egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A 2-es típusú cukorbetegség a cukoranyagcsere felborulásával járó megbetegedés. A cukoranyagcsere változásai szorosan összefüggnek az inzulinnal, a cukorháztartás legfontosabb hormonjával. A betegség hátterében a szervezet inzulintermelésének csökkenése, vagy az inzulin nem megfelelő hasznosulása jár, melyek következtében tartósan magas vércukorszint alakul ki, ami számos szövődménnyel járhat. (lásd még: Cukorbetegség)

 

A 2-es típusú cukorbetegség főbb tünetei

A 2-es típusú cukorbetegség gyakran évekig rejtve marad, mert tünetei fokozatosan, kevésbé egyértelmű módon jelentkeznek. A betegség általában időskorban kezdődik.

 

Leggyakoribb tünetei az alábbiak:

 • gyakori, nagy mennyiségű vizeletürítés;
 • nagyfokú szomjúság, szájszárazság;
 • fáradékonyság, levertség;
 • éhségérzet;
 • elhúzódó sebgyógyulás, gyakori bőrfertőzések.

 

Mikor forduljon orvoshoz? 

Amennyiben a fent felsorolt tüneteket tapasztalja, keresse fel háziorvosát, aki gondoskodik a részletes kivizsgálásról. Előfordulhat, hogy rutin laborvizsgálat, vagy alkalmi vércukorszint-mérés során magasabb értéket kap. Ez önmagában nem jelent cukorbetegséget, de érdemes a mérést többször megismételni, és a kapott értékeket megbeszélni a háziorvossal.

 

A 2-es típusú cukorbetegség kiváltó okai

A cukoranyagcsere legfontosabb szabályozó hormonja az inzulin, melyet a hasnyálmirigy béta-sejtjei termelnek. Inzulin hatására a vérben található cukormolekulák belépnek a sejtekbe, hogy ott hasznosítható energiává alakuljanak.

 

A 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának pontos oka nem teljesen ismert. Bizonyos genetikai és életmódbeli tényezők hatására inzulinrezisztencia alakul ki, amikor a szervezet nem reagál elég hatékonyan a rendelkezésre álló inzulinra. Ebben a fázisban a vércukorszintet a hasnyálmirigy béta-sejtjei további hormontermeléssel próbálják kompenzálni, ám idővel a többlethormon sem képes a normál tartományban tartani a vércukorszintet, és kialakul a diabétesz. Az inzulinrezisztencia előbb-utóbb a béta-sejtek lassú pusztulásához vezet, és ha a sejtek kimerültek, inzulinpótlás válik szükségessé.

 

A 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának rizikótényezői

 • Családban előforduló 2-es típusú cukorbetegség,
 • fizikai aktivitás hiánya,
 • túlsúly (főleg hasi típusú elhízás).

 

A 2-es típusú cukorbetegség lehetséges szövődményei

A cukorbetegség tünetei mellett gyakran a szövődmények megjelenése irányítja a figyelmet az alapbetegségre. A kezeletlen vagy nem megfelelően kezelt cukorbetegség hosszú távon számos szövődményhez vezethet:

 

 

A 2-es típusú cukorbetegség diagnosztizálása

A cukorbetegség diagnosztizálása a vércukormérésen alapul, amihez elegendő egy egyszerű vérvétel során nyert vérminta.

 

 • Az éhomi vércukor normál értéke ≤ 6,0 mmol/l;
 • 6,1 és 7,0 mmol/l között károsodott cukoranyagcseréről vagy prediabéteszről beszélünk;
 • 7,0 mmol/l fölötti éhomi vércukorszintnél egyértelmű cukorbetegségről van szó.

 

A kivizsgálás során ellenőrzik továbbá, hogy a vizeletben van-e cukor, vagy egyéb, cukorbetegségre utaló eltérés. Prediabétesz esetén cukorterheléses vizsgálatot végeznek a cukorháztartás pontosabb megismerése céljából. Az orális glükóztolerancia teszt során (OGTT) 75 g cukor elfogyasztása után 2 órával mért értékek mutatják a szervezet cukortolerancia szintjét. 11,1 mmol/l fölötti értéknél kimondható a diabétesz megléte.

 

A cukoranyagcsere állapotáról nemcsak az aktuális vércukorszint mérésével kaphatunk információt. Tartósan magas vércukorszint esetén a cukormolekulák hozzákötődnek a hemoglobinhoz (a vér oxigénszállító fehérjéje). A hemoglobin A1c (HbA1c) érték mérésével tájékozódhatunk arról, hogy milyen volt a szervezet átlagos vércukorszintértéke az elmúlt 2-3 hónapban.

 

A 2-es típusú cukorbetegség kezelése

A terápia alapja a szigorú diéta, ugyanis a szénhidrátok fogyasztásának csökkentésével könnyebben maradnak egyensúlyban a szervezet energia-, anyagcsere-folyamatai. A cukorbetegek számára javasolt étrend betartása odafigyelést igényel. Kerülni kell a hozzáadott cukrot tartalmazó, illetve a természetesen magas cukortartalmú élelmiszereket, valamint a finomított szénhidrátokat, melyek gyors vércukor-emelkedést idéznek elő (magas a glikémiás indexük) – ezek közé tartoznak például a fehérlisztből készült pékáruk, gabonatermékek. A magas rosttartalmú szénhidrátok előnyben részesítendők. A kiegyensúlyozott étrendhez hozzátartozik a zöldségek fogyasztása, a telített zsiradékok mennyiségének mérséklése.

 

Fontos az ideális testsúlyra való törekvés. A rendszeres testmozgás hatékony kiegészítője a diétának, ugyanis a megemelkedett vércukrot a vázizmok működése hatékonyan képes „elfogyasztani”.

 

A személyre szabott gyógyszeres terápia (lásd: cukorbetegség gyógyszeres kezelése) szájon át bevehető gyógyszert vagy inzulinkezelést is jelenthet. A legtöbb, szájon át szedhető vércukorcsökkentő készítmény csak rövid ideig képes a szénhidrát-anyagcsere folyamatok egyensúlyban tartására, ezért, ha hatásuk már nem elégséges, sor kerülhet inzulinkészítmények alkalmazására.

 

A 2-es típusú cukorbetegség megelőzése

A fokozott kalóriabevitelnek és a kevésbé aktív életmódnak tudható be, hogy a 2-es típusú cukorbetegség mára népbetegséggé vált. Az inzulinhatás csökkenésének egyik oka lehet a zsírszövet felszaporodása, ezért a szénhidrátszegény, kiegyensúlyozott étrend, valamit a rendszeres testmozgás nemcsak a kezelésben, hanem a cukorbetegség megelőzésében is segíthet.

 

Lásd még:

Inzulinadagoló eszközök

Hasnyálmirigy működése

KULCSSZAVAK
2-es típusú cukorbetegség  |   diabétesz  |   elhízás  |   inzulin-rezisztencia  |   inzulin
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít