egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A legtöbb nő tapasztalhat valamilyen mértékű fájdalmat a menstruációja idején, illetve a havivérzését megelőző néhány napban. Vannak, akik a vérzésen kívül semmilyen más tünetet nem tapasztalnak a menstruáció során, de gyakoriak a menstruáció előtt, illetve közben tapasztalható kellemetlen tünetek is.

 

Bővebben a menstruációról itt olvashat.

 

A menstruációt kísérő fájdalom megjelenése igen gyakori. Ennek nemcsak az erőssége lehet egyénenként változó, hanem az is, hogy hol jelentkezik: sokan alhasi görcsökre panaszkodnak, másoknak inkább a dereka, csípője, háta vagy feje fáj.

 

A menstruációhoz kapcsolódó fájdalmak, görcsök időtartama is egyénenként, vagy akár ciklusonként is jelentősen változó.  Vannak, akiknél a ciklusuk első napjával (a menstruáció kezdetével) köszönt be a fájdalom is, másoknál már a vérzésük előtti napokban jelentkezik (PMS). Megint mások a menstruációjuk alatt végig, sőt, még néhány nappal utána is panaszkodnak fájdalomra.

 

A fájdalom erőssége általánosan akkor tetőzik, amikor maga a vérzés is erőteljesebb (általában a menstruáció első napjaiban). A menstruációs fájdalom szintén változhat ciklusonként is. Előfordulhat például, hogy az egyik hónapban erős görcsökkel jelentkezik a menzesz, míg a következő hónapban egy-két napig tartó tompa fájdalommal vagy csupán enyhén kellemetlen érzéssel jár.

 

A fájdalmas menstruáció típusai

A fájdalmas havivérzés – más néven dysmenorrhoea – két típusát különböztetjük meg: az elsődleges dysmenorrhoeát és a másodlagos dysmenorrhoeát.

 

Elsődleges dysmenorrhoea

Az elsődleges dysmenorrhoea fiatal lányok körében gyakori, általában az első menstruációt követő években jelentkezik. Ennek hátterében a szervezet magasabb prosztaglandinszintje állhat – a prosztaglandin egy, a méh által termelt anyag, amely fokozottabb méhösszehúzódásokhoz vezet, és ez fájdalommal jár. Ahogy telnek az évek, ez a típusú menstruációs fájdalom enyhül és gyakran teljesen el is múlik az első gyerek születése után. Kimutatható szervi oka nincs, betegség általában nem áll a háttérben.

 

Másodlagos dysmenorrhoea

A másodlagos dysmenorrhoe esetén általában valamilyen szervi ok, betegség áll a fájdalom hátterében, melynek minden esetben kivizsgálása javasolt. Ilyen lehet többek között az endometriózis, a kismedencei gyulladás vagy valamilyen daganat. Jellemzően 30 éves kor feletti nőknél alakulhat ki. Amennyiben a fájdalom hónapról hónapra erősödik, az okát szükséges kivizsgálni!

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Nehéz meghatározni, hogy mi az a fájdalom, ami már kórosnak számít és kezelést igényel. A panaszkodó nő sokszor találhatja szembe magát a problémája lekicsinylésével, hiszen a menstruációval járó kellemetlenségek „természetesnek tekintendők”.

 

Fontos azonban tudni, hogy a menstruációval természetes módon nem jár együtt olyan fájdalom, ami már elviselhetetlen a hétköznapi életben!

 

Orvoshoz abban az esetben javasolt fordulni, amikor a menstruációs fájdalom olyan elviselhetetlen, hogy a hétköznapokat is megnehezíti (nem véletlen a magyar nyelvben a „nehéz napok” kifejezés), illetve, ha a ciklus is megváltozik, például erősebbé vagy szabálytalanná válik a menstruáció.

 

A vérzés megváltozása esetén az alábbi esetekben érdemes orvoshoz fordulni:

 

 

A területileg illetékes nőgyógyászati rendelő beutaló nélkül felkereshető. 

 

A fájdalmas menstruáció lehetséges okai

A fájdalmas menstruáció okának kiderítése sok esetben nem lehetséges – vannak bizonyos csoportok, ahol egyszerűen gyakoribb a fájdalmas menstruáció, mindenféle kiváltó októl függetlenül.

 

Az erős menstruációs fájdalom gyakoribb az alábbi csoportokban:

 

 • életév alatti életkor;
 • a fájdalmas menstruáció családi halmozódása;
 • dohányzás;
 • erős menstruációs vérzés (menorrhagia) jelenléte;
 • rendszertelen menstruáció jelenléte;
 • gyermektelenség;
 • a pubertáskor 11 éves kor előtt kezdődött.

 

Fájdalmas menstruációt (másodlagos dysmenorrhoea) okozhatnak többek között az alábbi betegségek:

 

 • endometriózis: a méhnyálkahártyasejtek szétterjednek a szervezetben, leggyakrabban a hasüregben, majd a kóros helyen a méhnyálkahártyához hasonlóan növekedésnek indulnak;
 • mióma a méhben: ezek jóindulatú elváltozások, aprótól az egészen nagy méretű göbökig, melyek természetes módon jelen lehetnek a méhben, jelenlétük azonban vérzési rendellenességeket és fájdalmas menstruációt okozhatnak, egyéb tünetek nélkül;
 • adenomiózis: jóindulatú megbetegedés, amely során a méh belső nyálkahártyája átterjed a méhizomzatba és fájdalmat okoz;
 • méhnyak szűkülete: ritka állapot, mely esetén a méhnyak annyira keskennyé válik, hogy lelassítja a menstruációs vér távozását a méhből – ez pedig a nyomásfokozódás miatt fájdalomhoz vezet.

 

Fájdalmas menstruáció kezelése

Ha nem áll betegség a fájdalmas havivérzés mögött, a menstruációs fájdalom enyhítése otthon is lehetséges.

 

Otthon is alkalmazható lehetőségek a fájdalmas menstruáció kezelésére:

 

 • melegítő párna használata az alhas vagy a derék területén;
 • NSAID (nem-szteroid gyulladásgátló) bevétele;
 • kíméletes masszázs;
 • meleg fürdő;
 • szokásos, nem túlzottan megerőltető testmozgás;
 • könnyű ételek;
 • vitaminok és egyéb étrend-kiegészítők használata (pl. B6, B1, E-vitaminok, omega-3, kalcium, magnézium).

 

Az erős menstruációs fájdalmat hosszú távon fogamzásgátló készítmények is enyhíthetik. Ezek nem engedik megvastagodni a méhnyálkahártyát, így az kevesebb prosztaglandint tud termelni, ami a tünetek enyhülését vagy akár a teljes megszűnését okozhatja.

 

A menstruációs fájdalom és görcsök kezelésére sokféle vény nélkül kapható gyógyszer alkalmazható (lásd még: menstruációs fájdalom enyhítése).

 

Kapcsolódó tartalmaink

Menstruáció,

Termékenység,

Női nemi szervek,

Szexuális egészség.

 

KULCSSZAVAK
havivérzés  |   menstruációs ciklus  |   menstruációs fájdalom  |   dysmenorrhoea  |   elsődleges dysmenorrhoea  |   másodlagos dysmenorrhoea  |   fájdalmas vérzés
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít