egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A krónikus obstruktív tüdőbetegség (Chronic Obstuctive Pulmonary Disease, COPD) egy összefoglaló kifejezés, amely több krónikus tüdőbetegséget foglal magában, és ezek együttes jelenlétére utal.

 

A COPD-ben egyszerre van jelen a tüdőtágulat és a krónikus hörgőgyulladás.

 

A COPD kialakulásának fő oka a dohányzás.

 

A COPD idővel az alsóbb légutak beszűküléséhez és a légzőfelület jelentős csökkenéséhez vezet, ami megnehezíti a légzést. Ez a folyamat kezdetben visszafordítható, de az idő előrehaladtával egyre nagyobb a valószínűsége annak, hogy a károsodás maradandóvá válik. A krónikus lefolyású betegségben olykor fellángolások jelentkezhetnek, amit a tünetek hirtelen történő rosszabbodása jellemez.

 

A COPD főbb tünetei

A visszafordíthatatlan szervi károsodás évek-évtizedek alatt alakul ki a dohányzás vagy egyéb környezeti ártalom hatására. A COPD korai szakaszban még tünetmentes lehet, a tünetek jelentkezésekor már általában nem visszafordítható a kórfolyamat.

 

A tünetek megjelenésekor a következők tapasztalhatók:

 

  • nehézlégzés,
  • köhögés,
  • váladék felköhögése (köpetürítés),
  • zihálás,
  • mellkasi szorító érzés.

 

A COPD tünetei összetéveszthetők az asztma tüneteivel, a COPD azonban általában 40-50 év felett jelentkezik, míg az asztma gyakran már gyermekkorban is jelen van.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Amennyiben a fenti tüneteket tapasztalja, különösen akkor, ha azok vissza-visszatérnek, keresse fel háziorvosát, aki a panaszok kikérdezése és a fizikális vizsgálat alapján szükség esetén beutalja pulmonológiai kivizsgálásra.

 

Ha a levegővétel nehezített, mindenféleképpen tanácsos mihamarabb orvoshoz fordulni. A 35 év feletti dohányosoknál indokolt a COPD-re irányuló kivizsgálás, különösen, ha köhögnek, váladékot köhögnek fel, vagy légszomjat tapasztalnak.

 

A dohányzásról való leszokáshoz igénybe vehető lehetőségekről szintén érdeklődhet háziorvosánál, aki a megfelelő szakemberhez vagy szervezethez tudja irányítani, illetve használhatja az alábbi elérhetőségeket:

 

Dohányzás Leszokást Támogató Központ weboldala
zöldszám: 06-80-44-20-44.

 

A COPD kiváltó okai

A COPD kialakulása az esetek 85-90%-ában a dohányzás következménye. A COPD kialakulásának valószínűsége folyamatosan növekszik a dohányzással töltött évek számával és az elfogyasztott dohány mennyiségével is.

 

Ritkább esetekben egyéb környezeti ártalom vezet a COPD kialakulásához, például egyes munkahelyeken, porokkal, gázokkal, vegyszerekkel dolgozók esetében is magasabb arányban alakul ki a betegség, illetve a genetikai tényezők szerepe is meghatározó lehet.

 

A COPD szövődményei

A COPD a harmadik leggyakoribb halálok világszerte. Évente több mint 3 millió ember veszti életét a dohányzással összefüggésbe hozható megbetegedés miatt. Magyarországon körülbelül 500 000 főt érinthet a betegség, rendszeres gondozásban ugyanakkor csak a betegek kb. 40%-a vesz részt, mivel enyhe tünetekkel sokan nem keresik fel az orvosukat, és nem kerül sor a korai diagnózisra.

 

A COPD számos szövődményhez vezethet, beleértve a visszatérő légúti fertőzéseket, például a megfázást, az influenzát és a tüdőgyulladást. Emellett a betegség rendellenesen magas nyomást okozhat a tüdő ereiben is (pulmonális hipertónia), amelynek talaján különböző szívbetegségek alakulhatnak ki.

 

A COPD-ben szenvedő betegeknél emellett fokozott a tüdőrák (ha dohányzik az illető) és a depresszió kockázata is, illetve számolni kell a gyakori kórházi kezelések szükségességével és az életminőség folyamatos romlásának esélyével is.

 

A betegségteher csökkentése és a kórfolyás lassítása csak a megfelelő gyógyszeres kezelés és az életmódváltás – dohányzásról való leszokás és személyre szabott aktivitás – együttes alkalmazásával lehetséges. A COPD-vel élők gondozását tüdőgyógyász (pulmonológus) szakorvos végzi a tüdőgondozó intézmények keretein belül.

 

A COPD diagnosztizálása

A kivizsgálást végző tüdőgyógyász felveszi a kórtörténetet, és feltesz a betegnek néhány kérdést például arról, hogy dohányzik-e, vagy dohányzott-e, tud-e allergiáról, illetve milyen környezetben dolgozik. Ezután következik a fizikális vizsgálat.

 

A COPD kórisméjének felállításában fontos a légzésfunkció vizsgálata (spirometria), amely megmutatja, hogy a betegnek beszűkült-e a tüdőkapacitása, és ha igen, milyen mértékű a COPD. Ez a vizsgálat segíthet elkülöníteni a COPD-t néhány más állapottól is, például az asztmától. Emellett szükség lehet terheléses vizsgálatokra, EKG-ra, vérgázvizsgálatokra és mellkasröntgenre is.

 

A COPD kezelése

A COPD-re nincs gyógymód, de kezelhető. Fontos az időben megkezdett terápia, mert azzal a betegség tünetei mérsékelhetők, és a betegség lefolyása is lassítható. A legfontosabb teendő a dohányzás kerülése, ideértve a passzív dohányzást és az alternatív dohánytermékek használatát is. A dohányzás minden esetben fenntartja és idővel súlyosbítja a betegséget.

 

A COPD legfontosabb gyógyszerei a hörgőtágítók, amelyek ellazítva a légutakat megkönnyítik a légzést. A gyógyszeres kezelés során gyakran szükség van szteroidokra, időről időre pedig antibiotikumokra, illetve olykor oxigénterápiára is. Egyes súlyosabb esetekben az egyetlen megoldást a tüdőátültetés jelenti.

 

Az egészség megőrzéséhez hozzájárulhat a rendszeres testmozgás, az egészséges táplálkozás és az influenza elleni védőoltás évente történő beadatása, valamint a Pneumococcus elleni védőoltás. Amennyiben rendelkezésre áll bármilyen légúti fertőzés elleni védőoltás (pl. COVID-19), azt is érdemes minél hamarabb beadatni.

 

Érdeklődjön kezelőorvosánál az ajánlott védőoltásokról és azok elérhetőségéről, mert COPD-vel magasabb kockázatot jelentenek a fertőző légúti betegségek!

KULCSSZAVAK
krónikus tüdőbetegség  |   tüdőtágulat  |   hörgőgyulladás  |   asztma  |   nehézlégzés  |   légszomj  |   dohányzás  |   légúti betegség  |   védőoltás
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít