egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A várandósság olyan állapot, amely a test nagymértékű élettani változásai miatt általános körülmények között is hajlamosít a fertőzésekre. A kismamák ezért veszélyeztetettnek számítanak a különböző fertőző betegségek – így a COVID-19 – esetén is, ezért nagyon fontos a védelmük.

 

Az új típusú koronavírus esetén eleinte (tapasztalat hiányában) nem volt tisztázott, hogy az esetleges oltási reakciók vagy maga a fertőzés és szövődményei jelentenek-e nagyobb kockázatot a kismama és a magzat egészsége szempontjából. Mostanra azonban a rengeteg összegyűjtött nemzetközi adatnak hála a COVID-19 elleni vakcinák felvétele valamennyi országban, így hazánkban is ajánlott várandósok részére is, mivel az oltás kockázata elenyészőnek bizonyult a fertőzés szövődményeihez képest.

 

A várandósság alatt felvett oltás nemcsak a kismamát védi, hanem a megszületendő gyermeket is, mivel a koronavírus elleni védettség, vagyis a méhlepényen keresztül a magzatba átjutó anyai IgG ellenanyagok az újszülöttekben, csecsemőkben is hosszú ideig kimutathatók. Ez az ún. passzív immunizáció egy természetes formája (lásd még: Csecsemők immunfejlődése).

 

Az oltás felvételekor természetesen mérlegelni kell a fennálló rizikótényezőket (egyéb meglévő alapbetegségek, aktuálisan zajló kezelések stb.) és az előny/kockázat arányt. Ezt követően az oltóorvos és a szülész-nőgyógyász segítségével minden esetben a kismama hozza meg a végső döntést, hogy szeretné-e felvenni az oltást.

 

Tudnivalók a várandósok COVID-19 elleni oltásáról

A védőoltás már várandósok részére is felvehető és ajánlott. A védőoltások biztonságosságával kapcsolatos adatokat az oltások alkalmazásának kezdete óta nemzetközileg gyűjtik és folyamatosan értékelik.

 

A várandós nők rendkívül veszélyeztetettnek számítanak, ha a várandósság mellett valamilyen alapbetegség is fennáll (különös tekintettel például korábbi szervátültetés vagy autoimmun betegség miatt kapott immunszuppresszív kezelésre, asztmára, COPD-re vagy más súlyos légzőszervi megbetegedésre, sarlósejtes vérszegénységre, krónikus veseelégtelenségre, szívelégtelenségre vagy cukorbetegségre).

 

A várandósok számára az alábbi ajánlások ismertek az oltásokkal kapcsolatban:

 

 • A tervezett immunizációra a legmegfelelőbb időpont a IIIII. trimeszter, azonban ha a fertőzésnek kiemelt rizikója van, az oltás megkezdhető az első trimeszterben is.
 • Az oltási sor megkezdése legkésőbb a 35. héten javasolt: amennyiben a második vagy harmadik oltás időpontja ezen túlra esik, a következő oltás felvétele a szülést követően javasolt.
 • A kórokozót nem tartalmazó vakcinák nem jelentenek kockázatot a szoptatás szempontjából, tehát a vakcina felvétele a szoptatás időszakában sem ellenjavallt.
 • A 3. (booster) oltást jelenleg akkor ajánlott felvenni, ha a várandósnak alapbetegsége vagy foglalkozása miatt kifejezett rizikója van a koronavírus-fertőzésre nézve (de a 35. héten túl már javasolt a szülés utánra halasztani azt).

 

Magyarországon a Pfizer- és a Moderna-vakcinák elérhetők a kismamák számára. A várandósok a terhesség 12. hete után, a második trimeszterben kaphatják meg az első oltást, a másodikat pedig a 36. hétig az oltóorvos és a szülész-nőgyógyász mérlegelése alapján. Ha a terhesség alatt csak az első oltás került felvételre, a másodikat a szülést követő 2. hét után már fel lehet venni.

 

Az oltásra a Vakcinainfo weboldalon lehet regisztrálni, majd ezután vegye fel a kapcsolatot a háziorvosával vagy kezelőorvosával.

  

A COVID-19 elleni oltások biztonságossága várandósok esetén

A COVID-19 elleni vakcinák biztonságosságát az oltások megjelenése óta folyamatosan monitorozzák (figyelik) a különböző nemzetközi gyógyszerügyi hatóságok.

 

A vakcinák biztonságosságának vizsgálata céljából az alábbi nemzetközi vizsgálatok folynak jelenleg is:

 

 • PRAC. Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) mellékhatás-figyelő rendszere folyamatosan monitorozza és értékeli az oltások mellékhatásait és veszélyeit.
 • VAERS (Vaccine Adverse Event Reporting System). Egy olyan nemzeti rendszer, amelybe mind a gyártók és egészségügyi dolgozók, mind pedig a lakosság jelentheti az oltás után fellépő komplikációkat – a kutatók pedig a vártnál gyakrabban felbukkanó vagy szokatlan mintázatot mutató mellékhatásokról szóló jelentéseket vizsgálják. A klinikusok ezenkívül minden olyan jelentést áttekintenek, amely várandóssággal van összefüggésben (CDC és FDA).
 • V-safe. Okostelefon-alapú, oltást követő állapot-ellenőrző, amely során a regisztrálók önként tölthetik ki a kérdőíveket az egyes oltásokat követően. A nyilvántartáson keresztül a CDC ellenőrzi a COVID-19 elleni vakcinák biztonságosságát különböző populációk (így pl. várandósok) esetén.
 • VSD (Vaccine Safety Datalink). Több egészségügyi szervezet hálózata az USA-ban, amelyek figyelemmel kísérik és értékelik a vakcinák biztonságosságát. A rendszer segítségével azt is figyelik, hogy a jelentett mellékhatások valóban összefüggésben állnak-e a vakcinációval (CDC).
 • Clinical Immunization Safety Assessment (CISA) Projekt. A CDC és különböző egészségügyi kutatóintézetek együttműködésében megvalósult projekt, amely összesíti a projekt keretében összegyűlt információkat a várandósok oltásával kapcsolatban.
 • Birth Defect Study to Evaluate Pregnancy Exposures. A jelenleg is futó projekt potenciális születési rendellenességeket (17-félét) és annak okait (pl. hogy lehet-e ok vakcina felvétele) deríti fel. Jelenleg még nincs eredménye a projektnek (CDC).

 

A koronavírus-oltás mellékhatásai várandósok esetén

Mint minden védőoltásnak, a COVID-19 elleni vakcináknak is lehetnek mellékhatásaik, ún. oltási reakciót válthatnak ki, ami a természetes immunválasz részét képezi. Az esetek túlnyomó többségében ezek átmeneti, maguktól elmúló, rendszerint enyhe tünetek.

 

A COVID-19 elleni vakcinák esetében a várandósoknál tapasztaltak megegyeznek a felnőtteknél tapasztalt mellékhatásokkal.

 

Az oltások mellékhatásainak figyelése folyamatosan zajlik különböző szervezetek által.

 

Oltási reakció tünetei lehetnek például az alábbiak:

 

 • injekció helyén fellépő fájdalom, bőrpír, duzzanat;
 • átmeneti fáradékonyság, gyengeségérzés, bágyadtság;
 • fejfájás, esetleg émelygés;
 • hőemelkedés vagy láz.

 

Az oltás utáni tudnivalókról részletesebben itt tájékozódhat.

 

KULCSSZAVAK
COVID-19  |   koronavírus  |   oltás  |   várandós  |   terhes  |   vakcina  |   járvány
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít