egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

Figyelem! AZ ECDC és a WHO ajánlásai alapján a COVID-19 fertőzéssel kapcsolatos járványügyi szabályok felülvizsgálatra kerültek, és a részletszabályok 2022. szeptember 30. napján megváltoztak. Az alábbi tájékoztató a változás előtti állapotnak felel meg. Az aktuális eljárási szabályokra vonatkozóan az egészségügyi szolgáltatójától kapott tájékoztatás az irányadó. Az oldal frissítése folyamatban van. Megértésüket és türelmüket köszönjük!

 

A koronavírus-fertőzés kimutatására több módszer is létezik. Van, amelyhez laboratóriumi háttér szükséges, és van, amely akár otthon is könnyen és gyorsan elvégezhető.

 

A különféle vizsgálati módszerek használhatósága és az általuk szolgáltatott eredmények információtartalma eltérő, ezáltal az alkalmazhatóságuk is különbözik.

 

 Teszt típusa   Mit mutat ki?   Mikor várható eredmény?

 Hogyan történik a mintavétel? 

PCR-teszt A vírus örökítőanyagát, aktuális fertőzöttséget igazol. 24–48 órán belül torokból és orrgaratból 

COVID-19

 antigéngyorsteszt

 A vírus felszínén lévő antigéneket, aktuális fertőzöttséget igazol.

a mintavételt követő 15-20 perc múlva 

orrgaratból

 Szerológiai

 tesztek

• Gyorsteszt ujjbegyszúrással: koronavírus ellen termelődött antitesteket a fertőzöttséget vagy oltást követően.


 • Vénás vérből laboratóriumi vizsgálat: koronavírus ellen termelődött antitesteket a fertőzöttséget vagy oltást követően.

• gyorsteszt esetén a mintavételt követő

15-20 perc múlva

 

• laboratóriumba küldött minta esetén 24–72 óra múlva 
vérből

 

PCR-teszt

A PCR-teszt (PCR = Polymerase Chain Reaction, polimeráz láncreakció) alapja a vírus örökítőanyagának molekuláris biológiai módszerekkel történő felszaporítása. Ennek hatására a fertőzés korai szakaszában is képes kimutatni a vírus jelenlétét az orrgaraton. Jelenleg ez a legpontosabb koronavírus-kimutatási eljárás, amellyel rendelkezünk.

 

A PCR-teszt eredményét a legtöbb országban utazáshoz, karantén kiváltásához is elfogadják, a pontos beutazási feltételekről azonban mindig tájékozódjon a Konzuli Szolgálatnál.

 

A PCR-teszt elvégzése

A PCR-teszt egy direkt víruskimutatáson alapuló, laboratóriumi hátteret igénylő eljárás:

 

 • a mintavétel az orrgaratból történik;
 • eredménye a laborba érkezéstől számított 24-72 órán belül várható.

 

Eredménye abban az esetben pozitív, ha a vírus örökítőanyaga az orrgaratban megtalálható.

 

Fontos! A mintavételt megelőző 3-4 órában tilos ételt és italt fogyasztani, továbbá mellőzni kell a dohányzást, ellenkező esetben a teszt értékelhetetlen eredményt adhat.

 

A PCR-teszt előnyei:

 

 • közvetlenül kimutatja a vírus jelenlétét;
 • jelenleg a legmegbízhatóbb víruskimutatási eljárás.

 

A jelenleg aktuális járványügyi protokoll alapján a PCR-teszt pozitív eredménye jelentési kötelezettséggel bír a járványügyi hatóság felé.

 

A PCR-módszer hátrányai:

 

 • költségesebb, mint a többi módszer;
 • laboratóriumi hátteret igényel;
 • kiértékelése és az eredmények megküldése időigényes, így tömeges tesztelésre korlátozottan alkalmas.

 

Az eredményeket e-mailben küldik meg, továbbá feltöltik az EESZT rendszerébe. Amennyiben nem áll módjában ilyen módon megnézni az eredményt, kérje háziorvosa segítségét!

 

Antigéngyorsteszt

Az antigéngyorsteszt eljárás a mintavétel helyén jelen lévő vírus antigénjét mutatja ki. Ez abban az esetben ad pozitív eredményt, ha a felső légutak nyálkahártyáján (nyáltesztek esetén a szájüreg nyálkahártyáján) a vírusantigén jelen van. 

 

Az antigéngyorsteszt elvégzése

Az antigéngyorsteszt egy direkt víruskimutatáson alapuló gyorstesztelési eljárás:

 

 • a mintavétel az orrgaratból történik;
 • eredménye 15-20 percen belül kiértékelhető.

 

Fontos! A mintavételt megelőző 3-4 órában tilos ételt és italt fogyasztani, továbbá mellőzni kell a dohányzást. Ellenkező esetben a teszt álnegatív, illetve értékelhetetlen eredményt adhat.

 

Az antigéngyorsteszt előnyei:

 

 • a vizsgálat gyors, a minta levétele után 15-20 perccel eredményt ad;
 • a vizsgálat a vírus aktuális jelenlétét igazolja, emiatt megbízható jelzője az aktív fertőzésnek és fertőzőképességnek;

 

A jelenleg aktuális járványügyi protokoll alapján az antigéngyorsteszt pozitív eredménye jelentési kötelezettséggel bír a járványügyi hatóság felé, eredményét ebben az esetben nem kell PCR-vizsgálattal megerősíteni. Eredménye rögzítésre kerül az EESZT rendszerében is.

 

Figyelem! Ha a COVID-19 fertőzés gyanúja fennáll, de az antigéngyorsteszt eredménye negatív, PCR-teszt elvégzésére van szükség a fertőzöttség megerősítése vagy kizárása érdekében.

 

Az antigénvizsgálat hátrányai:

 

 • pontossága nem éri el a PCR-tesztét, a fertőzés korai szakaszában még negatív eredményt adhat;
 • korábban lezajlott fertőzés kimutatására nem alkalmas; 
 • oltást követően kialakuló immunválasz monitorozására nem alkalmas.

 

Szerológiai vizsgálatok

A szerológiai vizsgálatok a vérben lévő ellenanyagokat (más néven: antitesteket) mutatják ki, amelyeket a szervezet a koronavírussal való találkozást követően kezd el termelni. Az ellenanyagok az immunrendszer fertőzésre adott válaszának következtében termelődnek, a fertőzéssel szembeni védekezés központi elemei, a betegség legyőzésében játszanak szerepet.

 

Az ellenanyagok termelése a szervezetben a fertőzés 7-14. napján kezdődik, így a szerológiai tesztek csak ezt követően képesek kimutatni a fertőzésre adott választ. A korai IgM típusú antitestek termelődése általában a fertőzéstől számított 7. napon kezdődik, jelenlétük fertőzésre vagy nemrég lezajlott fertőzésre utalhat. A késői IgG típusú antitestek a 10-14. napon kezdenek el termelődni, és hosszú ideig kimutathatóak maradnak: jelenlétük a fertőzést vagy oltást követő védettség kialakulására utalnak.

 

Ellenanyagok a vírus különböző fehérjéi (burokfehérje, nukleokapszid fehérje, tüskefehérje és egyéb fehérjék) ellen termelődnek. Az oltás hatékonyságának kimutatására – mRNS és vektorvakcinák esetében – csak a tüskefehérje (S-fehérje; spike = tüske) ellen termelődő antitest kimutatására fejlesztett teszt alkalmas.

 

Az oltási eredményesség ellenőrzése érdekében a vizsgálatot a második/harmadik oltás után kb. két héttel érdemes elvégezni, mivel az ellenanyagok szintje ilyenkor a legmagasabb. Ezután az ellenanyagok szintje folyamatoson csökken, ami egy természetes folyamat. A fertőzés után kb. 28 nappal az IgM ellenanyagok már nem mutathatóak ki a vérben. Az IgG viszont hónapokig, évekig kimutatható maradhat, bár kimutathatósága függ az egyén immunrendszerének sajátosságaitól is.

 

A felhalmozódott tapasztalatok alapján a védettség a fertőzés vagy oltás után 4-6 hónappal már jelentősen gyengülhet, ezért ajánlott emlékeztető oltás felvétele. 

 

Az antitestvizsgálat tehát:

 

 • a betegség lezajlását mutatja ki (akár a tünetmentes fertőzést is);
 • a fertőzés korai szakaszában (lappangási idő) negatív eredményt ad;
 • megmutathatja, hogy korábban találkozott-e a vírussal, vagy hogy az oltásra megkezdődött-e a szervezet válaszreakciója.

 

Figyelem! Akut fertőzés kimutatására a szerológiai tesztek önmagukban nem alkalmasak, de segítséget nyújtanak a betegség lefolyásának diagnosztikájában, illetve az oltás hatására kialakuló immunválasz követésében.

 

Az aktív fertőzés kimutatásához a PCR vizsgálat elvégzése elengedhetetlen!

 

A szerológiai vizsgálat elvégzése

A szerológiai vizsgálatból létezik laboratóriumi és gyorsteszt is. A laboratóriumi vizsgálathoz teljes vér levétele és laboratóriumba küldése szükséges.

 

Gyorsteszt

A gyorsteszt a terhességi teszthez hasonlít. Megmutatja, hogy jelen van-e a szervezetben az IgM, illetve az IgG antitest, azonban ezek mennyiségéről nem ad információt.

 

Gyorsteszt esetén a vizsgálati eljárás menete:

 

 • ujjbegyből vércseppvétel,
 • eredménye 10-15 percen belül kiértékelhető.

 

Laboratóriumi teszt

A laboratóriumi vizsgálathoz teljes vér levétele és laboratóriumba küldése szükséges. A teszt típusától függően a nukleokapszid vagy a tüskefehérje ellen termelt IgM és IgG ellenanyagok mennyiségéről ad információt. Az eredményt általában BAU/ml mértékegységben adják meg. Ez a WHO által kidolgozott standard, mely megmutatja, hogy 1ml szérum mintában mennyi kötődő antitest található.

 

A teszt eredménye mindig tartalmaz egy mérési intervallumot is, ami megmutatja, hogy mi az a legkisebb és legnagyobb antitest mennyiség, amit a teszt pontosan ki tud mutatni. Jelenleg nem ismert az az ellenanyag küszöbérték, amely esetén kimondható, hogy biztosan védettek vagyunk.

 

A szerológiai vizsgálat előnyei:

 

 • gyorsteszt esetén azonnali eredményt ad;
 • a laboratóriumi vizsgálat nagy pontosságú és érzékenységű (típusától függően 96-100%);
 • a gyorsteszt nem igényel speciális laboratóriumi körülményeket, bárhol könnyen elvégezhető;
 • a PCR-teszthez képest jelentősen olcsóbb;
 • nagy létszámú tömeg is könnyen és gyorsan letesztelhető a segítségével;
 • alkalmas a koronavírus-oltás hatására kialakuló immunválasz igazolására.

 

Az egészségügyi szolgáltatók által végzett szerológia eredménye minden esetben rögzítésre kerül az EESZT felületén, valamint a járványügyi protokoll alapján bejelentésköteles az illetékes járványügyi hatóság felé.

 

A szerológiai vizsgálat hátrányai:

 

 • az akut fertőzést és a vírus aktuális jelenlétét a szervezetben nem mutatja ki;
 • a gyorstesztek kevésbé érzékenyek és pontosak, mint a laboratóriumban végzett szerológiai vizsgálatok.

 

Fontos! Május elsejétől a védettségi igazolvány oltási igazolvánnyá alakul át. Azok az igazolványok, melyeket a fertőzésen való átesettség alapján állítottak ki, érvényüket vesztik. Az oltatlan személyeket május elsejétől a fertőzésen való átesettség már nem jogosítja fel az oltási igazolvány használatára.

 

A különböző tesztek kiértékelésének módjáról és az azok megérkezésének, megismerésének lehetőségeiről részletesebben külön cikkben tájékozódhat.

KULCSSZAVAK
COVID-19  |   tesztek  |   gyorsteszt  |   vírusteszt  |   koronavírusteszt  |   PCR-teszt  |   antigénteszt  |   antigéngyorsteszt  |   szerológia  |   antitest  |   ellenanyag
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít