egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A demencia olyan krónikus idegrendszeri betegség, amely során visszafordíthatatlan elváltozások jönnek létre az agyban, ami szellemi hanyatláshoz vezet. A tünetegyüttes részét képezi a memóriazavar, valamint a gondolkodás, a figyelem és a végrehajtó működések zavara. E tünetek zavart okoznak a beteg mindennapi életében, társas és munkahelyi működésében.

 

Kezdetben a beteg minden segítség nélkül képes ellátni mindennapos tevékenységeit és a munkáját, csak enyhe memóriazavar és a bonyolultabb problémák kezelésének nehézsége észlelhető. Ez az állapot az ún. enyhe kognitív zavar, amely nem meríti ki a demencia kritériumait. Az ezt követő stádiumok (enyhe, középsúlyos és súlyos) az alábbiakkal jellemezhetők.

 

  • Enyhe demencia: egy-egy területen nyilvánvaló, de enyhe károsodás észlelhető, amely korlátozza a mindennapi tevékenységet és a munkavégzést. A beteg nem igényel folyamatos felügyeletet, jól ismert környezetében egyedül is boldogul.
  • Középsúlyos demencia: a beteg folyamatos felügyeletet, több tevékenységében fizikai segítséget is igényel.
  • Súlyos demencia: a beteg mindennapi működésében, a személyi higiénia ellátásában is fizikai segítséget igényel. A betegség utolsó szakaszában az alapvető mozgásos működések (járás, nyelés) is károsodnak.

 

A demenciának számos formája létezik, amelyek az ideggyógyászati tünetek és a kiváltó ok szerint is csoportosíthatók (lásd még: Demencia típusai). A betegség elsősorban a 65 év feletti korosztályt érinti, ugyanakkor fiatalabb korban is kialakulhat.

 

A demencia főbb tünetei

Sok ember tapasztal olykor feledékenységet, ami azonban nem azonos a demenciát jellemző memóriazavarral. A „nem találom a kulcsom”, „nem emlékszem, bezártam-e az ajtót” típusú pillanatnyi figyelemzavar fáradtság vagy valamilyen hangulatzavar következménye.

 

A demencia okozta memóriazavarhoz a gondolkodással kapcsolatos (kognitív) tünetek és nem kognitív, pszichés tünetek is társulnak. Kognitív tünet a beszéd, a cselekvés, a felismerés vagy a végrehajtási funkciók zavara, amely befolyást gyakorol a beteg mindennapi önellátására. A betegség lefolyása során jelentkező pszichés tünet lehet valamely affektív zavar (depresszió, szorongás), apátia (társas és érzelmi visszahúzódás), pszichózis, hallucináció, agresszivitás, az agitáció és a hiperaktivitás (pl. elkóborlás, helytelen tárgyhasználat).

 

A demencia általában lassan alakul ki, és a tünetek súlyossága az idő előrehaladásával fokozódik. A beteg egyre gyakrabban feledkezik meg szokásos napi tennivalóiról, nem képes új dolgokat megjegyezni. Túlságosan sok időt igényel számára a mindennapos tevékenységek elvégzése, idővel képtelen végrehajtani még az alapvető tevékenységeket (pl. öltözködés, mosakodás) is. A betegség előrehaladtával személyiség- és hangulatváltozások következnek be (izgatottság, sírás, szorongás váltja egymást). Beszűkül a koncentrációkészség, leépülnek az intellektuális (értelmi, észbeli) készségek.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Ha hozzátartozóján a demencia jeleit észleli, feltétlenül forduljon a háziorvoshoz, és segítségével keresse fel a lakóhelyéhez legközelebb található demenciacentrumot. A betegség kórismézését követően rendszeresen egyeztessen ideggyógyásszal arról, hogy a hanyatlási folyamat során milyen tüneti segítség adható a beteg számára.

 

A demencia kialakulásának főbb okai

Szinte minden központi idegrendszert károsító betegség okozhat demenciát. Az elsődlegesen idegrendszeri károsodással járó demenciák (primer degeneratív demencia, neurodegeneratív betegség) teszik ki az összes demencia legnagyobb hányadát. A demenciák második leggyakrabban előforduló csoportja az érrendszer megbetegedésével összefüggő, ún. vaszkuláris demenciák összessége, amely a demenciák 15 százalékát teszi ki.

 

Az idegrendszer károsodását okozó daganatok, fejlődési rendellenességek és szerzett agykárosodások szintén vezethetnek demenciához. A koponyát ért sérülések a személyiség egészének zavarával, illetve hanyatlásával, valamint a demencia kialakulásával is együtt járhatnak. Súlyos koponyasérülést követően gyakran egyértelmű személyiségváltozás marad vissza, a gondolkodási folyamatok általános károsodása mellett.

 

Fontos megemlíteni, hogy a különböző vegyszerek okozta mérgezések mellett az alkohol mértéktelen fogyasztása (alkoholbetegség) és a kábítószer-használat hatására már egészen korai életkorban is kialakulhat demencia.

 

A demencia kialakulásának kockázati tényezői módosítható és nem módosítható csoportokra oszthatók. A nem módosítható tényezők közé tartozik az életkor, a női nem és az örökletes tényezők. A módosítható tényezők közé egyes érbetegségek, keringési betegségek (pl. magas vérnyomás, érelmeszesedés) és anyagcserezavarok (pl. cukorbetegség, magas koleszterinszint) tartoznak. Ezek közé sorolhatók továbbá az életmóddal összefüggő (dohányzás, alkoholfogyasztás, elhízás stb.), valamint a környezeti (pl. sérülések, mérgezés) tényezők.

 

Lásd még: Demencia típusai

 

A demencia lehetséges szövődményei

A demencia gyakori szövődménye a delírium, amely gyakran egyéb betegség miatt kórházi felvételre kerülő betegeknél jelentkezik, és veti fel a demencia gyanúját. A delírium gyorsan alakul ki, jelentősen ingadozik, éjszaka gyakoribb, és kifejezett figyelemzavar kíséri.

 

A demenciában előforduló magatartási és pszichés tünetek, valamint a meglévő társbetegségek jelentős mértékben közrejátszhatnak az egyéb szövődmények kialakulásában.

 

A demencia diagnosztizálása

A demencia kórismézésére leggyakrabban akkor kerül sor, amikor a beteg vagy hozzátartozója bizonyos működések zavarát tapasztalja, illetve észleli. A kivizsgálás a kórelőzmény felvételével kezdődik, amely során a vizsgáló orvos megfelelő mennyiségű és minőségű információt szerez be a beteg családtagjától vagy gondozójától a kezdeti panaszokról, azok kifejlődésének tempójáról, a mindennapi élettevékenység és a munkahelyi teljesítmény változásairól, a családtagok között előforduló demenciáról, a beteg korábbi betegségeiről és szedett gyógyszereiről.

 

Ezt követően neuroradiológiai vizsgálatok, koponya-MRI, -CT és laboratóriumi vizsgálatok elvégzése szükséges (lásd még: Képalkotó vizsgálatok). A kórisme felállítását különböző neuropszichológiai tesztek (demencia-szűrőteszt, Mini Mentál Teszt, órarajzolási teszt) segítik.

 

A demencia kezelése

A demencia ellátása az egészségügy és a szociális ellátás közös feladata, és több szakterület (ideggyógyászat és pszichiátria) összefogásával valósul meg. A demencia kórisméjének felállítását követően átfogó, személyre szabott kezelési terv kidolgozása ajánlott, amely érinti a testi és lelki egészséget, vala­mint a társas kapcsolatokat is.

 

Jelenleg nem áll rendelkezésre olyan gyógyszer, amely érdemben befolyásolná a be­tegség kórfolyamatát. Ezért a meglévő alapbetegség gyógyszeres kezelésén (például az agyi keringési zavar kezelésére alkalmas gyógyszer beállításán) túlmenően elsősorban a gondolkodási funkciók romlásának késleltetése és az életminőség javítása a cél.

 

Mit tehet demencia esetén?

Amennyiben demenciával élő hozzátartozóját gondozza, kezdetben csak a bonyolultabb tevékenységekben szükséges közreműködnie, később a mindennapos teendőkben, végül már az alapvető működésekben is. Bármelyik súlyossági szakaszban is tart a betegség, a gondozás során mindig elsődleges szempont az emberi méltóság tisztelete, a türelmes és szeretetteljes bánásmód.

 

A beteg igényeihez is igazodó napirend kialakítása kedvező hatású lehet többféle pszichés kórtünetre is. Úgy alakítsa ki a beteg napirendjét, hogy a szükséges feladatok mellett abban szerepeljenek az őt érdeklő tevékenységek is. Ha hozzátartozója nem ismeri fel a családtagokat, vagy féltékenységi, meglopatásra vonatkozó téveszméi jelennek meg, nyugodt hangnemben, egyszerű szavakkal, illetve közös teázással, zenehallgatással vagy sétával igyekezzen másra terelni a figyelmét.

 

Ha a beteg hajlamos az elkóborlásra, nehezítse meg számára a lakásból való kijutást a kulcsok elrejtésével, számkódos zárak vagy speciális kilincsek felszerelésével. Segítse a beteg időbeni tájékozódását jól látható óra és naptár elhelyezésével, az aktuális napra, napszakra való gyakori emlékeztetéssel.

 

Ügyeljen arra, hogy a beteg megfelelő mennyiségű folyadékot fogyasszon, étrendjét a kívánsága szerint állítsa össze, ha szükséges, segítsen neki az étkezésben.

 

Minden olyan akadályt távolítson el a környezetéből, amely zavarhatja a mozgásában, vagy balesetet okozhat (csúszásmentes padló, kis szőnyegek kiiktatása stb.). Hívja fel a beteg figyelmét a rendszeres tisztálkodásra, szükség esetén segítse őt a fürdésben.

 

Segíthet tovább az ország számos pontján működő hozzátartozói csoportokhoz való csatlakotás („Memória-café”, „Alzheimer-kávéház” stb.), ahol az érintett családtagok és betegek kicserélhetik a gondozás során szerzett tapasztalataikat. A környezetből rövid időre történő kiszakadás, és az, hogy kiadhatja magából, ami nyomasztja, jelentős megkönnyebbülést eredményezhet, és erőtartalékot nyújthat a további gondozáshoz.

 

A demencia megelőzése

A demencia nem az időskor természetes velejárója, hanem minden esetben betegség. A kialakulásában közrejátszó, módosítható tényezők (lásd feljebb) megelőzhetők a szív- és érrendszer megóvásával, ami az egészséges táplálkozást, rendszeres testmozgást, a dohányzás mellőzését, a mértéktelen alkoholfogyasztás kerülését jelenti.

 

A megelőzés további módja az agyat munkára serkentő hétköznapi tevékenységekben való részvétel (például rejtvényfejtés, verstanulás stb.), ami elősegíti a szellemi egészség megőrzésé­t. A demencia korai felismerésével és időben megkezdett kezelésével lassítható a hanyatlás, és csökkenthetők a betegség tünetei.

KULCSSZAVAK
szellemi hanyatlás  |   memóriazavar  |   feledékenység  |   kognitív zavar  |   személyiségváltozás  |   önellátás  |   primer degeneratív demencia  |   vaszkuláris demencia  |   neurodegeneratív betegség  |   koponyasérülés  |   delírium
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít