egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

Bár az új típusú koronavírusnak alapvetően nem a fiatalkorúak a veszélyeztetett korosztálya, a járvány terjedésében kiemelt szerepük van a gyerekeknek. Emellett a COVID-19-fertőzés hosszú távú, jelenleg kevéssé ismert hatásaival szembeni védelem érdekében is külön figyelmet kell fordítani a fiatalabb korcsoportok érintettségére.

 

A gyermekek többnyire – enyhe tünetek mellett vagy azok hiányában – a közösségeiken keresztül nagyon könnyen és gyorsan terjeszthetik a fertőzést, akár úgy, hogy nem is tudják, hogy fertőzöttek. Nemzetközi adatok alapján megerősíthető, hogy kórházi felvételt szerencsére csak ritkább esetekben igényelnek a COVID-19 fertőzött gyermekek. A vírus előfordulása azonban köreikben sokkal magasabb, mint felnőttek esetén.

 

A koronavírus lehetséges szövődményei

Maga a koronavírus-fertőzés (COVID-19) kiskorúak (18 év alatt) esetén általában nem jár veszélyes tünetekkel, sok esetben akár teljesen tünetmentesen zajlik. Ez alapján azt gondolhatnánk, hogy a fertőződés ártalmatlan a gyermekekre nézve, ez viszont téves hozzáállás, mert a betegség szövődményei az esetek kisebb részében igen súlyosak is lehetnek!

 

A COVID-19 szövődményei gyermekeknél például az alábbiak:

 

 

Az egyik legsúlyosabb szövődmény az ún. sokszervi gyulladás, amely egy ritka, de annál súlyosabb betegség. A sokszervi gyulladás néhány héttel a koronavírus-fertőzést követően alakul ki, tünetei akár életveszélyesek is lehetnek, és nemritkán maradandó szív- és veseproblémákat okoz.

 

A szövődmények kialakulása ellen a legjobb védekezés a védőoltás felvétele, valamint a  megfertőződés esélyének csökkentése.

 

Ezt a járványügyi intézkedések betartásával (higiénés rendszabályok, távolságtartás, maszkviselés – amennyire azt a gyermek életkorából adódóan lehetséges betartani), illetve a védőoltás felvételével érhetjük el.

 

Tudnivalók a gyermekek COVID-19 elleni oltásáról

A védőoltás most már 5 éven felüli gyermekek részére is elérhető és ajánlott.

 

A kiskorúak oltására 5–17 éves kor között a Pfizer-vakcinát, 6–17 éves kor között pedig a Moderna-vakcinát is használják hazánkban.

 

A gyermekek számára az alábbiak miatt előnyös a COVID-19 elleni vakcina felvétele:

 

  • Csökkenti a sokszervi gyulladás kialakulásának esélyét. Akár az enyhe lefolyású fertőzést követően is kialakulhat az életet veszélyeztető súlyosságú szövődmény.
  • Csökkenti a poszt-COVID-tünetek kialakulásának esélyét. A fertőzést követően hosszú távú szövődmények is megjelenhetnek, amelyek gyermekek esetében is jelentősen befolyásolhatják az életminőséget és a teljesítőképességet (pl. fáradtság, figyelem-, memória-, számolási, nyelvhasználati, gondolkodási zavar, elhúzódó íz- és szagvesztés). Ezeket az elhúzódó, tartós tüneteket már világszerte jelentették a fertőzésen átesett gyermekeknél, ami újfent alátámasztja a megelőzés fontosságát.
  • Csökkenti a halálos fertőzés esélyét. Bár a COVID-19 ebben a korosztályban mindössze 0,00-0,26%-ban halálos kimenetelű, így nem elsősorban ez az indoka az oltás szükségességének.

 

Emellett azonban nem szabad elfelejteni, hogy a COVID-19 elleni vakcina felvétele nem csupán saját érdek, hanem a járvány elleni küzdelem fontos része is. A gyermekek közösségében a vírus nagyon könnyen terjed. Innen aztán a háztartásokba jut, ahol az idősebb, veszélyeztetett korosztálynak (pl. nagyszülők) is könnyen átadható.

 

Az oltott gyermekek kevésbé adják át a vírust barátaiknak, közösségükön belüli társaiknak, családtagjaiknak, szüleiknek, nagyszüleiknek. Ezzel azokat az idősebbeket is védik, akik fokozottan ki vannak téve a fertőzés kockázatainak.

 

12 év felett az alapimmunizációt jelentő oltásokon túl felvehető emlékeztető oltás is. A megerősítő oltás felvétele a 12–18 éves korosztály oltására is kijelölt oltóhelyeken és intézményekben lehetséges.

 

Ügyintézés

Kórházi oltóponton történő oltás esetén a gyermekek oltásához először regisztrálni kell a gyermeket a Vakcinainfo oldalon. Ezután foglalhat időpontot a szülő az oltásra az EESZT felületén keresztül.

 

A szülő a házi gyermekorvostól is kérheti az oltást.

 

18 év alatt csak szülői beleegyező nyilatkozattal olthatók a gyermekek.

 

A COVID-19 elleni oltás mellékhatásai

Mint minden oltásnak, a COVID-19 elleni vakcináknak is lehetnek mellékhatásaik, ún. oltási reakciót válthatnak ki. Az esetek túlnyomó többségében ezek átmeneti, maguktól elmúló, rendszerint enyhe tünetek, melyek az oltásra adott természetes immunválasz részét képezik.

 

A COVID-19 vakcinák esetében a gyermekeknél tapasztaltak megegyeznek a felnőtteknél tapasztalt mellékhatásokkal. Sportoló gyermekek esetén az erőteljes edzés, sportolás az oltást követő néhány napban kerülendő!

 

Oltási reakció tünetei lehetnek például az alábbiak:

 

  • az injekció helyén fellépő fájdalom, bőrpír, duzzanat,
  • átmeneti fáradékonyság, gyengeségérzés, bágyadtság,
  • fejfájás, esetleg émelygés,
  • hőemelkedés vagy láz.

 

Az oltás utáni tudnivalókról részletesebben itt tájékozódhat.

 

Gyakori kérdések a gyermekek oltásával kapcsolatban

Befolyásolhatja-e az oltás a növekedést vagy a serdülést?

 

A COVID-19 elleni oltás nem avatkozik bele olyan biológiai folyamatokba, amelyek a növekedés és serdülés folyamata során kritikusak, továbbá nem befolyásolja a hormonháztartást sem. Általánosságban elmondható, hogy a vakcina nem tartalmaz DNS-t, és az mRNS típusú vakcina sem lép be a sejtek magjába, így génmanipulációt fizikailag képtelen okozni.

 

Okozhat meddőséget a vakcina?

 

A vakcinák mellékhatásait folyamatosan monitorozzák a gyógyszerfejlesztők (és természetesen a hatóságok), amióta oltanak velük. Nincs olyan bizonyíték, amely arra utalna, hogy a vakcina meddőséget okoz – legfeljebb a menstruációs ciklus rövid szabálytalansága fordulhat elő, amely azonban jellemzően nem tart tovább egy-két hónapnál.

 

Szükséges-e az oltás, ha a gyermek már átesett a fertőzésen?

 

A fertőzés nyújt némi védelmet, azonban általánosságban elmondható, hogy az immunválasz erőssége általában a betegség lefolyásával arányos. Így enyhe lefolyás esetén (ami gyermekek esetén meglehetősen gyakori) a védelem alacsony mértékű lehet.

 

Az oltás ezzel szemben bizonyítottan erőteljesebb és hosszabb időtartamú védettséget eredményez (bár egyéni variancia természetesen itt is előfordul). A betegségen átesetteknél a beadott vakcina egy erős emlékeztető oltásként hat, ezt nevezzük hibrid (szuper) immunitásnak.

 

KULCSSZAVAK
COVID-19  |   koronavírus  |   oltás  |   kiskorú  |   gyermekek oltása  |   vakcina  |   járvány
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít