egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A colitis ulcerosa, más néven fekélyes vastagbélgyulladás a vastagbél nyálkahártyájának gyulladásos betegsége, ami fekélyeket is okoz. A betegség tünetei fokozatosan jelentkeznek. Bár végleges gyógymód nincs rá, de a tünetek csökkenthetők, és a vele járó kockázatok is mérsékelhetők.

 

A colitis ulcerosa főbb tünetei

A colitis ulcerosa gyulladásos emésztőszervi betegség, amely sok hasonlóságot mutat a Crohn-betegséggel. Tünetei változatosak lehetnek, attól függően, hogy mennyire erőteljes a gyulladás és melyik vastagbélszakaszt érinti. A tünetek általában hol erősödnek, hol gyengülnek; a folyamatosan, hosszan, egyforma intenzitással jelentkező tünetek ritkák.

 

Főbb tünetek:

 

 • hasmenés, gyakran véres, nyákos széklet,
 • hasi fájdalom és görcsök,
 • végbélfájdalom és vérzés a végbélből,
 • sürgető székelési inger, amely gyakran jár székelési képtelenséggel,
 • fáradtság,
 • fogyás,
 • étvágytalanság,
 • láz,
 • gyerekek esetében növekedési elmaradás.

 

A betegség mindig érinti a végbelet és gyakran a vastagbelet is.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Ha változást érzékel székletürítési szokásaiban, vért lát székletében, hasi fájdalma van, nem múló hasmenéssel küzd, ami esetenként álmából is felébreszti, vagy hosszú ideje indokolatlan lázat tapasztal, keresse fel háziorvosát.

 

A colitis ulcerosa kiváltó okai

A betegség okai nem egyértelműen ismertek. A legvalószínűbb, hogy örökletes és külső tényezők vagy nyálkahártya-eltérés miatt az immunrendszer – hibásan – a bélflóra normál baktériumaival szemben gyulladást alakít ki. A rendellenes gyulladás nem szűnik meg, hanem felerősödik, károsodásokat okozva.

 

A gyulladás és a tünetek rosszabbodnak stressz és rossz táplálkozás hatására. Az mindenesetre tény, hogy a modern, fejlett országokban gyakoribb a megjelenése, mint a fejlődő országokban, így az életmód szerepe nem kizárható. A betegség bármilyen életkorban jelentkezhet, de legtöbbször 15 és 30 éves kor között kezdődik.

 

A colitis ulcerosa lehetséges szövődményei

A betegség általában nem súlyos, de egyes esetekben akár életveszélyes szövődményekkel is járhat.

 

A lehetséges következmények:

 

 

A fentieken kívül a betegséghez társulhatnak egyéb, bélrendszeren kívüli gyulladásos tünetek:

 

 

A colitis ulcerosa diagnosztizálása

Orvosa kikérdezi tüneteiről, a családi előzményekről. Laboratóriumi széklettenyésztéssel kizárja a fertőző kórokozók jelenlétét. A vérvizsgálat más betegségeket zárhat ki és a gyulladás jelenlétét igazolhatja. A pontos diagnózis béltükrözés és a biopszia alapján mondható ki.

 

Mivel a betegség tünetei nagyban hasonlítanak a Crohn-betegség, az IBS, cöliákia és más emésztőszervi betegségek tüneteihez, a diagnózis fontos része az ezektől való elkülönítés.

 

A colitis ulcerosa kezelése

A colitis ulcerosa nem gyógyítható, de kordában tartható betegség. Mivel a kórok eredője a bélfal gyulladása, a kezelés célja ennek megszüntetése és visszatérésének megakadályozása. A kezelés általában gyulladáscsökkentő gyógyszerekkel történik, azonban ha ezek nem hatásosak, az immunrendszer aktivitását csökkentő szerek is szóba jöhetnek. A kellemetlen tünetek ellen (hasmenés, láz stb.) egyéb gyógyszerek (hasfogó, lázcsillapító stb.) lehetnek hatékonyak. Az esetlegesen kialakuló vérszegénység miatt vaspótlás is szükséges lehet.

 

Műtéti megoldás csak szövődmények vagy a kezelésre nem reagáló betegség esetén jön szóba. Súlyos, kezelésre nem reagáló esetben a megoldás a vastagbél sebészi úton való eltávolítása, amely után vagy ileosztómát (ilyenkor a testen kívüli tasakba gyűlik a széklet), vagy ileoanális anasztomóziszt (ilyenkor a normálishoz közelebbi a székletürítés, és nincs testen kívüli tasak) hoz létre a sebész.

 

Mivel a betegségben szenvedőknél nagyobb a béldaganatok kialakulásának esélye, annak szűrése különösen fontos.

 

Mit tehet otthon?

A colitis ulcerosa bár kellemetlen, esetenként veszélyes betegség, de tünetei enyhíthetők, és teljes élet élhető vele. Ehhez azonban az életmódbeli tényezőkre is figyelni kell:

 

 • egészséges táplálkozás és étrendi változtatások (pl. napi étkezések több, kisebb részekre osztása; bőséges folyadékfogyasztás);
 • étkezési napló vezetése, hogy kiderüljön, van-e olyan táplálék, ami rontja a tüneteket;
 • az esetleges hiánybetegségek kontrollálása, táplálékkiegészítőkkel való megelőzése;
 • a túlzott megterhelés és stressz csökkentése;

 

Gyerekek, idősek, várandósok

A colitis ulcerosa nincs hatással a női termékenységre és a magzat születési súlyára. A kezelésére alkalmazott gyógyszerek egy része a várandósság alatt is biztonsággal szedhető.

KULCSSZAVAK
colitis ulcerosa  |   fekélyes vastagbélgyulladás  |   bélbetegség  |   gyulladásos bélbetegség  |   tápanyagfelszívódási zavar  |   bélvérzés  |   ileosztóma  |   ileoanális anasztomózisz
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít