egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

Az elsősegélynyújtás baleset esetén a szakszemélyzet kiérkezéséig nyújtott célirányos beavatkozás, amely a bajba jutott személy állapotának javításáért történik. Balesetek, betegségek, sürgősségi állapotok bármikor, bárhol kialakulhatnak, akár otthon, a munkahelyen, az iskolában, illetve közterületen is. Az elsősegélynyújtással sokat tehetünk a beteg állapota érdekében, amivel akár az életét is megmenthetjük.

 

Az elsősegélynyújtás a szívinfarktustól kezdve a csonttörésig minden szituációban kiemelten fontos és hasznos, ezért az elsősegélynyújtás alapjait mindenkinek fontos ismernie.

 

Az elsősegélynyújtás fontossága

Ha Ön megtanulja az elsősegélynyújtás alapjait, egy nap akár megmentheti családtagja, barátja, munkatársa életét. Biztassa ismerőseit is az elsősegélynyújtás alapjainak elsajátítására, mert lehet, hogy egyszer éppen az Ön életét fogják megmenteni. Ha szeretné megtanulni az elsősegélynyújtás alapjait, számos kurzus áll rendelkezésére, ahol akár órák, napok alatt elsajátíthatók az elsősegélynyújtás alapjai.

 

A DRSABCD-akcióterv

A DRSABCD-akcióterv minden betűje egy angol szó rövidítése, amely egy-egy olyan lépést jelöl, ami segít Önnek az elsősegélynyújtásban és a megfelelő helyzetfelismerésben.

D  = danger (veszély). Bizonyosodjon meg róla, hogy az Ön és a beteg testi épsége nincs közvetlen veszélyben, a helyszín biztonságos. Amennyiben veszélyeztető tényezőt talál, távolítsa el azt.

R  = response (válasz). Figyelje, hogy a beteg válaszol-e, reagál-e a felszólításra. Szóljon hozzá hangosan. Ha ismeri a nevét, ismételgesse azt. Rázza meg a vállait, és próbálja felvenni vele a kapcsolatot.

S  = send for help (kérjen segítséget). Ha a beteg nem válaszol, kérjen segítséget. Amennyiben lehetséges, hívja a 112-t, és kérjen mentőt. Ha nem lehetséges, kiáltson segítségért.

A  = airway (légutak). Nézze meg a beteg száját, torkát, és keressen idegen testet. Ha nem talált idegen testet, hajtsa hátra a beteg fejét, és emelje ki az állát, hogy átjárhatóvá váljanak a légutak.

B  = breathing (légzés). Figyelje a beteg légzését 10 másodpercen keresztül. Alkalmazza a 3-as érzékelést (érzi-e a légzést az arcbőrén, hallja-e a légzést, látja-e a mellkas mozgását). Ha 10 másodperc alatt nem volt 2 megfelelő légvétel, kezdje meg az újraélesztést.

C  = CPR – Cardiopulmonary Resuscitation (újraélesztés). Kezdje meg a beteg újraélesztését 30 mellkaskompresszió és 2 befúvás váltakozásával mindaddig, amíg a beteg magához nem tér, vagy a segítség meg nem érkezik.

D  = defibrillatio (defibrilláció). Ha elérhető automata defibrillátor, csatlakoztassa a betegre, és kövesse a gép utasításait.

 

A DRSABCD-akcióterv kiválóan alkalmazható, azonban a biztosabb tudás érdekében keressen fel egy elsősegélyt oktató kurzust.

 

Egyes speciális elsősegélynyújtást igénylő helyzetek kezelése

Az egyes balesetek, hirtelen kialakuló betegségek eltérő elsősegélynyújtási módszereket igényelhetnek:

  • Az anafilaxia a szervezet túlzott allergiás reakciója, amelynél a gége és a nyelv ödémája könnyen fulladást okozhat. Ellenőrizze, hogy a betegnél van-e valamilyen gyógyszer anafilaxia ellen (adrenalininjektor), valamint azonnal hívja a 112-t, és kérjen mentőt.
  • Erős vérzés. Erős vérzés esetén a fő tennivaló a vérzés csökkentése, valamint a vérzéses sokk kialakulásának megelőzése. Helyezzen fel a sebre nyomókötést, majd hívja a 112-t, és kérjen mentőt. Ha a beteg továbbra is vérzik, helyezzen öklével nyomást a comb vagy a felkar artériájára attól függően, hogy hol van a sérülés.
  • Fulladás. Ha lehetséges, távolítsa el a fulladást okozó idegen testet, majd haladéktalanul hívja a 112-t, kérjen mentőt, és kezdje meg a DRSABCD-akciótervet.
  • Áramütés. Áramütés esetén azonnal áramtalanítsa a környezetet, és győződjön meg róla, hogy a beteg nem ér semmilyen áram alatt lévő tárgyhoz. Ha ez nem biztosítható, ne menjen közel a beteghez, hanem hívja a 112-t, és kérjen mentőt azonnal.
  • Csonttörés. Ha olyan beteget lát, akinél biztos a csonttörés, rögzítse a végtagot az adott pozícióban, majd hívja a 112-t, és kérjen mentőt. Ha gerincsérülés feltételezhető, akkor ne mozgassa a beteget.
  • Szívinfarktus. Erős mellkasi fájdalom esetén azonnal hívja a 112-t, és kérjen mentőt. Az elsősegély részeként ültesse le a beteget, és nyugtassa meg.

 

KULCSSZAVAK
elsősegély  |   akcióterv  |   életmentés  |   újraélesztés  |   DRSABCD
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít