egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A gyomor- és bélrendszer bármely területén, de leggyakrabban a vastagbélben kialakuló zsákszerű kiöblösödések, más néven gurdély (divertikulum) jelenlétét divertikulózisnak nevezzük. Leggyakrabban a vastagbél falának leggyengébb helyén, főként az utolsó szakaszán (szigmabél) és a leszálló vastagbélben (colon descendens), ritkábban a vakbél (coecum) területén alakul ki. A divertikulumok többnyire csoportosan jelentkeznek, méretük általában 5-25 mm, de előfordulnak ennél jóval nagyobb tágulatok is.

 

A divertikulózis főbb tünetei

A divertikulózis többnyire nem okoz panaszt; az eltérés egyéb okból végzett vizsgálat során, véletlenszerűen derül ki. A ritkább esetben előforduló tünetes betegségben visszatérő enyhe hasi fájdalom jelentkezhet, mely étkezésre általában fokozódik, székletürítés vagy gáz ürülése után enyhül. A fájdalom pontja a divertikulum elhelyezkedésétől függ, leggyakrabban az alhas bal oldalára lokalizálódik. Székrekedés, puffadás, hasi feszülés kísérheti.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Állandó vagy visszatérő hasi fájdalom vagy a fentebb felsorolt tünetek bármelyikének észlelése esetén keresse fel háziorvosát, aki szükség esetén emésztőrendszeri (gasztroenterológiai) kivizsgálást fog kezdeményezni.

 

Amennyiben Önnél már diagnosztizálták a divertikulózist, és erős, egyre fokozódó, görcsös hasi fájdalom, hányás, hányinger, valamint magas láz jelentkezik, keresse fel a területileg illetékes sürgősségi betegellátó osztályt, vagy hívja a 112-t és kérjen mentőt!

 

A divertikulózis lehetséges kiváltó okai

A betegség kialakulásában genetikai tényezők (a vastagbél felépítése és mozgékonysága), a mozgásszegény életmód és döntően a helytelen táplálkozás (kevés rostot tartalmazó étrend) játszik szerepet.

 

A divertikulózis lehetséges szövődményei

A divertikulumban megrekedt béltartalom pangása miatt gyulladás (diverticulitis) alakulhat ki.

Jellemző tünetei:

  • erős hasi fájdalom, amely lehet időszakos vagy állandó,
  • székelési szokások megváltozása,
  • ritka esetben szurokszéklet,
  • heveny gyulladás jeleként hőemelkedés vagy láz jelentkezhet,
  • előfordulhat étvágytalanság, hányinger és hányás.

 

A nem kezelt gyulladás további szövődményeként rendellenes sipolyjárat (fisztula) képződhet a bélrendszer egyes részei között. A sipolyjárat akár a húgyhúlyagba is nyílhat. További szövődményként tályog, szűkület (stenosis) vagy bélelzáródás (ileus) keletkezhet. A kiboltosulás fala átszakadhat, aminek következtében hashártyagyulladás (peritonitis) jöhet létre. A divertikulumokból életet veszélyeztető bélvérzés indulhat el. A tartósan fennálló diverticulitis megnöveli a rosszindulatú daganat kialakulásának kockázatát.

 

A divertikulózis diagnosztizálása

A kórisme felállítása a kórelőzmény felvételén, fizikális vizsgálaton, valamint laboratóriumi és képalkotó vizsgálatokon alapszik. A kórisme felállítása, illetve a vastagbélrák kizárása érdekében vastagbéltükrözés (kolonoszkópia) elvégzése a legfontosabb vizsgálat. Ma már ritkábban alkalmazzák a diagnosztikában a vastagbél kontrasztanyagos röntgenvizsgálatát (irrigoscopia). A laboratóriumi vizsgálatok a beteg általános állapotáról és az esetlegesen fennálló gyulladás fokáról nyújtanak fontos információt.

 

Heveny gyulladás (akut diverticulitis) esetén a kolonoszkópia későbbi időpontban végezhető csak el. A diverticulitis és egyéb szövődmények kimutatására különböző képalkotó vizsgálati módszerek alkalmazhatók. Súlyos akut hasi fájdalom diagnosztizálása során a CT-vizsgálat a leghasznosabb, de végezhetnek hasi röntgen, ultrahang- vagy MR-vizsgálatot is.

 

A divertikulózis kezelése

A nem szövődményes divertikulózis nem igényel speciális kezelést. Ebben az állapotban ajánlott a rostanyagban gazdag étrend, a bőséges folyadékfogyasztás és a rendszeres, könnyű székletürítés biztosítása. Rostforrások lehetnek a szárított vagy friss gyümölcsök, zöldségek, gabonafélék (gabonakorpa és ebből készült ételek), száraz hüvelyesek, olajos magvak, barna rizs. Panaszos, de szövődménymentes esetekben a diétára való fokozott odafigyelés mellett fájdalomcsillapító gyógyszerek segíthetnek.

 

Diverticulitis esetén folyékony, pépes étrend bevezetése és antibiotikum-kezelés történik. A súlyos esetek kórházi ellátást igényelnek, amelynek során ún. konzervatív kezelésre – a bél nyugalomba helyezése (éhezés) és infúziós antibiotikum-terápia –, vérzés esetén vérpótlásra, valamint a folyadék- és elektrolit-háztartás rendezésére kerül sor. Sebészi beavatkozás szükséges szövődmények – a bél átfúródása, tályog, sipoly, bélelzáródás és jelentős vérzés – megléte esetén.

 

A divertikulózis megelőzése

Rendszeres testmozgással megelőzhető a renyhe bélmozgás, és ezáltal elősegíthető a vastagbél kiöblösödéseiben megrekedő széklet továbbhaladása. Az élelmi rostok bőséges bevitelével megelőzhető a divertikulózis súlyosbodása, és enyhíthetők a betegség tünetei. Mivel a diverticulitis vastagbélrák kialakulására hajlamosíthat, az 50-70 év közötti férfiak és nők számára különösen fontos a szervezett népegészségügyi, meghívásos vastagbélszűrésen való részvétel.

 

Divertikulózis időskorban

Időskorban fokozottan kell ügyelni a megfelelő folyadékbevitelre, az egészséges, rostban dús táplálkozásra és a rendszeres testmozgásra, amivel megelőzhető a divertikulózis kialakulása, illetve jelentősen enyhíthetők a betegség által okozott panaszok. A divertikulózis időskorban történő kórismézése esetén különösen fontos a vastagbélrák irányában történő kivizsgálás.

KULCSSZAVAK
divertikulum  |   diverticulitis  |   sipoly  |   fisztula  |   stenosis  |   ileus  |   peritonitis  |   kolonoszkópia  |   vastagbélszűrés  |   vastagbél-perforáció  |   bal alhasi fájdalom
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít