egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A dermatitis herpetiformis vagy más néven Duhring-betegség krónikus, viszkető bőrbetegség, amely gyakran hullámokban jelentkezik.

 

A betegség általában lappangó, tünetszegény lisztérzékenységhez (cöliákia) társul. A gluténmentes diéta szigorú betartásával a bőrtünetek megszűnnek.

  

A dermatitis herpetiformis tünetei

A betegség legkorábbi tünete a viszketés. Később piros, csoportosan előforduló kiütések, majd hólyagok jelennek meg a bőrön, leggyakrabban a könyökön, térden, fenéktájékon, a vállaknál, lapockákon, a gerinc vonalán. Kezelés, illetve gluténmentes étrend hatására a tünetek megszűnnek, ám a korábbi hólyagok helyén sötétebb árnyalatú maradhat a bőrfelszín.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

A tünetek megjelenése esetén mindenképpen érdemes a háziorvoshoz vagy bőrgyógyászhoz fordulni, ugyanis ha a betegnél korábban nem ismert lisztérzékenység áll a háttérben, azt – a lehetséges szövődményei miatt – feltétlenül kezelni kell.

  

A dermatitis herpetiformis lehetséges oka

A dermatitis herpetiformis kialakulása hátterében autoimmun folyamat áll. Lisztérzékenyeknél a szervezet – a táplálkozással bevitt glutén hatására – antitesteket termel, amelyek a véráram útján lerakódnak a bőr felszíne alatt, és gyulladást okoznak.

  

A dermatitis herpetiformis szövődményei

A kiütések gyakran bőrviszketéssel járnak, a bőrelváltozás vakarása viszont a hámrétegek felsértésével növeli a bakteriális felülfertőződés kockázatát, ezért kerülni kell a kiütések vakarását, helyette óvatos masszírozás, simogatás is enyhítheti a viszketést, a bőr felsértése nélkül. A viszketés enyhítésére antihisztamin-tartalmú gyógyszer is szedhető.

 

A gluténmentes diétát nem tartó betegeknél megnő a limfómák (a nyirokrendszer daganatos megbetegedése) gyakorisága.

 

A dermatitis herpetiformis diagnosztizálása

A diagnózis felállításához a kezelőorvos – a fizikális vizsgálaton túl – általában vérvizsgálatot, illetve esetenként a kiütésből vett szövettani vizsgálatot is kérhet.

 

Ha a kivizsgálás során a lisztérzékenység igazolást nyer, a beteg további kezelését gasztroenterológus szakorvos folytatja.

    

A dermatitis herpetiformis kezelése és megelőzése

 A tünetek hatékonyan és gyorsan megszüntethetők az orvos által felírt gyulladáscsökkentő szteroidos készítménnyel, illetve szükség esetén antibiotikummal.

 

Ha a betegség hátterében gluténérzékenység áll, a gyógyszeres kezelés pusztán átmenetileg hoz eredményt. A glutén fogyasztását teljes mértékben mellőzni kell, oki terápiát a gluténmentes étrend jelent.

KULCSSZAVAK
dermatitisz herpetiformisz  |   dermatitis herpetiformis  |   bőrviszketés  |   Duhring-betegség  |   glutén  |   lisztérzékenység  |   cöliákia  |   autoimmun betegség
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít