egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A dialektikus viselkedésterápia elsősorban a borderline személyiségzavarra jellemző extrém hangulatváltozások és hibás viselkedési mintázatok kezelésére alkalmas beszédközpontú pszichoterápia.

 

Az érzelmek helyes felismerésében és a hibásan rögzült érzelmi reakciók tudatos szabályozásában segít a dialektikus viselkedésterápia. Sok olyan probléma kezelésében is hatékony, ami összefügg az érzelmek szabályozásának nehézségeivel. A nagyon intenzív, drámai hangulatváltozások és az ezeket követő hibás viselkedési mintázatok megnehezítik a szociális kapcsolatok kialakítását és megtartását. Amennyiben az állapot súlyos, akár a mindennapi feladatok elvégzését is megnehezítheti, az idő múlásával pedig pszichoszomatikus betegségek (lelki problémákból eredő testi tünetek) is kialakulhatnak.

 

A dialektikus viselkedésterápia működése

A dialektikus viselkedésterápia célja olyan mindennapi megküzdési stratégiák kialakítása, amelyek segítenek az érzelmek felismerésében és tudatos szabályozásában. Segítségével a beteg érzelmi világa kiegyensúlyozottabbá válhat.

 

A dialektikus viselkedésterápia több kezelésből áll, melyek hossza eset- és betegfüggő. A terápia során különböző készségfejlesztő blokkokban történik a személyiség hibás működéseinek korrekciója, azonban pontos tematikája és hossza mindig az egyedi esetekhez igazodik.

 

A dialektikus viselkedésterápia készségfejlesztő blokkjai a következők:

 

„Tudatos jelenlét” vagy mindfulness technika

A „tudatos jelenlét” (mindfulness) technika segít a figyelmet az aktuális pillanatban történő eseményekre irányítani, így segítve azok megértését és elfogadását – akár érzelmi krízishelyzetben is. Megtanít arra, hogy a már megtörténteken való rágódás káros a személyiségre, de testi panaszokhoz is vezethet.

 

Stresszkezelés

A szorongás bizonyos szintje normális része a mindennapoknak, ennek elfogadása és kezelése fontos a kiegyensúlyozott érzelmi élet fenntartásához. A terápia során az érintett képessé válik felismerni a nehéz érzelmi szituációkban azt a pontot, ameddig még el tudja azokról vonni a figyelmét, valamint segít néhány olyan technika elsajátításában, amelyek lehetővé teszik az önnyugtatást (lásd még: stressztűrő képesség és stresszmenedzsment).

 

Emberi kapcsolatok, szociális készségek fejlesztése

Az intenzív érzelmek megélése és a gyors hangulatváltozások megnehezítik a másokhoz való kapcsolódást, mely az emberi természet alapvető szüksége. A terápia egyik célja az asszertivitás, a szociális képességek fejlesztése és az önelfogadás felépítése.

 

Érzelemszabályozás fejlesztése

Az érzelemszabályozás fejlesztésével az érintett képessé válik:

 

 • felismerni az érzelmeket;
 • megélni mind a pozitív, mind a negatív érzéseket;
 • az érzelmek megfigyelésére ítélkezés nélkül.

 

Miben tud segíteni a dialektikus viselkedésterápia?

A dialektikus viselkedésterápia elsősorban borderline-személyiségzavar kezelésére alkalmas, de más problémákban is segítséget nyújthat:

 

 • evési zavarok;
 • önbántalmazás, öngyilkossági szándék vagy kísérlet;
 • depresszió, kilátástalanság érzése;
 • függőségek;
 • szociális kapcsolatok kialakításának és fenntartásának nehézsége;
 • poszttraumás stressz zavar (PTSD).

 

A dialektikus viselkedésterápia segít megtanulni kontrollálni az extrém intenzív érzelmeket. A kognitív viselkedésterápiához hasonlóan segít megfelelő megküzdési stratégiákat kiépíteni és tudatosan alkalmazni.

 

Az általános megküzdési technikák némelyike, mint például az elkerülő stratégia, vagy az elszigetelődés csak átmenetileg javítják a közérzetet, hosszú távon konfliktusokhoz és szorongáshoz vezetnek. Vannak olyan stratégiák is, amelyek egyenesen kárt okoznak – ilyen a szerhasználat vagy a dühkitörések. A megfelelő megküzdési stratégiák tanulása, fejlesztése és tudatos alkalmazása segít a betegnek egy kiegyensúlyozottabb érzelmi élet megteremtésében.

 

Mi történik a dialektikus viselkedésterápia közben?

A dialektikus viselkedésterápia az alábbiakból épül fel:

 

 • egyéni találkozások a terapeutával;
 • készséggyakorlatok csoportos foglalkozás keretében;
 • telefonos konzultáció krízishelyzet megélése esetén.

 

Az egyéni terápia során a terapeutával konkrétan meghatározott problémákon tud dolgozni az érintett. A csoportterápia 4-10 beteggel zajlik, heti rendszerességgel, különböző terapeutákkal. Ezt egészíti ki általában egy telefonos elérhetőség, amely szükség esetén a krízishelyzetek kezelésére szolgál.

 

Ha úgy érzi, hogy az időnként megélt heves érzelmek feldolgozásához vagy az általuk kiváltott viselkedés megváltoztatásához segítségre van szüksége, keresse fel a területileg illetékes pszichiátriai szakrendelést, vagy kérjen segítséget háziorvosától.

 

Ha úgy érzi, hogy társas támogatásra, támogató beszélgetésre van szüksége, esetleg tanácsra van szüksége a lelki problémák megoldásához, hívja a 0-24 óráig ingyenesen elérhető Lelki Elsősegély Szolgálatot a 116-123-as számon.

KULCSSZAVAK
borderline személyiségzavar  |   pszichoterápia  |   terapeuta  |   hangulatzavar  |   önnyugtatás
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít