egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A fertőzéseket kiváltó kórokozók, köztük a vírusok okozta fertőzések ellen védőoltásokkal lehet a leghatékonyabban védekezni. Ez igaz a COVID-19 variánsok okozta fertőzésekre is. A világjárványt a lakosság tömeges oltásával és a körültekintő óvintézkedésekkel lehet megfékezni.

 

A védőoltás lényege, hogy a szervezetben immunválaszt vált ki a kórokozó (ez esetben az új típusú koronavírus) ellen, és ezzel alakítja ki a védettséget. A vakcinák által kialakult immunitással, ha valaki el is kapja a fertőzést, a betegség könnyebben leküzdhető, kevésbé súlyos lefolyású.

 

Az alábbiakban a legfontosabb információkat olvashatja annak érdekében, hogy minél felkészültebben érkezhessen meg az oltásra.

 

COVID-19 vakcinák

A COVID-19 fertőzés elleni védekezés során a világ számos pontján indult meg egyszerre többféle oltás fejlesztése. A vakcinák mindegyike elősegíti, hogy az immunrendszer ellenanyagokat (antitesteket) és a vírus ellen ható fehérvérsejteket termeljen, így nyújtson védelmet a COVID-19 ellen.

 

A különböző vakcinákban az a közös pont, hogy a vírust alkotó egy vagy több fehérje indítja be a szervezet védekezőmechanizmusát. Azonban nem mindegyik típusú vakcina esetében történik ugyanúgy ez a folyamat, más módon jutnak be a vírusfehérjék a szervezetbe.

 

Magyarországon jelenleg 6 féle koronavírus elleni, a szakmai hatóságok által jóváhagyott oltóanyag érhető el. Mindegyikre igaz, hogy az oltóanyagok megbetegedést nem okozhatnak, és védelmet nyújtanak a szövődményekkel járó, illetve súlyos lefolyású, halállal végződő betegség kialakulása ellen.  

 

A különböző vakcinákkal kapcsolatban külön cikkben olvashat további tájékoztatást.

 

Gyakorlati teendők a védőoltás előtt

 

Regisztráció: amennyiben szeretné beoltatni magát, úgy első lépésként regisztrálnia kell az alábbi felületen

 

Figyelem! Az oltási akciónapok keretein belül regisztráció és időpontfoglalás nélkül is kérhető a COVID-19 elleni védőoltás.

 

Beleegyező nyilatkozat: ahhoz, hogy megkaphassa a védőoltást, szüksége lesz egy beleegyező nyilatkozat kitöltésére is. Az oltási folyamat gyorsítása érdekében ezt jó, ha már előre kinyomtatja, és kitöltve magával viszi a megadott oltási időpontra és helyszínre. A dokumentum letölthető itt, vagy kitölthető az oltóponton.

 

Mivel készüljön?

Az oltás előtt, ha lehet, gondolja végig, hogy:

 

  • van-e olyan krónikus betegsége, amiről az oltóorvosnak mindenképpen tudnia kell;
  • a közelmúltban volt-e bármilyen súlyos betegsége (különösen az elmúlt 3 hónapban);
  • az elmúlt 2 hétben volt-e, vagy jelenleg van-e olyan akut megbetegedése, ami lázas vagy heveny panaszokkal jár(t).

 

Ha igen, akkor ezekről, kérjük, mindenképpen tájékoztassa az oltóorvost!

 

Ha nem háziorvosa adja be az oltást, úgy érdemes lehet összeírnia, hogy milyen gyógyszereket szed. Amennyiben a közelmúltban immunrendszert gyengítő kezelésben részesült (pl. nagy dózisú kortikoszteroidot, immunszuppresszív gyógyszert vagy daganatellenes készítményt szed/szedett/kapott), az erre vonatkozó dokumentációját is vigye el az oltásra magával.

 

Vigye magával személyazonosító iratait (személyigazolvány vagy jogosítvány, lakcímkártya) és TAJ kártyáját!

 

A védőoltás napján

A védőoltás előtt – a szokásos napi ritmusának megfelelően – fogyasszon megfelelő mennyiségű ételt és italt. Az oltás helyszínére lehetőleg olyan öltözékben érkezzen, amiben könnyen szabaddá tudja tenni a felkarját (praktikus megoldás lehet a rövid ujjú póló és a réteges öltözködés).

 

Oltás utáni tudnivalók

A szervezet reakciója a vírusra, ahogy az oltásra is, egyénenként változó lehet. Az oltás utáni napokra ne tervezzen különösen megerőltető tevékenységeket, lehetőleg pihenjen.

 

Közvetlenül az oltás után, az oltás helyszínén 15-30 percig megfigyelés alatt tartják majd, ezen időszak elteltével súlyos allergiás reakció (anafilaxia) kialakulásának esélye minimális. A beadást követően (a vakcinát a kar deltaizmába adják) rövid időn belül helyi reakció előfordulhat: bőrpír, duzzanat, izomfájdalom – emiatt nem javasolt az oltást követő napokban a megerőltető fizikai tevékenység.

 

Az oltás utáni napokban jelentkezhetnek enyhe tünetek (lásd még: Oltási reakciók). Ezek miatt viszont nem kell aggódni, mert jelentkezésük természetes: a szervezet immunválaszát jelzik.

 

Az esetleges átmeneti tünetek enyhítésére (pl. paracetamol-, ibuprofen-, metamizoltartalmú) fájdalom- és lázcsillapító gyógyszer alkalmazható.

 

Óvintézkedések az oltás után

A védelmi előírások betartására, a maszk szabályos viselésére az előírt helyeken oltás után is szükség van! Az oltás nem jelent 100%-os védelmet a megfertőződéssel szemben, ezért tünetmentes oltott személy esetében sem lehetetlen, hogy hordozza a fertőzést. 

 

Mindannyiunk biztonsága érdekében a higiénés szabályok és a védelmi intézkedések betartása továbbra is elengedhetetlen a vírus terjedésének megfékezése céljából!

 

Második és harmadik oltás

A jelenleg Magyarországon használt oltóanyagok többsége esetén az alapimmunizáció 2 oltásból áll. Kivételt ez alól a Janssen vakcina jelent, amely 2021. március 11-én az Európai Unió egész területére érvényes feltételes forgalomba hozatali engedélyt kapott. Azok, akik kétdózisos oltásban részesülnek, fontos, hogy a második oltást is időben felvegyék az első oltás alkalmával megadott helyszínen és időpontban.

 

Jelenlegi tudásunk szerint az alapimmunizáció nyújtotta védelem a COVID-19 fertőzéssel szemben 4-6 hónap után kezd jelentősebben csökkeni, ezért ezen időszak elteltével emlékeztető oltás felvétele ajánlott. Janssen vakcinával történő alapimmunizálás után az emlékeztető oltás már 2 hónap eltelte után is kérhető.

 

Az oltás felvétele ingyenes és önkéntes alapú.

 

KULCSSZAVAK
COVID-19  |   koronavírus  |   oltás  |   oltakozás  |   oltópont  |   oltóorvos  |   tudnivalók az oltásról  |   oltás előtt  |   oltás után
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít