egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

Az elmúlt években a világ minden országában az egyik legfontosabb cél a COVID-19 járvány megfékezése volt. Van néhány egyszerű, a napi rutinba is könnyen beépíthető óvintézkedés, melyek betartása nem igényel szaktudást vagy különösebb anyagi ráfordítást. 

 

A fertőzések terjedésének megelőzése érdekében az alábbi óvintézkedések betartása szükséges.

 

Helyes kézmosási gyakorlat

Mosson kezet rendszeresen és alaposan, legalább 20 másodpercig, szappannal és folyó vízzel, vagy tisztítsa meg a kezét alkoholos kézfertőtlenítővel, különösen:

 

 • hazaérkezés után;
 • ételkészítés előtt és közben;
 • étkezés előtt;
 • WC-használatot követően;
 • tüsszentés, köhögés vagy orrfújás után;
 • beteggel érintkezés előtt és után;
 • állatokkal vagy állatok ürülékével való érintkezés után.

 

A szeméhez, szájához, arcához lehetőleg ne, vagy csak kézmosást követően nyúljon!

 

Az alapos, legalább 20 másodpercig tartó szappanos kézmosás a vírusok mechanikus eltávolítására alkalmas.

 

Lásd még: Helyes kézmosás

 

Kézfertőtlenítés

A vírusok hatástalanításához vírusölő (virucid) hatású fertőtlenítőszerek, például alkoholos kézfertőtlenítők is alkalmazhatók. A koronavírus ellen a legtöbb olyan szer hatásos, amely tisztító és fertőtlenítő hatással egyaránt rendelkezik (egyfázisú szer).

 

Környezettel kapcsolatos óvintézkedések

Otthonában és munkahelyén is szellőztessen rendszeresen! Lehetőleg kerülje a nagy tömeget, illetve a zárt légterű helyiségeket! Kerülje továbbá az érintkezést olyan betegekkel, akik köhögnek, tüsszögnek, lázasak – legyen bármilyen oka a betegségnek!

 

Köhögéskor, tüsszentéskor használjon papírzsebkendőt, amit használat után azonnal dobjon a szemetesbe! Zsebkendő hiányában behajlított karja könyökhajlatába köhögjön, tüsszentsen!

 

Tartózkodjon a másokkal történő szoros fizikai érintkezéstől.

 

A környezet takarítása, fertőtlenítése

A környezetében lévő használati tárgyak és élettelen felületek takarítására és fertőtlenítésére alkalmas bármilyen, kereskedelmi forgalomban árusított, fertőtlenítő hatású (pl. klórtartalmú) tisztítószer.

 

Megelőző fertőtlenítéskor fontos figyelni a csomagoláson jelzett használati mód és behatási idő megtartása, nehogy mérgező gázok keletkezzenek fertőtlenítés közben (pl. klórgáz).

 

Arcmaszk helyes használata

A cseppfertőzéssel terjedő kórokozók ellen jelentős védelmet nyújthat a maszkviselés. A járványosan terjedő fertőzések jelentős része az orrból és/vagy szájból származó apró cseppeken keresztül, kilégzéssel, köhögéssel, tüsszentéssel, énekléssel terjed az egyik emberről a másikra.

 

A fertőződés kockázatának csökkentésében fontos szerepe van a maszkviselésnek, így, amennyiben biztonságosabbnak ítéli meg, hétköznapi helyzetekben is viseljen maszkot, az alapvető higiéniai szabályok betartása mellett!

 

Bár a maszkviselés a köztereken jelenleg nem kötelező, ugyanakkor továbbra is ajánlott, és senki számára nem tiltható meg.

 

Figyelem! Az arcmaszk a megfelelő védelmet csak helyes használat mellett biztosítja!

 

A maszk helyes felvétele:

 

 • Mielőtt felveszi a maszkot, mosson kezet szappanos vízzel, vagy tisztítsa meg a kezét alkoholos fertőtlenítővel.
 • Illessze a maszkot az arca elé, és úgy vegye fel, hogy az takarja el az orrát és a száját is.
 • Rögzítse a maszkot gumipántokkal vagy kötőkkel, és ha a maszk rendelkezik orrmerevítővel, azt formázza az orrára.
 • Igyekezzen mindent úgy beállítani, hogy a lehetőségekhez mérten kényelmes legyen, mégis hézagmentesen fedje az orrát és a száját.

 

A maszk helyes levétele:

 

 • Mielőtt leveszi a maszkot, mosson kezet szappanos vízzel, vagy tisztítsa meg a kezét alkoholos fertőtlenítővel.
 • A maszkot a pántjainál fogva emelje le az arcáról. A szájat és orrot eltakaró elülső részéhez ne érjen hozzá, mert azt fertőzött felületnek kell tekinteni.
 • Az egyszer használatos maszkot azonnal dobja a szemetesbe (közterületen külön zacskóba helyezve), a mosható textilmaszkot pedig mossa ki, és száradás után vasalja át.
 • A maszk levételét követően ismételten tisztítsa meg a kezét alkoholos fertőtlenítővel vagy szappanos vízzel.

 

A maszk viselése közben ne tapogassa a maszkot, ne nyúljon az arcához, szeméhez, orrához, szájához, mert a vírus gyakran pont a szennyezett kézről kerül át a nyálkahártyára!

 

Lásd még: Maszk kisokos

 

Életmódbeli tényezők

A szervezet védekezőképessége, így a fertőzésekkel szembeni ellenálló képesség alapvetően függ az immunrendszer működésétől, a szervezet általános állapotától. Vírusjárvány idején különösen fontos figyelni, és mindent megtenni azért, hogy az immunrendszer megfelelően működjön, a szervezet felvértezve és erős ellenálló képességgel tudja felvenni a harcot a kórokozókkal.

 

A szervezet ellenálló képességének karbantartásához, erősítéséhez az alábbiakat érdemes követni:

 

Rendszeres fizikai aktivitás

A rendszeres fizikai aktivitás elengedhetetlen a szövetek megfelelő vérellátásához, oxigénnel, tápanyaggal való ellátásához, növeli a szervezet ellenálló képességét. A rendszeres mozgásnak gyulladáscsökkentő hatása is van, illetve befolyásolja a fehérvérsejtek, azon belül a vírusok elleni védelemben szerepet játszó sejtek aktivitását, fokozza számos gyulladáscsökkentő anyag termelődését.

 

A WHO (Egészségügyi Világszervezet) által javasolt fizikai aktivitás mennyisége: naponta 30 perc közepes intenzitású kardiomozgás (futás, kocogás, séta, kerékpározás, úszás) és hetente kétszer fél óra izomerő-növelő mozgás.

 

Emellett fontos, hogy óránként pár percet mozogjuk, és naponta kb. tízezer lépést tegyünk meg.

 

Szabad levegőn tartózkodás, szellőztetés

Az emberi szervezet működését nagyban segíti a rendszeres szabad levegőn való tartózkodás. Lehetőségekhez mérten ennek a terepe legyen zöldterület – park, erdő.

 

A szabadban tartózkodás mellett, illetve ha erre nincs lehetőség, a tartózkodásra szolgáló épület, szoba rendszeres, napjában többszöri teljes átszellőztetése elengedhetetlen. A szellőztetés nemcsak a szervezetünket frissíti fel, de a szoba levegőjében esetlegesen összegyűlt kórokozók távozását is elősegíti.

 

Egészséges táplálkozás

A szervezet, az immunrendszer megfelelő működéséhez kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozásra van szükség. Ennek alapja a fehérjék, szénhidrátok és zsírok változatos és kiegyensúlyozott fogyasztása, napi legalább 400 gramm zöldség és gyümölcs fogyasztása, rostdús táplálkozás.

 

Kiegyensúlyozott, vegyes táplálkozással a szervezet vitamin- és ásványianyag-, valamint nyomelem-ellátottsága megfelelő szinten tartható. Fontos azonban figyelni rá, hogy tavasz elején a szervezet raktárai – tekintettel a téli korlátozott zöldség- és gyümölcsfogyasztási lehetőségekre, a napos órák alacsonyabb számára – alacsonyabb szinten állnak, egyes embereknél akár ki is merülhetnek.

 

A raktárak kimerülését gyorsítják a krónikus betegségek, a mozgáskorlátozottság, a helytelen táplálkozás. Éppen ezért ilyenkor fontos, hogy gondoskodjunk a plusz vitamin-, ásványianyag- és nyomelembevitelről – itt elsősorban a D-vitamin és a C-vitamin emelendő ki. A vitaminokról és nyomelemekről, valamint az étrend-kiegészítőkről külön cikkekben olvashat.

 

Alkoholfogyasztás és a dohányzás kerülése

Az alkoholfogyasztás és a dohányzás jelentősen rontja a szervezet ellenálló képességét, és gyengíti az immunrendszert. Így járványos időszakban az alkoholfogyasztás és a dohányzás kerülése különösen fontos, ideértve a passzív dohányzást is.

KULCSSZAVAK
COVID-19  |   koronavírus  |   járvány  |   világjárvány  |   pandémia  |   fertőzés megelőzése  |   óvintézkedések  |   táplálkozás járvány idején  |   immunrendszer  |   ellenálló képesség  |   vitaminok
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít