egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A ciszta egy kötőszövetes tokkal körülvett, hámmal bélelt tömlő, amelynek üregét legtöbbször folyadék, levegő vagy egyéb anyag tölti ki. Bárhol a testen megjelenhet ciszta, de a leggyakrabban a fejbőrön, a fülön, az arcon, a háton, a petefészkekben és a herezacskón fordul elő.

 

A ciszta gyakori elváltozásnak minősül, amely általában kezelés nélkül, magától elmúlik. Olykor azonban nehéz annak eldöntése, hogy az adott csomó ártalmatlan ciszta vagy orvosi kezelést igénylő elváltozás.

 

A ciszták főbb tünetei

Megjelenési helyük és a bennük képződő anyag szerint a ciszták alábbi formái a leggyakoribbak:

 

 • Faggyúciszta (szaruciszta): lassan növekvő, elhalt hámsejteket, szarut vagy faggyút tartalmazó fájdalmatlan bőr alatti csomó.
 • Cisztás vesebetegség: a vese kéregállományában és velőállományában kialakuló, folyadékkal telt tömlők, amelyek lehetnek mikroszkopikus méretűek, de akár több centiméteresre is megnőhetnek. Policisztás vesebetegség során mindkét vesében sok ciszta keletkezik. Jellegzetes tünete a hátfájdalom, a véres vizelet, a húgyúti fertőzések, a vesekövek okozta heves görcsök és a magas vérnyomás.
 • A fej-nyak tájék cisztái: elhelyezkedhetnek az állcsontokban és a lágy részekben is. A fogeredetű (odontogén) csontciszták tartalma általában szalmasárga, híg folyadék koleszterinkristályokkal. Panaszt általában nem okoznak, és gyakran csak a véletlen folytán kerülnek felismerésre. Léteznek álciszták (pszeudociszta) is, amelyek hámbélés nélküli csontüregek.
 • Petefészekciszta: folyadékkal teli zsákocska, amely a női petefészekben alakul ki. Nagyon gyakori, és általában nem okoz panaszt, csak akkor, ha megreped vagy nagy méretű, illetve ha elzárja a petefészek vérellátását. Ebben az esetben medencetáji fájdalom, a húgyhólyag nehezített ürítése, gyakori vizelési inger, a menstruációs ciklusban bekövetkező változás (a megszokottnál erősebb vagy gyengébb, illetve rendszertelen vérzés), emésztési rendellenesség, teltségérzet és puffadás, valamint fáradékonyság hívja fel rá a figyelmet.

 

A petefészekciszta egyik típusa a funkcionális petefészekciszta, amely a menstruációs ciklus részeként, természetes módon kialakuló, ártalmatlan, rövid ideig tartó elváltozás. Másik típusa, a kóros petefészekciszta kialakulhat egyéb betegség, például endometriózis velejárójaként. Sok apró ciszta jelenléte policisztás ovárium szindróma (PCOS) jele lehet.

 

 • Dermoid ciszta: fejlődési rendellenesség, a magzati életből visszamaradt, nem differenciálódott szövetekből jön létre. Gyakran a petefészkekhez kötődik, de egyéb testtájakon is előfordulhat. Belső felszínét elszarusodó laphám borítja, amelyen szőrszálak fejlődnek ki, és faggyút termel. A sejtek differenciálódásának zavara következtében olykor fogakat, hajszálakat vagy működő pajzsmirigyszövetet is tartalmazhat.
 • Mellékhereciszta: folyadékkal telt zsák a mellékherén, amely általában nem igényel kezelést.
 • Emlőciszta: az emlőben kitapintható, folyadékkal teli tömlő, amely néha fájdalmas lehet.
 • Gerincvelői ciszta: bárhol megjelenhet a gerincvelő lefutása mentén, de leggyakoribb a nyaki szakaszon. Mivel többnyire a fájdalom- és hőérző idegek érintettek, a betegek gyakran megvághatják vagy megégethetik magukat anélkül, hogy érzékelnék azt. A ciszta továbbterjedve görcsöket és izomgyengeséget okozhat, elsőként a lábban, később egyéb testrészeken is.
 • Farokcsont- (pilonidális) ciszta: jellemzően ülő életmód mellett fordul elő, főként férfiak körében. A farpofák találkozásánál kialakuló ciszta tünetei a fájdalom, érzékenység, duzzanat és gennyes váladékozás.
 • Bartholin-ciszta: a hüvelybemenet felé nyíló Bartholin-mirigyek cisztája rendszerint fertőzés következményeként vagy sérülés miatt alakul ki. Ha a ciszta nagyra nő, duzzanattal, főleg járás és ülés közben jelentkező fájdalommal és közösülés közbeni fájdalommal (dyspareunia) járhat.
 • Jégárpa (chalazion): a szemhéj szövetében található ún. Meibom-mirigyek kivezető csatornája elzáródik, és mögötte a váladék felgyülemlik. Leggyakrabban a felső szemhéj középső részén kialakuló, apró, fájdalmatlan göb hívja fel rá a figyelmet. Az egyszerű árpával ellentétben nem jár gyulladásos tünetekkel. Általában nem okoz panaszt, a kivezető cső magától megnyílik, és a váladék kiürül.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Keresse fel a háziorvosát, ha bármely testtájon változást – csomót, duzzanatot – észlel. Indokolt esetben a háziorvos járóbeteg-sebészeti vagy egyéb szakrendelésre fogja irányítani.

 

A ciszták kiváltó okai

A ciszták többnyire vagy fejlődési rendellenesség, vagy gyulladásos folyamatok hatására elzáródó vezetékcsövek, vagy szerzett sérülés következtében alakulnak ki. Családi halmozódás esetén gyakoribbak a többszörös ciszták, és hátterükben feltételezhető a genetikai tényezők szerepe. Az életkor előrehaladtával a veleszületett ciszták megnagyobbodhatnak, többnyire baktériumfertőzés következtében.

 

A ciszták lehetséges szövődményei

Ha a ciszta megfertőződik, másodlagos tályog alakulhat ki. A ciszták szövődményeinek másik része az elváltozás elhelyezkedéséből adódik. A nagyszámú veseciszta például összenyomhatja a veseszövetet, vérnyomás-emelkedéshez, a veseműködés romlásához vezethet, illetve fertőződés esetén szepszis léphet fel. A gerincvelői ciszta viszont maradandó károsodást okozhat az idegrendszerben, még sikeres sebészi eltávolítása ellenére is.

 

A ciszták diagnosztizálása

A ciszták kórismézése általában a fizikális vizsgálaton alapszik. Egyes ciszták diagnosztizálásához – elhelyezkedésüktől függően – képalkotó vizsgálat (ultrahangvizsgálat) elvégzésére van szükség, illetve a gerincvelői ciszta mágneses rezonancia (MR) vizsgálattal mutatható ki. Egyes esetekben – az egyéb betegségektől való elkülönítés és a rosszindulatú daganat kizárása érdekében – ún. vékonytű-biopszia elvégzésére kerül sor. Az ily módon kinyert szövetmintát szövettani vizsgálatnak vetik alá. Mintavétel során a ciszta tartalma akár le is szívható.

 

A ciszták kezelése

A ciszták többsége nem igényel orvosi kezelést. Bizonyos esetekben azonban – például, ha a jégárpa nem nyílik meg magától, és a benne levő váladék nem képes kiürülni – szükségessé válik a ciszta helyi érzéstelenítés mellett, sebészeti úton történő eltávolítása, illetve tartalmának leszívása. A ciszták műtéti eltávolítása gyulladásmentes, nyugalmi állapotban történik. Gyakran fordul elő – főként, ha a hajas fejbőrből vagy a herezacskóból távolították el –, hogy a ciszta kiújul, és ismételt sebészeti beavatkozás válik szükségessé. Amennyiben a ciszta megfertőződik, antibiotikum-kezelésre is sor kerülhet.

 

A ciszták megelőzése

A ciszták kialakulása többnyire nem előzhető meg, ugyanakkor az általános higiéniai szabályok betartásával bizonyos típusaik (például Bartholin-ciszta, jégárpa, farokcsontciszta) előfordulása csökkenthető. Rendkívül fontos a bőr évenként történő bőrgyógyászati ellenőrzése, valamint a nőgyógyászati, illetve urológiai szűrővizsgálaton való rendszeres részvétel az esetlegesen meglévő rosszindulatú elváltozások idejekorán történő felismerése érdekében.

 

Ciszták gyermekkorban, illetve várandósság idején

A ciszták többsége már születéskor jelen van, azonban csak kamaszkorban vagy fiatal felnőtt korban nagyobbodik meg.

 

Várandósság idején a Bartholin-ciszta műtéti eltávolítását a szülés utáni időszakra javasolt halasztani, azonban sürgős esetben lehetséges a ciszta tartalmának tűvel való leszívása is.

 

Egyéb

A ciszták ártalmatlan elváltozások, amelyek többnyire nem okoznak problémát, így nincs velük teendő. Sose kísérelje meg kinyomni a cisztát, mert ezzel elősegítheti a ciszta elfertőződést, illetve a már kialakult fertőzés továbbterjedését! A kellemetlenséget okozó ciszta eltávolítását bízza szakemberre.

 

KULCSSZAVAK
cysta  |   pszeudociszta  |   álciszta  |   faggyúciszta  |   dermoid ciszta  |   pilonidális ciszta  |   odontogén ciszta  |   mellékhereciszta  |   cisztás vesebetegség  |   Bartholin-mirigy  |   jégárpa  |   bennék  |   leszívás  |   másodlagos tályog
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít