egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A COVID-19 fertőzés kimutatására jelenleg több módszer is lehetőséget biztosít. Míg a gyorstesztek a mintavétel helyszínén is könnyen és gyorsan elvégezhetők, addig a PCR-teszthez laboratóriumi háttér és több idő szükséges.

 

Ha fennáll a gyanúja, hogy új típusú koronavírussal fertőzött, vegye fel a kapcsolatot háziorvosával, aki a tünetek és egyéb körülmények alapján dönt a szükséges vizsgálatokról és intézkedésekről.

 

Teszt elrendelése tünetek esetén

Amennyiben koronavírusra utaló tüneteket észlel magán, lehetőleg telefonon keresse fel háziorvosát, ne személyesen. COVID-19 fertőzésre utaló tünetek észlelése esetén a további teendőket ITT olvashatja el.

 

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) és a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) részletes tájékoztatót adott ki a háziorvosok számára az ilyenkor szükséges teendőkről. A háziorvos a telefonos megkeresés során a tünetekre, illetve körülményekre utaló kérdésekkel felderíti a koronavírus-fertőzés valószínűségét.

 

A jelenleg hatályos, az NNK által meghatározott eljárásrend alapján bizonyos esetekben kötelező érvénnyel elrendeli az államilag támogatott, ingyenes tesztet. Vannak olyan esetek, tünetegyüttesek, amikor a háziorvos kompetenciája meghatározni, hogy szükséges-e a koronavírusteszt elvégzése. Így előfordulhat, hogy Ön felhívta háziorvosát, és ő a tünetek, a kórelőzmény alapján nem tartja indokoltnak, és nem rendeli el a teszt elvégzését.

 

Minden olyan betegnél PCR vagy SARS-CoV-2 antigéngyorsteszt-vizsgálatot kötelező végezni, akinél az alábbi tünetek közül – hirtelen kezdődően – legalább egy fennáll:

 

 • köhögés;
 • láz (38 °C-os vagy annál magasabb testhőmérséklet);
 • nehézlégzés;
 • hirtelen kialakuló szaglásvesztés vagy az ízérzés hiánya vagy zavara;
 • fenáll a COVID-19-fertőzés gyanúja, és az alábbi feltételek közül legalább egy teljesül:
  • a beteg a tünetek kezdetét megelőző 14 napban olyan területen járt vagy élt, ahol fennáll a közösségi terjedés; 

  • a beteg a tünetek kezdetét megelőző 14 napban szoros kapcsolatban volt megerősített COVID-19 fertőzött személlyel;

  • a beteg a tünetek kezdetét megelőző 14 napban olyan bentlakásos szociális vagy egészségügyi intézmény lakója vagy dolgozója volt, ahol kockázati csoportba tartozó személyeket gondoznak.

 

Amennyiben a háziorvos úgy ítéli meg, hogy a tüneteket nagy valószínűséggel koronavírus okozza, vagy egyéb körülmény miatt indokolt a koronavírusteszt elvégzése, elrendeli a tesztelést. Ebben az esetben a teszt elvégzése ingyenes, költségét az állam finanszírozza.

 

Ha a tünetek nem indokolnak kórházi ellátást

Ebben az esetben a mintavételt a háziorvos utasítására az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) végzi el. Lehetőleg ne hagyja el a lakást, ameddig a mintavétel meg nem történik, és a koronavírusteszt eredménye meg nem érkezik. A lakását csak abban az esetben hagyhatja el a járványügyi szabályok betartása mellett, ha az OMSZ mintavételi pontra hívja be tesztelésre.

 

A mintavételt megelőző 3-4 órában tilos ételt és italt fogyasztani, fluoridtartalmú fogkrémmel fogat mosni, továbbá mellőzni kell a dohányzást. Ellenkező esetben a teszt álnegatív, illetve értékelhetetlen eredményt adhat.

 

Ha az antigén gyorsteszt pozitív eredményt mutat, akkor nincs szükség PCR-teszttel történő megerősítésére. Ez esetben a gyorsteszt eredménye kerül rögzítésre az EESZT felületén, illetve kerül bejelentésre a járványügyi protokoll alapján az eredmény az illetékes járványügyi hatóság felé. 

 

Az antigén gyorsteszt elvégzésekor kapott negatív eredményt követően a másik orrnyílásból PCR-teszthez szükséges mintát venni. Ha a PCR-teszt pozitív, szintén rögzítésre kerül az EESZT felületén, illetve bejelentésköteles a gyorsteszthez hasonlóan.

 

A teszteredmény kiértesítésének módjáról ITT olvashat bővebben.

 

Jelenleg már rendelkezésre áll olyan vírusellenes szer (favipiravir), amelyet, ha a betegség első 3-4 napján kap a beteg, akkor az hatásos segítséget jelent a vírus elleni küzdelemben. Ezért mindenképpen kérjék háziorvosuktól a gyógyszert, amelyet a miniszteri körlevél szerint már a pozitív teszteredmény előtt is fel lehet írni a koronavírusos tüneteket mutató betegek esetében!

 

Teszt elrendelése tünetek hiányában

Bizonyos körülmények fennállása esetén dönthet úgy a háziorvos, hogy gyanús esetben tünetek hiányában is indokolt a vizsgálat elvégzése. Ebben az esetben szintén igénybe vehető az állam által finanszírozott ingyenes teszt, amelyre a fentiekhez hasonló módon szintén a háziorvos foglalhat időpontot.

 

Gyakoribb azonban, hogy tünetek hiányában csupán térítési díj ellenében kérhető a teszt. A mintavétellel foglalkozó egészségügyi szolgáltatók elérhetőségeit ITT találja.

KULCSSZAVAK
vírusteszt  |   vírusteszt elrendelése  |   koronavírusteszt  |   gyorsteszt  |   antigéngyorsteszt  |   PCR-teszt  |   EESZT  |   vírusellenes gyógyszer
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít