egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

COVID–19-fertőzésre gyanús betegnél az antigén gyorsteszt elvégzése vagy PCR-vizsgálat kezdeményezése a járványügyi intézkedések 2022 szeptemberében történő felülvizsgálata után már csak abban az esetben kötelező, ha a légúti tünetekkel jelentkező beteg állapota miatt kórházi ellátást igényel, vagy a beteg kezelését befolyásolja a teszt eredménye.

 

Amennyiben a beteg légúti, illetve egyéb tünetekkel fordul orvoshoz, és az ellátóorvos (háziorvos, kezelőorvos) szerint felmerül a COVID–19-betegség gyanúja, végezhet tesztet (antigén gyorstesztet és/vagy PCR-vizsgálatot) a SARS-CoV-2-fertőzés kimutatása irányában. A teszt elvégzése az új eljárásrend szerint azonban nem kötelező.

 

Fontos! COVID–19-fertőzés gyanúja esetén lehetőleg telefonon keresse háziorvosát, ne személyesen!

 

Amennyiben orvosa a teszt elvégzése mellett dönt, a gyorsteszthez az orrgaratból vesz mintát. A tesztcsík értékelése 15-20 percet vesz igénybe.

 

Ha ez a teszt pozitív, akkor a beteg számára gyógyulásig ajánlott az otthoni elkülönítése (önkéntes karantén). A beteggel egy háztartásban élők számára, amikor otthonukat elhagyják, 5 napig javasolt a maszkviselés, különösen a tömegközlekedési eszközökön, munkahelyen, köznevelési intézményben, közösségi helyszíneken, egészségügyi és szociális intézményben. A pozitív eredményt a gyorstesztet végző orvos jelenti a kijelölt elektronikus rendszerekben. 

 

Ha a vizsgálat eredménye negatív vagy nem értékelhető, az ellátó orvos PCR-mintavételt kezdeményezhet, amennyiben a fertőzés kimutatására a terápia megválasztása miatt vagy egyéb okból szükség van. A mintavételt követően a PCR-vizsgálat a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) által kijelölt egészségügyi szolgáltatóknál (PCR-vizsgálatot végző laborok és fekvőbeteg-ellátást nyújtó intézmények) történik. 

 

A PCR-vizsgálat eredménye az EESZT-ben kerül rögzítésre, melyet az EESZT lakossági portálra belépve érhet el. Az eredményről a járványügyi hatóság és a háziorvos is értesítést kap a járványügyi szakrendszeren keresztül. Amennyiben nem fér hozzá az elektronikus adatokhoz, az eredményről háziorvosánál is tájékozódhat.

 

Ha a PCR-teszt pozitív, a pozitív gyorstesztnél leírt önkéntes karantén és elővigyázatosság ajánlott.  

 

Mintavételi pontok költségtérítéses PCR-teszthez

A PCR-teszt elvégzésére nem csak a háziorvoson keresztül, hanem önállóan, térítési díj ellenében is van lehetőség. Erre akkor van szükség, ha a személy saját döntéséből kéri a tesztet (például a dél-afrikai régióból utazik haza és mentesülni szeretne a hatósági karantén alól), azt nem a háziorvosa, a kórház vagy a hatóság rendeli el.

 

Az NNK honlapján megtalálható a mintavétel céljából felkereshető intézmények listája, amelyek térítési díj ellenében is végeznek PCR-mintavételt.

 

Attól a személytől, aki a koronavírus kimutatására alkalmas PCR-tesztet önköltségen kívánja elvégeztetni – a 284/1997. (XII. 23.) Korm. rendeletben foglaltak alapján –, a szolgáltatást biztosító cégek és intézmények legfeljebb 19 500 Ft-ot kérhetnek a teszt elvégzéséért.

 

Ha az ajánlott ár kényelmi többletszolgáltatások (pl. kiszállás, hétvégi mintavétel stb.) miatt magasabb, akkor is egyértelmű tájékoztatást kell adni a teljes költség egyes elemeiről. Előre és tételesen be kell mutatni, hogy a teszt hatósági árán túli összeg pontosan mire terjed ki, így a teszt elvégzését kérő személy egyértelműen látja, hogy miért fizet, és e tudás birtokában dönthet az igénybevételről.

 

A PCR-tesztek hatósági árának betartását a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság ellenőrzi.

 

A mintavételi pontra az óvintézkedések szabályaival ajánlott eljutni: viseljen maszkot, és ha van rá lehetőség, kerülje a tömegközlekedést.

KULCSSZAVAK
COVID19  |   koronavírus  |   koronavírus-fertőzés  |   koronavírusteszt  |   mintavételi pontok  |   PCR-teszt  |   antigénteszt  |   járványügyi megfigyelés
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít