egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A delírium az elmeállapot hirtelen kezdődő, általában visszafordítható változása, az agyműködés átfogó zavara, amelyet zavartság és tájékozódási képtelenség jellemez. Delíriumban zavart szenved a tudatállapot, a figyelem és a kognitív működés (emlékezés, információfeldolgozás és ítéletalkotás, valamint elvonatkoztatás), amely különböző okok, testi betegségek következményeként, illetve szövődményeként jelentkezik. A delírium nem betegség, hanem bizonyos betegségek szövődménye; elsősorban idős és kritikus állapotú betegeknél másodlagosan kialakuló állapot.

 

A delírium főbb tünetei

A delírium tünetei rövid időn belül alakulnak ki, a nap folyamán hullámzó módon jelenhetnek meg és idővel normalizálódnak.

 

Tünetei az alábbiak lehetnek:

 

  • figyelemzavar,
  • rendezetlen gondolkodás,
  • a tájékozódás zavara (dezorientáció),
  • emlékezetzavar (memóriadeficit),
  • az alvás-ébrenlét ciklus zavara,
  • nyelvi beszédzavar,
  • érzékcsalódások, hallucinációk: látási, tapintási és hallási hallucinációk,
  • érzelmi változások (szorongás, ingerlékenység),
  • izzadás, kézremegés, hányinger, hányás, étvágytalanság.

 

A delírium állapotában lévő betegek érzelmeit a félelem, a fenyegetettség és a szorongás uralja, ami sok esetben magyarázza az esetlegesen fellépő erőszakos magatartásukat. Emellett reménytelenséget, magányt és elkeseredettséget is megélhetnek. A térbeli és időbeli zavartság miatt csak ködösen érzékelik a körülöttük zajló eseményeket, ugyanakkor megérzik a környezetükben tartózkodó személyek (hozzátartozók, ápolók) feléjük irányuló viselkedésének előjeleit. Ennek megfelelően nyugtatóan hat rájuk a megértő, higgadt odafordulás, de felzaklatja őket a türelmetlen vagy ingerült magatartás.

  

Mikor forduljon orvoshoz?

Amennyiben a fentebb említett tüneteket vagy közülük néhányat felismerni vél a környezetében levő betegnél vagy személynél, hívja a 112-t és kérjen segítséget.

 

 

A delírium kiváltó okai

A delírium kialakulásának hátterében általában többféle testi folyamat játszik közre, amelyek együttesen zavart idéznek elő az agy összehangolt működésében. A deliráló beteg változó érzelmi és figyelmi ébersége, nem megfelelő viselkedési válaszai az idegsejtek szintjén bekövetkező károsodásoknak tudhatók be. Az alapbetegségből fakadó kórállapot miatt általában csökken a szervezet, így az agyszövet oxigénellátottsága is.

 

A delírium kialakulását elősegítheti az előrehaladott életkor, demencia, Alzheimer-kór, súlyos testi betegség, megromlott látás és hallás, idegen környezet, sötétség, testi korlátozás, közelmúltban lezajlott műtét.

 

Delíriumot idézhet elő:

 

 

Az öregedés során végbemenő élettani változások és a krónikus betegségek kialakulása miatt a magas életkorral jelentősen nő a delírium kockázata. A delírium kialakulásának folyamatát továbbá időskorban elősegítheti a környezetváltozás (például költözés), a családi viszonyrendszer megváltozása (például a házastárs elvesztése), valamint a kórházi osztályos felvétel is. Az érzékszervek működésének gyengülése vagy elvesztése miatt kialakuló ingerszegénység szintén hozzájárulhat a delírium kialakulásához.

  

A delírium lehetséges szövődményei

A delírium életet veszélyeztető állapot, kórházi kivizsgálást, ellátást és állandó felügyeletet igényel. A delírium visszafordítható, tünetei idővel javulhatnak, ugyanakkor – súlyosságától függően – a későbbiekben fokozott szellemi hanyatlásra hajlamosíthat.

  

A delírium diagnosztizálása

A delírium diagnózisának felállítása a kórelőzmény részletes felvételével indul, különös tekintettel arra, hogy mikor és hogyan kezdődött, és milyen gyorsan rosszabbodott a beteg zavartsága. A vizsgáló orvos információt gyűjt a páciens társbetegségeiről, szedett gyógyszereiről, esetleges alkohol- illetve droghasználati szokásairól. Ezt követően fizikális és laboratóriumi vizsgálatokra kerül sor.

 

A vizsgálatok során fontos elkülöníteni a delíriumot más állapotoktól, illetve betegségektől, például a demenciától és a pszichózistól.

  

A delírium kezelése

A delírium kórházi ellátást igényel, terápiájában elsődleges a beteg állapotának stabilizálása és a tünetegyüttest kiváltó alapbetegség kezelése.

 

Szükséges a szervezet oxigénellátottságának rendezése, a folyadék- és elektrolitháztartás egyensúlyának helyreállítása, tartós ágyhoz kötöttség esetén a felfekvés megelőzése.

 

Az oki kezelés mellett támogató gyógyszeres kezelés szükséges a nyugtalanság, a szorongás, a hallucinációk kezelése, valamint az ébrenlét-alvás ciklus rendezése érdekében.

 

KULCSSZAVAK
delírium  |   tájékozódási képtelenség  |   zavartság  |   dezorientáció  |   delirál
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít