egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

eeszt gomb

Államilag finanszírozott PCR-teszt

COVID-19 fertőzésre gyanús betegnél az antigén gyorsteszt elvégzése vagy PCR vizsgálat kezdeményezése kötelező. Fontos! COVID-19 fertőzés gyanúja esetén lehetőleg telefonon keresse háziorvosát, ne személyesen!

 

A COVID-19 fertőzés kimutatására szolgáló antigén gyorsteszteket 2022. április 19-től a házi orvosok, házi gyermekorvosok, illetve az alapellátási ügyeletet vagy központi ügyeletet ellátó orvosok és a bentlakásos szociális intézmények szerződött orvosai végzik el. A gyorsteszthez az orrgaratból vesznek mintát, a tesztcsík értékelése 15-20 percet vesz igénybe.

 

Ha ez a teszt pozitív, akkor a páciens elkülönítése szükséges, a vele egy háztartásban élők pedig járványügyi megfigyelés alá kerülnek. A járványügyi megfigyelés alól csak akkor mentesül a kontakt személy, ha érvényes védettségi igazolvánnyal rendelkezik. A pozitív eredményt a gyorstesztet végző orvos jelenti a kijelölt elektronikus rendszerekben. 

 

Ha a vizsgálat eredménye negatív vagy nem értékelhető, az ellátó orvos PCR mintavételt kezdeményez. A mintavételt követően a PCR vizsgálat a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) által kijelölt egészségügyi szolgáltatóknál (PCR vizsgálatot végző laborok és fekvőbeteg-ellátást nyújtó intézmények) történik. 

 

A PCR-vizsgálat eredménye az EESZT-ben kerül rögzítésre, melyet az EESZT lakossági portálra belépve érhet el. Az eredményről a járványügyi hatóság és a háziorvos is értesítést kap a járványügyi szakrendszeren keresztül. Amennyiben nem fér hozzá az elektronikus adatokhoz, az eredményről háziorvosánál is tájékozódhat.

 

Ha a PCR-teszt pozitív, akkor a páciensre karanténkötelezettség vonatkozik, a vele egy háztartásban élők pedig - amennyiben érvényes védettségi igazolvánnyal nem rendelkeznek - járványügyi megfigyelés alá kerülnek.  

 

Mintavételi pontok költségtérítéses PCR-teszthez

A PCR-teszt elvégzésére nem csak a háziorvoson keresztül, hanem önállóan, térítési díj ellenében is van lehetőség. Erre akkor van szükség, ha a személy saját döntéséből kéri a tesztet (például a dél-afrikai régióból utazik haza és mentesülni szeretne a hatósági karantén alól), azt nem a háziorvosa, a kórház vagy a hatóság rendeli el.

 

Az NNK honlapján megtalálható a mintavétel céljából felkereshető intézmények listája, amelyek térítési díj ellenében is végeznek PCR-mintavételt.

 

Attól a személytől, aki a koronavírus kimutatására alkalmas PCR-tesztet önköltségen kívánja elvégeztetni – a 284/1997. (XII. 23.) Korm. rendeletben foglaltak alapján –, a szolgáltatást biztosító cégek és intézmények legfeljebb 19 500 Ft-ot kérhetnek a teszt elvégzéséért.

 

Ha az ajánlott ár kényelmi többletszolgáltatások (pl. kiszállás, hétvégi mintavétel stb.) miatt magasabb, akkor is egyértelmű tájékoztatást kell adni a teljes költség egyes elemeiről. Előre és tételesen be kell mutatni, hogy a teszt hatósági árán túli összeg pontosan mire terjed ki, így a teszt elvégzését kérő személy egyértelműen látja, hogy miért fizet, és e tudás birtokában dönthet az igénybevételről.

 

A PCR-tesztek hatósági árának betartását a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság ellenőrzi.

 

A mintavételi pontra a járványügyi szabályok betartásával szükséges eljutni: viseljen maszkot, és ha van rá lehetőség, kerülje a tömegközlekedést.

KULCSSZAVAK
COVID19  |   koronavírus  |   koronavírus-fertőzés  |   koronavírusteszt  |   mintavételi pontok  |   PCR-teszt  |   antigénteszt  |   járványügyi megfigyelés
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

 

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít