nem kielégítően kezelhetők a betegek:

 

  • DPP-4-gátlók (alogliptin, linagliptin, sitagliptin, saxagliptin, vildagliptin): növelik az inzulin szintjét a vérben;
  • alfa-glukozidáz-gátlók (akarbóz): gátolják a glükóz felszívódását a gyomor-bél rendszerben;
  • GLP-1-receptor-agonisták (exenatid, liraglutid, semaglutid, dulaglutid): növelik az inzulin szintjét a vérben (az inzulinhoz hasonlóan bőr alá kell bejuttatni injekció formájában);
  • SGLT-2 gátlók (dapagliflozin, empagliflozin, ertugliflozin): befolyásolják a vesékben a cukor kiválasztását és visszavételét, ezáltal fokozzák a cukor vizelettel való ürülését; általában más szerekkel kombinálják; vércukorcsökkentő hatásuk független az inzulinelválasztástól és az inzulinhatástól is; mellékhatása a húgy-ivarszervek gyakoribb fertőzése lehet.

  

Teendők gyógyszer-mellékhatások esetén

Ha a gyógyszeres kezelés alatt bármilyen mellékhatás, vagy a gyógyszerrel kapcsolatos nemkívánatos esemény észlelhető, haladéktalanul jelezni kell a kezelőorvosnak, a gyógyszerésznek vagy a kezelésben részt vevő egyéb egészségügyi szakembernek (pl. diabétesz szaknővér). Mindenképpen egészségügyi szakember tanácsát kell kérni a gyógyszer abbahagyása vagy adagolásának megváltoztatása előtt. A mellékhatások az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetnek is bejelenthetők, illetve az adott gyógyszert forgalmazó- vagy gyártó vállalat felé is jelezhetők (elérhetőségük megtalálható a gyógyszerhez mellékelt betegtájékoztatóban).

 

KULCSSZAVAK
cukorbetegség  |   diabétesz  |   gyógyszeres kezelés  |   vércukorszint-csökkentés  |   metformin  |   szulfanilurea
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít