egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

Az epilepszia az agy működési zavara, amely során az agyban található idegsejtek abnormális működése miatt görcsroham, furcsa viselkedés, eszméletvesztés, hallucinációk alakulhatnak ki.

 

Epilepszia diagnózisról két átélt epilepsziás roham után beszélhetünk. Gyógyszeres kezeléssel vagy műtéttel az epilepsziás betegek többsége jól kezelhető.

 

Az epilepszia főbb tünetei

A tünetek az epilepszia típusától függenek. Az epilepsziás rohamok általában 30-50 másodpercig tartanak. Az ún. generalizált roham az egész agyat érinti, így az egész testen megfigyelhetők a tünetek. A fokális vagy részleges roham ezzel ellentétben csak az agy egy részét érinti, így a tünetek is csak bizonyos testrészeket érintenek.

 

A tünetek kiterjedtsége és formája szerint számos rohamformát megkülönböztetünk:

 

 • tónusos roham: az izmok megmerevednek (hát, kar, láb), így a beteg eleshet;
 • atónusos roham: az érintett hirtelen elveszti az izmai feletti kontrollt, így összeeshet;
 • klónusos roham: a nyak, az arc vagy a kar izmainak ritmusos, ismételt rángása figyelhető meg;
 • mioklónusos roham: a kar szimmetrikus, ritmusos rángása figyelhető meg, ami hosszabb periódusokban ismétlődhet.

 

A generalizált rohamok megjelenési formái

Felnőtteknél jellemző a generalizált tónusos-klónusos roham, amely során hirtelen eszméletvesztést követően az érintett megmerevedik, majd izmai testszerte elkezdenek rángatózni. Ilyenkor a beteg szája habzik, ráharaphat a nyelvére, bevizelhet, elkékülhet vagy éppen kipirosodhat a bőre (a szervezet oxigénellátottságától függően). A roham után zavartság, álmosság, memóriazavar, fejfájás vagy éppen nyugtalanság, agitáltság is előfordulhat.

 

Gyermekeknél az ún. generalizált absence roham gyakori, amely során a gyermek hirtelen elréved, arca kifejezéstelen lesz: a játékot hirtelen abbahagyja, pislog, ingerekre nem reagál. A kizökkenésszerű roham hirtelen ér véget, a gyermek nem emlékszik rá, ott folytatja előző tevékenységét, ahol abbahagyta. Absence roham akár napi 50 alkalommal is előfordulhat. Bizonyos gyermekkori epilepsziák kinőhetők.

 

A fokális rohamok megjelenési formái

Fokális roham eszméletvesztés nélkül is történhet. Jellemzőek a látási, hallási, szaglási vagy ízérzési hallucinációk. A kar vagy a láb akaratlan rángása is előfordulhat. Zsibbadás, villódzó fények, déjà vu érzés is megjelenhet. A roham során eszméletvesztés is történhet. Ilyenkor az érintett elréved, a környezeti ingerekre nem reagál, repetitív mozgásokat (rágás, nyelés, körben sétálás, kezeivel matat) végezhet.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Ha először volt rohama, keresse fel háziorvosát, aki a kivizsgálás érdekében gondoskodik a neurológiai szakrendelésre történő beutalásról. Ha gyermekénél tapasztal rohamra utaló tüneteket vagy rosszullétet, mielőbb keresse fel házi gyermekorvosát a kivizsgálás céljából.

 

Azonnal hívja a 112-t, és kérjen mentőt, ha

 

 • egy roham 5 percnél tovább tart;
 • több roham követi egymást;
 • a roham közben megsérült az érintett;
 • a roham után az érintett nem kezd el lélegezni, vagy nem tér magához;
 • ha a rohamot elszenvedő személy várandós vagy cukorbeteg;
 • ha a görcsroham mellett magas láz is fennáll.

 

A fenti állapotok ismert epilepszia betegség esetén is mielőbbi orvosi segítséget igényelnek!

 

Az epilepszia kiváltó okai

Az agyban található idegsejtek normál esetben összehangoltan működnek, azaz szabályozott az egyes idegcsoportok aktiválódása (ami elektromos kisüléssel jár) és gátlása. Epilepsziában ez az egyensúly felborul, olyan agyi gócok alakulhatnak ki, amelyek hirtelen, fokozottan aktiválódnak, és az így keletkező elektromos jel továbbterjed más agyterületekre is, ami görcsrohamot okoz.

 

Az epilepszia pontos oka az esetek kb. felében ismeretlen. Bizonyos epilepsziatípusok öröklődnek, a kutatók úgynevezett epilepsziagéneket is azonosítottak már.

 

Ugyanakkor görcsrohamokat más betegségek is okozhatnak (tüneti epilepszia), ha az agyi működést károsítják vagy befolyásolják, például:

 

 

Időskorban stroke és demencia miatt alakul ki gyakrabban epilepszia.

 

Az epilepszia lehetséges szövődményei

Epilepszia esetén a traumás sérülések veszélye megnő, mivel a roham alatt az érintett eleshet, leeshet valahonnan, megütheti magát, félrenyelheti az ételt vagy a nyálát, illetve ráharaphat a nyelvére. Ritka esetben ún. status epilepticus alakulhat ki. Ilyenkor a roham több mint 5 percig tart, vagy a rohamok között a beteg nem nyeri vissza az eszméletét. Ez az állapot súlyos agykárosodással járhat.

 

Az epilepsziás gyerekek nehezebbnek találhatják a tanulást vagy a koncentrálást.

 

A betegség krónikus volta miatt szorongásos zavarok, depresszió alakulhat ki.

 

Terhesség alatt a rohamok az anya és a magzat életét is veszélyeztethetik.

 

Hirtelen epilepsziás halál a betegek körében extrém ritkán fordulhat elő. Jelenleg nem ismert, hogy ezekben az esetekben mi a hirtelen halál pontos oka, a kutatók szív- vagy légzőszervi okot valószínűsítenek a háttérben.

 

Az epilepszia diagnosztizálása

Ha rohama volt, háziorvosa neurológus szakorvoshoz fogja irányítani. A neurológus kikérdezi a kórtörténetét, a jelen panaszokat, és neurológiai vizsgálatokat fog végezni.

 

Próbálja meg a neurológusnak részletesen elmondani mikor történt a roham, mit csinált, amikor éppen történt, hogy érezte magát a roham előtt, közben és után. Ha semmire nem emlékszik a rohamból, lehetőleg kérdezzen meg egy szemtanút.

 

Orvosa vérvizsgálatot, elektroenkefalogramot (EEG) és képalkotó vizsgálatokat (CT, MRI) kérhet az agyáról, amelyek segíthetnek kideríteni a roham hátterében álló folyamatot.

 

Az epilepszia kezelése

Az epilepszia kezelésére elsődlegesen az antiepileptikum gyógyszercsoport használatos, ami megakadályozza a rohamot kiváltó kóros idegsejtek aktiválódását. Idetartoznak a valproát, karbamazepin, lamotrigin, topimarát, levetiracetam hatóanyagok.

 

A kezelés segítségével a rohamok gyakorisága csökkenthető, egyes emberekben azok teljesen meg is szüntethetők. Bizonyos esetekben élethosszig tartó gyógyszeres kezelésre van szükség.

 

Fontos! Ezeket a gyógyszereket mindennap szedni kell – akár már egy dózis kihagyása is rohamot indukálhat.

 

Egyes esetekben, ha ez a góc jól körülhatárolható, agyműtéttel eltávolítható az agynak az az apró része, amely a rohamok kialakulásáért felelős, feltéve, hogy könnyen hozzáférhető, és eltávolítása nem okoz súlyos problémákat.

 

Tüneti epilepszia esetén a kiváltó ok kezelése szükséges (például a magas láz csillapítása, fertőzés vagy agytumor kezelése stb.).

 

További terápiás lehetőségként felmerülhet a mellkas bőre alá beültethető elektromos eszköz használata is, amely egy pacemakerhez hasonlít, és alkalmas a rohamok kontrollálására. Idetartozik a mély agyi stimuláció és a vagusideg-stimuláció nevű eljárás.

 

Mit tehet epilepszia esetén?

Ismert epilepszia esetén fontos kerülni az olyan helyzeteket vagy munkákat, ahol magasban vagy vízben kell tartózkodni, vagy nehéz gépeket kell kezelni. Úszás közben mindig legyen a közelben egy személy, mivel a vízben is kialakulhat roham.

 

A járművezetésre való egészségügyi alkalmasság epilepsziás rohamok, illetve eszméletvesztés esetén kötelezően felülvizsgálandó. A vezetéstől mindaddig tartózkodni kell, amíg a rohamok nem kontrolláltak. A járművezetői engedély új egészségügyi alkalmassági vélemény esetén kapható vissza.

 

Gyermekekben a magas zsírtartalmú, alacsony szénhidráttartalmú ketogén diéta csökkentheti a rohamok számát.

 

Nők esetén a kezelőorvos tanácsára van szükség az alkalmazható fogamzásgátló módszerekkel kapcsolatban, mivel a fogamzásgátló tabletták befolyásolhatják az antiepileptikumok hatásosságát.

 

Az epilepszia megelőzése

A gyógyszerek szedésével és a kiváltó okok (triggerek) elkerülésével az újabb epilepsziás roham megelőzhető.

 

Rohamot válthatnak ki az alábbiak:

 

 • kevés alvás,
 • fizikai vagy érzelmi stressz,
 • hormonális változások,
 • láz,
 • alkohol- vagy drogfogyasztás,
 • villódzó fények,
 • koffein,
 • étkezések kihagyása,
 • fertőző betegségek,
 • hányás, hasmenés,
 • székrekedés,
 • allergia,
 • menstruáció,
 • hőmérséklet-változás.

 

Epilepszia várandósság idején

Ha valproátot szed, terhesség tervezése esetén konzultáljon orvosával, mivel ez a gyógyszer károsíthatja a magzatot, így másik antiepilektikum használata válik szükségessé.

KULCSSZAVAK
roham  |   görcsroham  |   eszméletvesztés  |   izomrángás  |   hallucináció  |   zsibbadás  |   déjà vu
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít