egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A dobhártya egy gyöngyházfényű, merev, feszes membrán, amely elválasztja a fül külső részét a középfültől. A dobhártyaplasztika (myringoplasztika) a dobhártyán keletkezett repedés, lyuk (perforáció) helyreállítását célzó műtét. A dobhártya átszakadását az esetek többségében a középfül idült gyulladása (gennyes, nyákos fülfolyása) okozza, de kiválthatja trauma (erős ütés a fülre vagy dobhártyát átszakító tárgy), a külső légnyomás hirtelen megnövekedése, vagy ha a fülben a dobüregi levegő nyomása erősen lecsökken.

 

A dobhártyaplasztikát indokoló állapotok

A kilyukadt dobhártya önmagában is halláscsökkenéshez vezethet, de az esetek többségében az ismétlődő fülgyulladás hosszú távon hallásromlást okoz. A fül gyulladása és váladékozása gyógyszerekkel (antibiotikummal) és a fül fül-orr-gégész szakorvos általi kitisztításával időlegesen megszüntethető, de a hallás ilyenkor nem javul számottevően. A fertőzések miatti kezdeti kisebb hallásromlás fokozatosan súlyosabbá válhat, és kialakulhatnak egyéb szövődmények, akár agyhártyagyulladás vagy agyi visszérgyulladás és -elzáródás is.

 

A fertőzések kiújulását közvetve okozó perforált dobhártyát csak sebészeti úton lehet helyreállítani, azt követően csökken az ismétlődő fülgyulladások kockázata, és a hallás is javulhat.

 

A középfül fertőzése többnyire fürdéskor, hajmosáskor vagy úszáskor következik be a perforáción keresztül, a fülbe jutó nedvesség és mosdószerek, szennyeződések hatására. A tisztálkodáskor fülbe helyezett speciális füldugóval  a fül belseje szárazon tartható, és ezzel csökkenthető a fertőzés kockázata.

 

Dobhártyaplasztika előtt

A beavatkozás előtt az orvos hallás- (audiogram), röntgen- vagy CT-vizsgálatot, esetleg a fül mikroszkópos vizsgálatát rendelheti el. A dobhártyaplasztika nem végezhető el idült arcüreggyulladás vagy súlyos orrsövényferdülés, gátolt tubafunkció esetén.

 

A dobhártyaplasztika menete

A műtétet helyi vagy általános (altatásos) érzéstelenítésben végzik, mely időtartama általában egy-másfél óra.

 

Kisebb hiányok esetében a dobhártyán lévő nyílás széleit mikroműszerrel felfrissítik, ami segíti a felületen lévő sejtek osztódását, és így a nyílás spontán záródhat. A gyógyulást, hámosodást segítheti, ha a dobhártyát papírvékonyságú szilikonlappal is lefedik. A fülsebész a dobhártya-perforáció elfedésére általában különböző kötöszöveti anyagokat (pl. porchártya) használ.

 

A dobhártyaplasztika lehetséges szövődményei

Ahogy minden műtétnek, úgy a dobhártyaplasztikának is lehetnek általános szövődményei (fájdalom, vérzés, fertőzés, hegesedés, vérrögképződés a lábban vagy a tüdőben).

 

A dobhártyaplasztika közvetlen, lehetséges szövődményei:

  • nagyon ritkán a beültetett szövet nem tapad meg, kilökődik,
  • nagy hiánynál a lebeny egy része nem tapad meg, kisebb lyuk marad vissza,
  • fülzsibbadás,
  • hallásvesztés,
  • fülzúgás, fülcsengés,
  • ízlelés megváltozása (romlása),
  • allergiás reakció.

 

Gyógyulás dobhártyaplasztika után

A beteg a műtét követően – általában még aznap – elhagyhatja a kórházat. A kötést a fejről 3-4 óra múlva távolítják el. A beavatkozás után kis mennyiségű savós váladékozás előfordulhat a hallójárat felől. A teljes gyógyulás körülbelül 2 hétig tart. Amíg az orvos nem állapítja meg, hogy a műtét sikeres volt, addig a fület és a hallójáratot óvni kell a víztől. Amennyiben fülfájdalom jelentkezik, vagy gennyes váladékozás lép fel a műtétet követően, haladéktalanul fel kell keresni a kezelőorvost!

 

KULCSSZAVAK
myringoplasztika  |   dobhártyaplasztika  |   dobhártya-perforáció  |   hallásromlás  |   középfülgyulladás
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít