egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

Az elektromiográfia olyan diagnosztikus eljárás, amely a motoros egység épségét vizsgálja.

 

A motoros egységhez tartozik az izom, valamint az izom beidegzését ellátó ideg (motoneuron). Az elektromiográfia fényt deríthet izomdiszfunkciókra, idegműködési zavarokra, illetve az idegi ingerület továbbadásának zavarára.

 

Az EMG-vizsgálatot sok esetben ENG- (elektroneurográfia) vizsgálattal egészítik ki.

 

A mozgatóidegek elektromos impulzusok útján hozzák ingerületbe az általuk beidegzett izmot. Az elektromiográfia vizsgálat során az izomban elhelyezett tűelektródok segítségével mérik az izom válaszát az elektromos szignálra, amelyet grafikusan is ábrázolnak.

 

Létezik olyan EMG-vizsgálat is, ami bőrfelszíni elektródákat alkalmaz, amely két vagy több pont közti elektromos aktivitás nagyságát és gyorsaságát hivatott mérni. Ez a mozgatóideg jeltovábbítását vizsgálja, míg a tűelektróda segítségével az izomban létrejövő választ vizsgálják.

 

Az elektromiográfia indikációi

Ha olyan tünetei vannak, amelyek az izmok vagy az idegek működési zavarát sejtetik, EMG-vizsgálat elvégzését javasolhatja a kezelőorvos.

 

Ezek a tünetek a következők lehetnek:

 

 • zsibbadás, bizsergés,
 • izomgyengeség,
 • izomfájdalom, izomgörcs,
 • végtagfájdalom,
 • bénulás,
 • izomsorvadás,
 • izomrángás.

 

Az EMG segíthet az alábbi betegségek diagnózisának alátámasztásában is:

 

 • izombetegségek (pl. izomdisztrófia, polymyositis);
 • az izom és a motoneuron közti ingerület átvitelzavara (pl. myasthenia gravis);
 • a perifériás idegeket érintő betegségek (pl. kéztő alagút szindróma, perifériás neuropátia);
 • a mozgatóidegek központi idegrendszeri részében lévő károsodás (pl. amiotrófiás laterálszklerózis, poliomyelitis;
 • ideggyököt érintő betegség (pl. gerincsérv).

 

Az elektromiográfia szövődményei

Az elektromiográfia alacsony rizikójú vizsgálat, a szövődmények igen ritkák. Nagyon ritkán a tűelektróda behelyezésénél vérzés, fertőzés, esetleg idegsérülés jelentkezhet. Ha a mellkas izomzatát vizsgálják, a tűelektródák behelyezésekor az esetek kis százalékában levegő juthat a tüdő és a mellkasfal közé, így légmell alakulhat ki.

 

Az elektromiográfia előkészülete

A vizsgálat előtt érdemes a kezelőorvossal egyeztetni a rendszeresen szedett gyógyszerek esetleges kihagyásáról, különösen akkor, ha pyridostigmin hatóanyag-tartalmú gyógyszert szed.

 

A vizsgálat előtt, ha teheti, tisztálkodjon, vagy alaposan mossa meg a vizsgált területet, hogy bőre zsírosságát csökkentse. Éppen ezért ne kenje be bőrét krémmel, illetve kenőccsel sem.

 

A vizsgálat előtt minimum három órával ne dohányozzon.

 

A vizsgálat előtt tájékoztassa a vizsgálatot végző orvost, ha pacemakere vagy bármilyen más beültetett elektromos eszköze van, ha véralvadásgátlót szed, ha hemofíliában szenved, vagy ha olyan betegsége van, amely megnyúlt vérzési időt eredményezhet.

 

A vizsgálat előtt el kell távolítani minden ékszert, ami zavarhatja a vizsgálatot.

 

Az elektromiográfia menete

A vizsgált bőrterületet megtisztítják, majd a vizsgálat elején a felszíni elektródákkal vizsgálják a motoneuron működését és az ingerület továbbítását. Ezt követi a tűelektródák behelyezése az izomba.

 

A vizsgálat ideje alatt a tűelektróda kellemetlen érzést vagy fájdalmat válthat ki, ez az elektróda eltávolításával megszűnik. Felszíni elektródák esetén szúró, görcsös érzést érezhet az elektromos ingerület továbbítása alatt.

 

A vizsgálat alatt az orvos megfigyeli, hogy az izom nyugalomban rendelkezik-e spontán elektromos aktivitással (ami egészséges esetben nincs), valamint az aktivitás nagyságát akaratlagos izom-összehúzódás esetén.

 

A vizsgálat során az orvos megkéri a beteget, hogy a vizsgált izmot lazítsa el, feszítse meg, szükség esetén pozícióváltásra is sor kerülhet.

 

Amennyiben a vizsgálat kellemetlen, esetleg fájdalmas, szóljon a vizsgálatot végző orvosnak, és rövid szünet erejéig felfüggeszthetik a vizsgálatot.

 

Az elektromiográfia a vizsgált területtől függően 30-60 percet vesz igénybe.

 

Az elektromiográfiát követően

A vizsgálatot követően az elektródák helyén zsibbadás, sérülésnyomok maradhatnak vissza, amelyek pár napon belül elmúlnak. Amennyiben tovább fennállnak, keresse fel kezelőorvosát. A vizsgálat után izomfájdalom jelentkezhet.

 

Az elektromiográfia eredménye

A vizsgálatot végző orvos kiértékeli az eredményeket, amelyek ismeretében a kezelőorvosával megvitathatja a további teendőket.

 

KULCSSZAVAK
EMG  |   motoros egység  |   motoneuron  |   izom  |   ideg  |   elektromos ingerület  |   zsibbadás  |   izomgyengeség  |   izomfájdalom
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít